Onugkha matchvinder, da VB trak Lyngby med ned i bundstriden

6694 tilskuere måtte vente længe – meget længe – på, at VB fik slået mønt af sin spillemæssige overlegenhed i søndagens vitale kamp mod Lyngby Boldklub. Men endelig fandt German Onugkha da vej til målet, og Jyllands Rubin kunne sætte tre særdeles fortjente point ind på den lidt slunkne konto. Oddssætterne havde således gjort ret i at gøre VB til favorit i dagens opgør mod Lyngby.

Af Ole Kristensen | 12. november 2023

Inden kampen var der et minuts stilhed for Raphael Dwamena, som på tragiske vis i går kollapsede under en kamp for sin albanske klub og afgik ved døden. Trods sine kun seks kampe for VB formåede sympatiske ”Rapha” at manifestere sig som en af de allerbedste udlændinge nogensinde i Nørreskoven. Den begavede ghanesiske landsholdsspiller, der beherskede fire sprog, levede med sin hjertefejl sit liv på kanten, men lod sin pacemaker fjerne og lod resten være op til Gud. Han døde midt under den beskæftigelse, han elskede mere end andet – legen med den runde bold.
Også herfra skal lyde et: Æret være Raphael Dwamenas minde.

Sørgebindene om VB-spillernes overarme sad i dag ikke som vanligt på hjemmebane på en rød, men på en hvid/grøn, specialdesignet bluse, da opgøret var Kong Hans Eg-kamp. Kollektionen sælges og bortauktioneres til fordel for trængte børn og familier.
Inden kampen kunne Henrik Tønder, på vegne de deltagende samarbejdspartnere i auktionen fra den årlige erhvervsmesse, også overrække checks til godgørende formål til BROEN, Ventilen og Blå Kors’ familienetværk.

Smånovembergråt var det selvfølgelig, men der var huller i skyerne og vindstille, så det var udmærkede forhold for de to mandskaber fra Superligaens nederste halvdel. Og som altid – uanset årstid – på en glimrende grønsvær i Nørreskoven.

Hos VB havde Stefan Velkov remplaceret Kolinger i bagkæden, mens Thomas Gundelund for første gang i efterårets turneringskampe var starter – han erstattede Marius Elvius. Ezatolahi var tilbage fra karantæne, hvilket på midtbanen skubbede fødselsdagsbarnet Busuladzic ud på bænken.
Kristian Kirkegaard kunne fejre jubilæum – 50 kampe i VB’s tjeneste!
Gæsterne et pt. udfordrede af skader og karantæner. Når man sætter spillere ind fra bænken uden navn på trøjen, ved man, at man er nået ud til truppens grænser …

VB startede optimistisk med højere pres end vanligt, og det lykkedes værterne i de første minutter gentagne gange at bryde et Lyngby-opspil. Men derfra og til at skabe chancer var der dog et stykke, og vi måtte frem til 20 minutter spillet, før noget nævneværdigt kom på blokken. Kirkegaard var i gennembrud, men hans afslutning blev rettet af til hjørne. Tre hjørnespark til hjemmeholdet blev det til i de første 45 minutter, og de to første savnede enhver form for kvalitet …

Også et langskud fra Albornoz bragte en smule fare for gæsterne, og i det hele taget stod der VB på de få halve muligheder, 1. halvleg bød på. Albentosa kom en my for sent til et Ezatolahi-frispark, og endnu et frispark fra iraneren endte lige i labberne på Kikkenborg.
Efter en særdeles rodet periode omkring den halve time sluttede VB også bedst af med at par muligheder. Jubilar Kirkegaard bankede bolden forbi det lange hjørne fra en halvspids vinkel, og den måske største chance før pausen havde Miiko Albornoz i tillægstiden, da han i fri position headede Gundelunds indlæg lige forbi.

Så 0-0 ved halvtid i en ikke sindsoprivende 1. halvleg, hvor VB dog var i kontrol og havde samtlige nævneværdige scoringsforsøg.

VB lagde ud efter pausen med et massivt tryk mod Lyngby-målet – dog stadig uden at det udmøntede sig i zwingende Torchancen.
Så man måtte helt hen til det 67. minut, før kampens afgørelse faldt. Trott fandt Yeni Ngbakoto med et langt udspark. Congoleseren gik glimrende til baglinjen og søgte inde foran mål German Onugkha, der á to omgange fik passeret Kikkenborg. Se det var noget, der passede Blok E …!

VB kastede Gammelgaard og Elvius ind i kampen for Kirkegaard og Gundelund og senere Busuladzic og Juwara for Ezatolahi og Ngbakoto.
Man kunne nok have ventet et vildt pres fra sjællænderne, men de lidt formsvage blåbluser har for lidt at komme med i øjeblikket. Én stor mulighed blev det dog til for Alexanderssons mandskab. Med en snes minutter igen fik Bjelland afsluttet ekvilibristisk, men Nathan Trott, der havde haft hjertens lidt at lave indtil da, hev en af sine fantasiredninger frem. Ikke noget at sige til, at englænderen hører til de mest hypede keepere i 3F Superliga.

Selv om gæsterne nu var meget på bolden, forblev VB i kontrol opgøret ud og havde endog kampens sidste chance. Indskiftede Gammelgaard smed en fin bold indover, hvor lille Juwara netop var for lille til at nå helt op til det fri hovedstød.
Prelec satte Kolinger ind i overtiden for Onugkha, og man kunne nu opleve den lange kroat som striker stæse frem og tilbage for at forstyrre Lyngbys opspil. Med succes …!

Efter seks minutters tillægstid kunne dommer Jonas Hansen udfri det ængstelige publikum, der ikke har set så mange VB-sejre denne sæson, og de hvidklædte spillere kunne fejre behørigt med fansene. Blok E havde leveret en fornem auditiv støtte kampen igennem, og da de to busfulde Lyngby-fans heller ikke var mundlamme, var der fin stemning gennem alle 96 minutter.

Der var advarsler til Ezatolahi og Velkov, mens Onugkha blev kåret som kampens spiller. Ikke usædvanligt for en matchvinder, men undertegnede skribent havde nok sat sparepengene på VB’s Dreh- und Angelpunkt Hamza Barry. Gambianeren bliver bare bedre og bedre og var kampens oplevelse.

VIVA VEJLE kunne man nok have lyst at råbe efter den livgivende sejr som bringer VB tættere til submidterfeltet. Og VIVA VEJLE er også titlen på Lars Werges enestående værk om vores allesammens hjerteklub og udkom i fredags. Kan fås i en boghandel nær dig – køb den, læs den!!!

Og Kong Hans Eg, som lagde navn til dagens opgør? Mon ikke den gamle knortede stilkeg, som har oplevet så meget, allerede nu ser frem til et nervepirrende forår og slutspil, hvor VB skal fortsætte jagten på sin Superliga-forbliven. Foreløbig ville det hjælpe med en sejr over bundproppen fredag otte dage – efter landsholdspausen. Alle mand til Hvidovre!