Lokal målmandsprofil på U17 drømmer stort: Skal blive stærkere på kroppen

VB Akademiets U17 Liga-hold har imponeret i denne sæson, og i skrivende stund har cheftræner Morten Bisgaards talentfulde hold imponeret med 19 points i de sidste syv kampe og en plads i rækkens subtop. Mens de centrale midtbanespillere er løbet med flere overskrifter, og offensivspillerne glimter med mål og fine aktioner, så er succesholdets anfører og målmand gået mere under radaren i efterårssæsonen. Månedens talent i november er Gustav Nørregaard Knudsen (f. 2006), der kom til VB fra Future Vejle-samarbejdsklubben Bredballe IF.

Af Lars Christensen | 28. november 2022

Gustav Nørregaard Knudsen har været fast mand på U17 Liga-holdet i denne sæson, og den 16-årige målmand nyder holdets succes.

– Det har på mange måder været en rigtig god halvsæson for mig og for holdet. Jeg har fået meget mere spilletid, end jeg fik i sidste sæson, og så har vi bare præsteret rigtig godt i lange perioder. Vi havde det her udfald mod FCK (tabte 0-7, red.) og efter den kamp talte vi om, at vi aldrig måtte levere sådan en holdmæssig indsats igen. Vi hang slet ikke sammen, og det var faktisk pinligt, og den kamp blev lidt et vendepunkt for os. I de sidste seks kampe er vi så ubesejrede, og nu spiller vi med i den bedste halvdel og har vist, at vi kan spille med mod de fleste, siger Gustav Nørregaard Knudsen.

Klubskifte i det nordlige Vejle: Fra Hældager til Lysholt
Alene i U17 Liga-truppen er der spillere fra det meste af Danmark, men Gustav Nørregaard Knudsen er én af flere lokale profiler. Han er født den 10. juli 2006 og begyndte til fodbold hos naboerne Bredballe IF i 2010, og siden er det gået stærkt for målmandstalentet.

– Det var en god tid i Bredballe med vennerne fra skolen og alle kammeraterne. Vi havde et rigtig godt hold, og som U11-spiller fik jeg så muligheden i VB. Det blev mere og mere seriøst i den sidste tid i Bredballe, og jeg søgte et større set-up, og både Kolding IF og VB var på banen, men der var aldrig tvivl om, at jeg skulle blive i Vejle, siger Gustav Nørregaard Knudsen, der ikke var den eneste i familien, der gik fra blå til rød tilbage i 2017.

Sammen med tvillingebror Bastian Nørregaard Knudsen rykkede de fra Hældager Stadion i Bredballe og over Horsensvej og ud til træningsanlægget i VB Parken.

– Det har jeg ikke haft grund til at fortryde. Det var en god tid i Bredballe, som udviklede mig meget, men der var brug for noget mere, og det fik jeg i VB. Jeg skiftede sammen med min tvillingebror Bastian, og vi har altid gået i skole sammen og spillet fodbold, så det var naturligt, at han skulle samme vej. Det gav en tryghed, at han også skiftede, siger Gustav Nørregaard Knudsen, der i denne sæson for første gang ikke spiller sammen med sin bror, da Bastian er på efterskole.

Blev målmand som 8-årig
Gustav Nørregaard fik handsker på første gang som 8-årig, og siden har han udviklet sig til en målmand, der er dygtig i spillet med fødderne.

– I de første mange år spillede jeg også med ude på banen og trænede som markspiller, og derfor udviklede jeg mit spil med fødderne. Som 8-årig blev jeg mere eller mindre fast målmand, og der kom mere målmandstræning, og det blev den position, jeg satsede på.

Udover at vælge mellem en position i marken og målet havde den talentfulde spiller også at sportsgrene, han dyrkede.

– Jeg gik både til håndbold, svømning og springgymnastik, og var meget aktiv i alle sportsgrene. Jeg havde ikke lyst til at stoppe med noget af det, men jeg var heller aldrig rigtig i tvivl om, at jeg skulle satse på fodbold. Det er her, jeg har haft min største passion og det største talent.

Måtte kæmpe for spilminutterne i U17 Liga-truppen
I sommeren 2021 kom han op i U17 Liga-truppen, og her måtte den dengang 15-årige målmand kæmpe hårdt for spilminutterne som førsteårsspiller.

– Konkurrencen var hård i min første sæson i U17 Liga-truppen. Jeg var en af de yngste spillere, og holdet præsterede godt, og der var hård konkurrence på målmandspositionen. I slutningen af sæsonen fik jeg mere spilletid, og jeg nåede at få fire-fem kampe, og det var en god ballast, inden det blev min tur i denne sæson.

– Der er konkurrence på alle positioner på et fodboldhold, og det skal man være klar til. Det er med at fokusere og arbejde hårdt, selvom man ikke spiller, for man skal udvikle sig hele tiden, og jeg vidste, at hvis jeg fortsatte min udvikling, så var der muligheder for mig i mit andet år som U17 Liga-spiller, siger Gustav Nørregaard Knudsen.

Han har i skrivende stund spillet alle sæsonens kampe for VB i U17 Ligaen, og heri er det blevet til flere clean sheet og masser af fine præstationer.

– Clean sheet betyder noget, og det er noget, man som målmand jagter. Jeg har haft tre clean sheet mod Randers, Lyngby og senest mod SønderjyskE. Når man som målmand kigger tilbage på sæsonen, så er det bare fedt at se de nuller ud for modstandernes score. Det betyder noget og er vigtigt. Når vi kommer hen i slutningen af kampene, og vi står til endnu et clean sheet, så skal det med hjem. Det er vigtigt for hele holdet, men især også for forsvarerne, at vi spiller til nul og holder helt hjem. Det gjorde vi senest mod SønderjyskE, og det var fedt, at hele holdet hjalp til. Det er ikke kun mit ønske, men alle vil gøre det så perfekt som overhovedet muligt. Vi har stort fokus på at spille kampene helt til ende, og det har vi haft fin succes med, siger Gustav Nørregaard Knudsen.

Har vist sig frem i A-truppen
I løbet af den sidste tid har Gustav Nørregaard Knudsen vist sig frem i træningen med NordicBet LIGA-truppen, og selvom der er en håndfuld målmænd foran i køen til spilletid på VB’s bedste hold, har træningen givet meget til den 16-årige spiller.

– Det har været en fed oplevelse og noget, der har fyldt meget. Bare det at få lov til at vise sig frem blandt de bedste, det betyder meget. Tempoet er noget for sig, men det har vist mig, hvor langt jeg allerede er kommet, og hvad der skal til for at nå toppen.

– Jeg har et rigtig godt samarbejde med Søren Jensen og Brian Dupont på VB Akademiet, men også András Gángó omkring A-truppen er god til at guide mig, når jeg træner med. I løbet af denne sæson har jeg også trænet mere og mere med U19 Liga-truppen, og det er også godt for min udvikling. Det er det næste step, at jeg skal gøre mig fortjent til at være med her, siger Gustav Nørregaard Knudsen.

Han var med på DBU’s talentcenter første gang som U14-spiller og fortsatte som U15, og i foråret var han med det danske U16-futurelandshold.

Moderne målmand der skal tage flere kilo på
Det unge målmandstalent er på vej frem, men inden han bliver seniorspiller i sommeren 2025, skal der bygges på fodboldkroppen.

– Jeg har en vigtig opgave i fitnesslokalet, hvor jeg skal blive stærkere på kroppen og tage på. Det er vigtigt, at jeg på de fysiske parametre bliver stærkere, for det gør modspillerne også. Hvis jeg fortsat skal præstere på det høje niveau, så skal min fitness følge med, og her har jeg stort fokus.

Hvor er dine spidskompetencer?

– Mine bedste kompetencer er mine reaktioner, mit spil 1:1, og så er jeg hurtig på fødderne og god til at læse spillet. Qua min fortid som markspiller er jeg også god med fødderne, og på den måde er jeg nok en moderne målmand.

– Jeg har Ederson som mit store forbillede. Han er virkelig dygtig med fødderne, og den måde, han går med i spillet på, er fed, siger Gustav Nørregaard Knudsen.

Dedikation og hårdt arbejde skal føre til VB-debut
Selvom Gustav Nørregaard Knudsen kun er 16 år og spiller på U17 Liga-holdet, har han fodbolddrømmene på plads.

– Det er mit mål og min drøm, at jeg skal ind og debutere på Vejle Stadion for VB. Det kunne være fedt. Jeg vil gerne have det maksimale ud af mit fodboldtalent og se, hvor langt det kan række. Der findes ikke nogen genveje til at nå mit mål. Jeg skal være disciplineret og have fokus på min træning, og det er især i fitnesslokalet, at jeg skal forbedre mig, men det er selvfølgelig på mange parametre. Men jeg føler heller ikke, at der er noget bedre sted at udvikle mit talent end på VB Akademiet, hvor der er et godt set-up. Jeg kan se mange egenudviklede spillere få chancen, og hvis jeg er god nok, bliver det også min tur.

– Jeg har altid fulgt førsteholdets kampe på Vejle Stadion, da jeg er født og opvokset i Bredballe, og det er fedt med den ramme, fansene skaber om kampene. Den første målmand, jeg kan huske, er Kristian Fæste, som stod, da jeg begyndte at komme på stadion. Han havde en god attitude, og så var han også VB’er, men de efterfølgende målmænd som Bajza, Groothuizen og Brunst husker jeg også, og der er lidt at leve op til, hvis det bliver min tur en dag, siger Gustav Nørregaard Knudsen.

Ved siden af fodbolden i U17 Liga-truppen er han elev i 10. klasse på Vejle Idrætsefterskole.

U17 Liga-træner: Gustav Nørregaard Knudsen har grundpakken
Morten Bisgaard udpegede sin 16-årige målmand som anfører forud for sæsonen, og der ligger både fodboldmæssige og menneskelige begrundelser bag det valg.

– Gustav er først og fremmest en dygtig målmand, som vi havde en forventning om ville blive førstevalget i målet. I truppen er han meget vellidt, og det er en, som medspillerne lytter til, når han tager ordet. Sidst, men ikke mindst, er Gustav også en rigtig VB’er, som har været her siden han var U11-spiller. Gustav er ikke den type anfører, der råber og pisker sit hold frem fra målet, som man ser med Schmeichel, men han er mere rolig, og det er god kvalitet, siger Morten Bisgaard.

– Som målmand er han redningsstærk, god 1:1, og så er han en vigtig del af vores opspil. Som opspilspunkt er han dygtig, fordi han både på de korte og de lange distancer, og især på diagonalboldene, er meget dygtig, og så kan han både sparke med højre og venstre ben. Målmandsteknisk har han mange kvaliteter, siger Morten Bisgaard, inden han uddyber om udviklingspunkterne.

– Fysisk skal han lægge på, men det arbejde er han også meget dedikeret omkring. Der skal flere muskler på, og han skal blive stærkere. I selve spillet er det hans indgriben i feltet, der skal forbedres, og han skal være lidt mere modig, siger Morten Bisgaard.

VB-træneren arbejder på anden sæson med målmandstalentet, og han giver ham fine skudsmål.

– Han er meget lyttende i det daglige og derigennem også nysgerrig på facetterne af spillet, især den rolle, han har i opspillet med bolden. Han påvirker truppen og træningsmiljøet i en rigtig god retning, så Gustav er en vigtig brik på det hold, der har præsteret fint over en længere periode.

– Vi knytter visse forventninger til ham på længere sigt, og det gør vi, dels fordi Gustav har en god grundpakke som målmand. Han besidder mange af de kvaliteter man efterspørger hos fremtidens målmænd, og så har han den nødvendige dedikation med også. Gustav har fortsat mere end to år foran sig, inden han bliver seniorspiller, men hvis han fortsætter sin udvikling, så bliver det også en spiller, vi kommer til at høre mere til i fremtiden, siger Morten Bisgaard.

Månedens talent
Marts 2022: Akademiets arbejdsmand motiveres af de sure meter – Mads Holten Christensen (f. 2002)
April 2022: Forsvars-Stage håber på en god afslutning i VB – Wilhelm Stage (f. 2003)
Maj 2022: Callø har imponeret med seks sæsonscoringer – Gustav Callø (f. 2003)
Juni 2022: Tomaselli har smagt på livet som professionel – Andreas Tomaselli (f. 2005)
August 2022: Månedens talent har fundet vej til A-truppen – Tobias Lauritsen (f. 2004)
September 2022: Astrup valgte VB til: Nu drømmer han om at debutere i Nørreskoven – Clemens Astrup (f. 2006)
Oktober 2022: Månedens talent: Hurtige Max Nielsen håber på fuldtidsfodbold – Max Nielsen (f. 2004)

 

FÅ ADGANG TIL ALLE VORES HJEMMEKAMPE

Fra bare 79,- pr. måned kan du med et abonnement få adgang til alle kampe på Vejle Stadion.

Køb abonnement her

Hovedsponsor

PARTNERE | EKSKLUSIV