Monteiro var tæt på Sporting CP: Nu drømmer han om superligadebut i Vejle

Grafik: Vejle Boldklub

16-årige André Monteiro (f. 2006) var i 2021 tæt på en aftale med Sporting Lissabon, men en skade satte en stopper for drømmeskiftet. Siden fulgte den unge portugiser med sin mor til Danmark og Vejle, hvor han fik en plads på VB Akademiets U17 Liga-hold efter en vellykket prøvetræning. Nu har den unge portugiser udmærket sig med en lang række fine præstationer på det succesfulde akademihold - og haft sin første træning med A-truppen. Månedens talent i maj er André Monteiro.

Af Lars Christensen | 24. maj 2023

Hjemmesiden møder André Monteiro på Vejle Stadion en fredag eftermiddag i maj. I VB Parken har akademiets U17 Liga-hold netop færdiggjort sine sidste forberedelser inden det spændende møde med FC København dagen efter. Vejlenserne har ikke tabt i 15 kampe på stribe – og seneste nederlag var netop til FCK, der vandt 7-0 i VB Parken den 1. oktober.

- Det er fedt at være en del af et hold, der spiller godt og har succes. Vi ligger godt til i tabellen, og det er stadig muligt for os at hente medaljer. Førstepladsen er nok væk, men det bør være muligt at slutte som nummer tre eller fire. FCK-kampen i Vejle var en svær kamp for os, hvor vi fik et stort nederlag, men vi har spillet lige op med mange af de øvrige tophold og slået FC Nordsjælland, der nok vinder, indleder André Monteiro.

Det er blevet til otte kampe i foråret for det Monteiro og holdkammeraterne. Fem uafgjorte og tre sejre, og det betyder, at vejlenserne fortsat har muligheder i den bedste halvdel.

- Kampene er meget tætte og holdene er lige, men vi er blevet svære at slå. Vi har desværre spillet lidt for mange kampe uafgjort i foråret, men hvis vi kan vippe flere af de sidste kampe over til vores fordel, så kan vi godt lave en god slutplacering. Jeg drømmer om medaljer, og det vil være stort i min første sæson i Danmark, siger André Monteiro.

Fodboldopvækst på ungdomsakademier i Lissabon
André Monteiro, der er født den 21. september 2006, i Lissabon i Portugal, har altid interesseret sig for fodbold, og han var ikke mere end fire år gammel, da han første gang blev indmeldt i en lille lokal klub. Siden kom han på flere akademier i hovedstaden, men frem til han var 13 år, spillede han også basketball.

- I skolen havde vi basketball på skemaet, og vi spillede turneringer, og derfor var det en lige så stor del af min fritid som fodbolden. Men jeg har altid vidst, at jeg ville spille fodbold, og fra jeg var 13 handlede det kun om fodbold.

Han begyndte på et mindre fodboldakademi, der ikke eksisterer i dag, men fra han var otte år blev han optaget på Belenenses akademi Quinas - en klub i bydelen Belém i Lissabon og en historisk portugisisk klub.

- Belenenses er ikke så store som Porto, Benfica og Sporting, men de er en god klub med et godt ungdomsarbejde. Jeg har spillet det meste af min tid i Portugal i Belenenses, men senere var jeg også halvanden sæson i AD Oeiras og en periode i Linda-Velha. Jeg kom tilbage til Belenenses senere, og det er ”min klub” i Portugal. Jeg har masser af gode oplevelser her og fået en god fodboldopdragelse, så det vil altid være en drøm at spille for dem, siger André Monteiro.

Da Monteiro efter danske forhold var U16-spiller i efteråret 2021 fik han en prøvetræning i stand med storklubben Sporting CP. En stor mulighed for den unge portugiser og en mulighed for at løfte karrieren op, men det glippede.

- Jeg havde en periode i efteråret 2021, hvor jeg trænede med på Sportings akademi, som er meget berømt i Portugal. Her har mange store spillere været igennem, så det var en stor mulighed for mig. Vi var egentlig blevet enige om, at jeg skulle begynde hos dem, men jeg blev skadet til sidst, bare en mindre ting, og derfor ville de ikke skrive kontrakt med mig, siger André Monteiro.

Rejste til Danmark og Vejle med sin mor
I stedet for at skifte Belenenses ud med Sporting CP, så rykkede Monteiro sine rødder op og fulgte med sin mor til Danmark og Vejle. Familien havde en bekendt i Sønderborg, som introducerede dem for Danmark og Vejle blev den lille families bopæl.

- En af de sidste dage i december 2021 kom jeg første gang til Danmark. Min mor havde levet on-off i Danmark i et år inden, og vi ville gerne tættere på hinanden. Det var svært for mig som helt ung, at jeg kun så hende hver anden måned, så vi besluttede at jeg skulle kom til Danmark. Vi har en ven i Danmark, der bor i Sønderborg, og igennem ham har vi haft mulighed for at starte en ny tilværelse heroppe, siger André Monteiro.

- Selvom vejret er noget helt andet end det, jeg kommer fra, så er jeg glad her. Lige nu er det et fantastisk land, og alle er venlige, og jeg falder bedre og bedre til. Min mor er i perioder meget optaget af hendes arbejde, men både VB Akademiet og venner fra skolen hjælper mig uden for banen. Vejret kunne godt være bedre i de kolde måneder, men lige i de her uger er det perfekt, siger André Monteiro.

Familien kendte intet til fodbolden i Danmark, og derfor blev der forsøgt lidt af hvert i jagten på en klub til André.

- Vi besøgte AGF, og det var en god mulighed, for de har også et godt akademi, men der var for lang transport til Aarhus, og da vi fik anbefalet Vejle, som skulle have et godt ungdomsarbejde, fik jeg en prøvetræning med U17 Liga-holdet. Jeg husker tydeligt de første træninger. Det var helt vildt koldt ude i VB Parken, men det gik godt og både trænere og medspillere hjalp mig, siger André Monteiro.

Drømmedebut i U17 Ligaen
Han blev permanent tilknyttet VB Akademiet i løbet af foråret 2022, men papirarbejdet med at få flyttet den unge portugisers spilletilladelse fra Lissabon til Lysholt trak ud, og først fra denne sæson var André Monteiro klar til at trække i den røde trøje.

- Det var godt for mig at træne med holdet i en lang periode. Det er en lidt anden slags fodbold i Danmark og mange nye medspillere, så jeg tilegnede mig mange fodboldmæssige kompetencer i den periode. Jeg glemmer ikke min debut her. Den havde jeg set frem til længe. Det var i en kamp mod Randers i VB Parken, hvor jeg kom ind i 2. halvleg og scorede et mål på et godt skud, siger André Monteiro.

Den unge portugiser har spillet mere eller mindre fast siden debuten, og der har været flere højdepunkter. Blandt andet op mod vinterpausen, hvor U17 Liga-holdet besejrede topholdet FC Nordsjælland på to mål af Monteiro.

- Det var en af mine bedste kampe, og der kulminerede efteråret i hvert fald. Men også i udekampen mod Brøndby, hvor vi spillede 1-1, gik det godt.

- Mine trænere på VB Akademiet har virkelig været gode for mig. Morten Bisgaard brugte meget tid på mig, da han var her. Han talte med mig om min position, og hvad jeg skulle forbedre, men også Niclas (Hougaard, red.) og Johan (Sandahl, red) har hjulpet mig. Johan kan tale spansk, og et par af de andre på akademiet kan også en smule spansk, og det er rart så langt hjemmefra.

Den 16-årige portugiser gennemfører hele interviewet på glimrende engelsk, og han slår også over i dansk et par gange. Ved siden af fodbolden går han på UCV i Nyboesgade, hvor han er i gang med 10. klasse, og han håber om et års tid at kunne begynde på Campus Vejle.

- Jeg kæmper stadig med sproget, og det skal med, før jeg kan komme videre på Campus Vejle. Min holdkammerater og mine venner i skolen er gode til at tale både dansk og engelsk med mig, så jeg øver alt, hvad jeg kan. Fodbold er min drøm og min hobby, så selvfølgelig er det min førsteprioritet, men jeg har forståelse for, at skolen skal med, og jeg vil arbejde for at kunne begynde på Campus senere.

Løbende er spillere fra VB Akademiet med i A-truppens træningspas, og tidligere på foråret var det den unge portugiser der fik muligheden for at vise sig frem mellem Sukuta-Pasu, Drammeh, Provstgaard, Albornoz og de øvrige seniorspillere.

- Det kom meget pludseligt, men det var virkelig fedt at prøve. Jeg skulle steppe op for at være med, men det var sjovt, og som om ens drøm kom tættere på. Når jeg fik bolden, var der hele tiden to modspillere omkring mig, og jeg løb og pressede med en intensitet, som jeg ikke har prøvet før, siger André Monteiro.

- Det gik hurtigere og der var et større fysisk pres, end jeg har prøvet før. Men det var fedt, og jeg håber, at få chancen igen senere. Raúl hjalp og guidede mig meget, og han kunne jo tale spansk med mig, så efter træningen fik jeg hans nummer, og han vil gerne hjælpe på og uden for banen, siger André Monteiro.

Vil skabe målchancer fra venstrekanten
I kampene på U17 Liga-holdet har den unge portugiser spillet både den defensive midtbane, felt-felt-rollen og på kanten, men han er selv klar i spyttet omkring, hvor han helst optræder.

- Jeg vil helst spille på venstrekanten, hvor jeg kan sætte mine medspillere op, enten ved at komme ind i banen og skabe plads til backen eller ved at kombinere med og komme på skudhold. Jeg er en assistplayer, som elsker at sætte mine medspillere op. Mine spidskompetencer er driblinger, afleveringer og mit touch på bolden. Jeg skal forbedre mit venstreben, min generelle fysik, og så arbejder jeg sammen med Kenny Bjerg (fysisk træner, red.) på, at jeg skal blive hurtigere. Kenny er hård, men god at træne med, og jeg føler, at jeg forbedrer mig ved individuel træning, siger André Monteiro.

- Jeg har spillet defensiv midtbane i en kamp mod OB. Det havde jeg aldrig troet, at jeg skulle, men det var meget lærerigt, og det gik godt.

Sommerferie i hjemlandet og opstart med U19 Ligaen
Den unge portugiser er i gang med de sidste uger af sæsonen 2022-23, inden der fløjtes til sommerpause på træningsanlægget i Lysholt og de unge VB-talenter kan se frem til et par ugers sommerferie. For Monteiro går turen for første gang i mere end et år hjem til Portugal.

- Det ser jeg meget frem til. En stor del af familien har jeg ikke set længe, og Portugal er jo mit hjemland, så selvfølgelig glæder jeg mig. Det bliver også spændende at komme i gang efter ferien igen, for der træder jeg op som U19-spiller. Jeg har set nogle U19-kampe, og det er et højere niveau og hårde modstandere.

- Mit mål er, at jeg over tid kan spile mig ind på førsteholdet på Vejle Stadion. Der er lang vej, men jeg ved, hvad jeg skal arbejde med. Der er stadig et par år til, at jeg bliver seniorspiller, men jeg har store drømme med min fodbold, og det vil være en god start at komme på førsteholdet i en god klub som Vejle. Jeg ved, at jeg kun er 16 år, men drømmen er at spille superligafodbold allerede i næste sæson, siger André Monteiro.

Akademichef Steen Thychosen: Monteiro passer ind i strategiplanen
Akademichef Steen Thychosen var været tæt på Monteiro og familien, siden de landede i Danmark for godt og vel halvandet år siden. Han ser et fint potentiale i den unge portugiser, der har imponeret på U17 Liga-holdet.

- Jeg husker tydeligt den første gang, André og moren kom ud i VB Parken sammen med familiens ven som introducerede dem for VB. Det var en rigtig dansk vinterdag, men da André først var blevet akklimatiseret, så vi en rigtig dygtig fodboldspiller. Typisk sydlandsk, god med bolden, fine vendinger, og en spiller, som har leget fodbold i gaderne og i skolegården, men som også var skolet på akademier, og vi kunne se et talent, som vi gerne ville prøve i vores træningsmiljø, indleder Steen Thychosen.

- Som sæsonen er skredet frem, er han blevet mere og mere udslagsgivende. Det skal nok udfolde sig fra en venstrekant, hvor han kan komme ind i banen og udnytte de muligheder, der opstår. Teknisk er han rigtig fin, og han har både flow og flair, så han passer på mange måder fint ind på vores liga-hold og blandt medspillerne.

Den unge portugiser kom hertil som 15-årig med sin mor og uden at kunne sproget, men Monteiro er med tiden faldet godt til.

- Vi har oplevet en glad ung dreng, der er kommet til Danmark for at begynde en ny tilværelse. Det kan være hårdt i perioder, men vi prøver at give ham en god base i VB og hjælper ham med de udfordringer, der måtte være. Det er ikke kun et spørgsmål, om vi kan bruge ham fodboldmæssigt i fremtiden. Når vi tager ham ind, så har vi et større ansvar, og her tænker jeg også på hans uddannelse, og derfor har jeg inderligt et håb om, at André både vil lykkes med sin fodbold og som menneske, for begge dele skal med, siger Steen Thychosen.

- I den nye strategiplan, skal forskellige typer med afsæt i forskellige miljøer have chancen på VB Akademiet, og der passer André Monteiro rigtig godt ind. Han kommer med en anden fodboldmæssig ballast end mange af vores spillere fra lokalområdet, og det giver et godt mix i vores træningsmiljø. André har vist sig spændende i løbet af det første år, og det bliver interessant at følge ham i fremtiden, siger Steen Thychosen.

Månedens talent:
November 2022: Lokal målmandsprofil på U17 drømmer stort: Skal blive stærkere på kroppen - Gustav Nørregaard Knudsen (f. 2006)
Februar 2023: Søgte elitemiljø: Nu drømmer han om gennembrud på højeste niveau - Frederik Flaskager (f. 2005)
Marts 2023: Sønderby drømmer om VB-gennembrud efter fravalg på Heden - Nikolaj Sønderby (f. 2006)
April 2023: Efter 11 måneder på sidelinjen: Lasse Flø er kommet tilbage i en stærkere udgave - Lasse Flø (f. 2005)

FÅ ADGANG TIL ALLE VORES HJEMMEKAMPE

Fra bare 59,- pr. måned kan du med et abonnement få adgang til alle kampe på Vejle Stadion.

Køb abonnement her

Hovedsponsor

Partnere | Eksklusiv