Frederik Strømdahl Flaskager søgte elitemiljø: Nu drømmer han om gennembrud på højeste niveau

18-årige Frederik Flaskager (f. 2005) tog VB Akademiet med storm, da han skiftede KB’s anlæg på Mosevej ud med VB Parken i sommeren 2021. Den hurtige dybdeløber lavede i sin første sæson 15 ligamål og skrev første fodboldkontrakt, og i sin anden sæson i Vejle Boldklub kæmper han så sammen med U19 Liga-holdet for at slippe væk fra de nederste pladser – og på at dygtiggøre sig så meget, at han også har en fremtid som seniorspiller i Nørreskoven. Månedens talent i februar er Frederik Strømdahl Flaskager.

Af Lars Christensen | 28. februar 2023

Med 15 U17 Liga-mål, en pokaltriumf, flere optrædener og mål på U19 Liga-holdet og en ungdomskontrakt blev Frederik Flaskagers debutsæson i Nørreskoven en solstrålehistorie. Hurtigløberen skiftede i sommeren 2021 Kolding Boldklubs U16 Liga 2-hold ud med Ligaen i Vejle, og det gik over al forventning.

- Jeg satte mig flere målsætninger med skiftet til VB, og én af dem var, at jeg skulle starte på banen i alle kampe. I pre-season var det gået godt for mig, og derfor skulle jeg tage det med over i turneringen. Jeg scorede en del mål og blev bare ved med at tro på mig selv. Det gik godt, og det var bare med at klø på hele tiden, og jeg følte mig i perioder ustoppelig. Vi havde et godt hold på U17 sidste år, og det var en trup, som var nem at falde til i, og det gavnede mig, siger Frederik Flaskager, om debutsæsonen, hvor han også fik de første U19 Liga-kampe, selvom han aldersmæssigt hørte til U17.

- Ugen efter min U17-debut fik jeg U19 Liga-debut i deres premierekamp mod OB, og det var kun et par måneder efter, at jeg havde spillet i U16 Liga 2 i KB, så det hele gik meget stærkt.  Men jeg har altid haft en stor tro på egne evner og vidst, at det skulle bakkes op af hårdt arbejde, og det skal det stadig, siger Frederik Flaskager.

Premierenederlag, men håb for foråret
I sin anden sæson i VB har holdet og den unge angriber kæmpet med udbyttet, men ifølge Flaskager er der begrundet håb om, at resultaterne bliver bedre i de kommende måneder.

- Allerede i weekenden mod Lyngby spillede vi egentlig en god kamp, og vi var ikke mange minutter fra at tage point mod et af topholdene. Det er ikke nok, at vi er tæt på, men jeg er sikker på, at vi kommer til at tage point. Det skal vi, for vi har et hold, der er godt nok til at kæmpe med mod de fleste hold i ligaen, siger Frederik Flaskager.

I vinterpausen har holdet tanket selvtillid med en række fine resultater i pre-season, og så fandt holdet og den nye cheftræner Johan Sandahl hurtigt hinanden på træningsbanen.

- Johan er ny træner, men han kender truppen, fordi han i sin rolle som Head of Coaching var tæt på os både til træning og kamp tidligere. Det har givet en god energi, at han er kommet ind som cheftræner, og han har sat sig præg på alt, hvad vi foretager os. Med sin meget professionelle tilgang har han løftet os, og vi har som gruppe det rigtig godt sammen, og derfor er jeg også fortrøstningsfuld med henblik på resultaterne, siger Frederik Flaskager.

- Ligesom i A-truppen, så foregår alt på engelsk, og så har Johan en meget struktureret tilgang til fodboldspillet. Vi har en basismåde at spille på, som er genkendelig, uanset om vi møder FC København fra toppen eller Esbjerg, og vi kigger ikke så meget på vores modstander, men vi fokuserer meget på vores præstation, og der har Johan været meget tydelig overfor os. Men Johan er også meget menneskelig, og han lader os komme med input, siger Frederik Flaskager.

Fodboldopdragelse i Kolding Boldklub
Frederik Strømdahl Flaskager, der er født den 29. januar 2005, er i fodboldmæssig forstand opdraget i det sydlige Kolding hos KB, der holder til på Mosevej. En af Jyllands største breddeklubber målt på antal medlemmer, men sportsligt lillebror til Kolding IF, der i lange perioder har ligget flere rækker over bysbørnene fra den anden ende af byen.

- Jeg var ikke mere end fire-fem år, da jeg begyndte til fodbold i KB. Det har altid været min store interesse at spille fodbold, og selvom jeg også har gået til svømning, så har jeg altid satset på fodbolden. Jeg har været meget i KB, og det har været en god klub, hvor jeg har kunnet udvikle mig, selvom de ikke er en eliteklub med licens, siger Frederik Flaskager.

Som U14-spiller prøvede han talentet af på den anden side af åen i Kolding IF, men efter en sæson i den hvide KIF-trøje var han tilbage på Mosevej hos KB, hvor han spillede to sæsoner, inden han skiftede til Vejle.

- Som U15- og U16-spiller tager det virkelig fart i KB, og jeg udvikler mig rigtig meget. Og i det sidste år inden jeg skifter til Vejle, kommer jeg også ind omkring førsteholdet i Kolding Boldklub og når at få indhop i Danmarksserien som 16-årig. Jeg havde gjort det godt på U16 Liga 2-holdet og havde fået lov til at træne med DS-truppen, og det var et stort skridt som 16-årig, men det var fedt. Jeg nåede at spille lidt med DS og mærke lidt til niveauet, men for alvor sammenligne det med U17- og U19 Liga er svært. Der var mange unge med- og modspillere, men også ældre og mere erfarne, siger Frederik Flaskager.

Sportslige muligheder og menneskelige hensyn i VB
Som 16-årig rykkede han tilbage i et elitemiljø, da han skiftede til Vejle, og det har han ikke haft grund til at fortryde.

- Det har været lige så fedt, som jeg håbede på. Jeg ville gerne give fodbolden en rigtig chance i et elitemiljø, og da Vejle kom på banen, var det en god chance. Både sportsligt og menneskeligt har det været meget givende. Jeg har udviklet mig som fodboldspiller, og i VB har jeg alle muligheder for at forbedre mig ved hjælp af det set-up, som VB Akademiet tilbyder. Der er et godt klubliv i VB Parken, hvor alle på tværs af holdene har det godt med hinanden, og der bliver taget hånd om spillerne både som elitesportsudøvere, men også menneskeligt. Jeg har fået lov til at passe min skole på Munkensdam Gymnasium i Kolding ved siden af og har den frihed, som jeg skal bruge, og det sætter jeg stor pris på, siger Frederik Flaskager.

Flaskager er ikke stor af statur, men har fart i benene, og hurtigheden er en af angriberens spidskompetencer.

- Min evne til at score mål, men også min hurtighed og mit spark er blandt mine forcer. Jeg skal arbejde på min fysiske styrke særligt i overkroppen, og så skal jeg være bedre fejlvendt på banen. Der er en masse finjusteringer af mit spil, også omkring indlægsspillet, og jeg har lært rigtig meget af mine tre primære trænere i VB (Morten Bisgaard, Niclas Hougaard og Johan Sandahl, red.). De har alle arbejdet meget med mine kompetencer og på at sætte dem i spil. Jeg har desværre ikke fået scoret så meget i denne sæson som jeg gerne ville, men der har ikke været helt så meget at arbejde med, som tidligere, Både holdet og jeg arbejder dog på, at det kommer, siger Frederik Flaskager.

- En af minde styrker er også, at jeg scorer mine mål fra mange forskellige positioner. Udenfor feltet, i feltet, med begge ben og fra gennembrud og i indlægsspillet. Omkring felt-kanten er nok der, hvor jeg har scoret flest, men jeg er en ret alsidig målscorer, siger Frederik Flaskager.

Selvom Frederik Flaskager fortsat har godt og vel halvandet år tilbage som ungdomsspiller på VB Akademiet inden han formelt bliver seniorspiller, så har han fremtidsdrømmene på plads.

- Jeg drømmer om en fremtid som elitefodboldspiller og naturligvis helst i VB. Jeg vil gerne løbe ind på Vejle Stadion og det er i første omgang mit mål. På længere sigt har jeg også drømme og mål, men mit fokus er at gøre mig fortjent til en fremtid i Vejle. Jeg har haft træninger med A-truppen, og det har været meget spændende. Det er fedt at blive udfordret at seniorspiller og mærke, hvor man kan være med, og hvor der skal bygges på, og jeg lærer noget hver gang, siger Frederik Flaskager.

- Udfordringen i VB har været god for mig, og jeg håber meget, at jeg kan betale tilbage med flere mål og gode kampe i de kommende år, siger Frederik Flaskager.

Han er søn af Maj-Brit Strømdahl og Anders Flaskager (f. 1976) og har to søskende i Caroline og Emil. Anders spillede omkring årtusindskiftet en Superliga-sæson med HFK Sønderjylland, men spillede også mange divisionskampe for klubber som Fremad Amager, Herfølge og Kolding FC frem til midten af nullerne, hvor han sluttede karrieren af i Kolding Boldklub.

VB Akademiets chef: Flaskager var et lucky punch
Steen Thychosen, VB Akademiets chef, ser fine muligheder for Frederik Flaskager og han giver ham gode skudsmål med videre.

- Frederik er en dejlig person at arbejde med i dagligdagen, og han bidrager til at godt træningsmiljø på VB Akademiet. Som vi har set fra dag et i VB, så er han en spændende angriber, der har spidskompetencer i kraft af sin fart og sit antrit. Han gjorde tidligt opmærksom på sig selv og fik fortjent en kontrakt. Han skal bygge på kroppen og blive stærkere, siger Steen Thychosen, inden han uddyber om Flaskagers bedste sider.

- De forcer, han besidder, er tidens trend indenfor fodbold. Fart er utroligt vigtigt, og så har Frederik også nogle meget skarpe vendinger. Det har vi set flere gange, og dem har modspillerne svært ved at håndtere. Derudover er hans målnæse veludviklet, og det er ikke uvæsentligt for en angriber. Jeg har en stor tro på, at Frederik hele tiden udvikler sine kompetencer, men også sine udviklingspunkter, for han er både dedikeret og lærevillig, siger Steen Thychosen.

Hovedparten af spillerne på VB Akademiets to ældste liga-hold kommer fra Future Vejle-samarbejdet eller igennem Vejle Idrætsefterskole, men her springer Flaskager udenfor begge kategorier.

- Det er udelukkende positivt, når jeg siger, at Frederik Flaskager var et lucky punch for os. Han kom forholdsvis sent ind i vores træningsmiljø, da han skulle i gang med sit andet år som U17-spiller. Jeg mødte ham og hans far i VB Parken, da de var ude at se vores liga-hold, og her fik jeg en god samtale med dem, da de søgte et elitemiljø til Frederik. Og da Jonathan Plagborg (dengang ny assistenttræner på U17 Liga-holdet, red.) kendte ham fra U16 Liga 2, hvor han med sit hold i Billund IF havde mødt KB, også gav en fin karakteristik og anbefalede ham, så var det en no brainer for os på VB Akademiet, siger Steen Thychosen.

- Selvom Frederik har kæmpet med målene i denne sæson, hvor heldet i perioder har svigtet ham, så arbejder han ufortrødent videre, og det er en spiller, vi har et begrundet håb om kan nærme sig i A-trup sammenhæng i de kommende år, siger Steen Thychosen.

FÅ ADGANG TIL ALLE VORES HJEMMEKAMPE

Fra bare 59,- pr. måned kan du med et abonnement få adgang til alle kampe på Vejle Stadion.

Køb abonnement her

Hovedsponsor

Partnere | Eksklusiv