Kampdagsstatus: Brøndby venter på Vestegnen

Efter to hjemmebaneopgør i Nørreskoven med masser af tilskuere venter der Vejle Boldklub en hektisk kulisse i et lydinferno på Brøndby Stadion søndag eftermiddag fra kl. 16.00, når 3F Superligaens førerhold er værter for de formstærke oprykkere, der ikke har tabt i fem kampe på stribe. Til udfordringen har cheftræner Ivan Prelec og trænerteamet igen Stefan Velkov til rådighed.

Af Lars Christensen | 1. marts 2024

Spillerunde 20: Storkamp på Heden og kunstgræsderby i Farum
Tredjesidste spillerunde i grundspillet i 3F Superliga sparkes i gang med en storkamp på MCH Arena i Herning fredag aften. Det er FC Midtjylland, der tager imod F.C. København. Søndag er der to kampe fra kl. 14.00, og den ene er Lyngby, der hjemme har besøg af Hvidovre. I Viborg er der også duel om vigtige points blandt holdene i bund 6, når VFF er værter for Randers FC.
To timer senere – kl. 16.00 – er det Brøndby, der møder Vejle, mens søndagens sene kamp står mellem AGF og OB i Aarhus. Mandagsopgøret spilles på Right to Dream Park i Farum, hvor FC Nordsjælland er værter for Silkeborg.

305 minutter siden seneste scoring imod VB
VB har holdt clean sheet, siden Tobias Thomsen udlignede til slutresultatet 1-1 for Hvidovre i det 35. minut af opgøret den 24. november. Siden har vejlenserne spillet til nul imod Randers FC (0-0), AGF (0-0) og Silkeborg (2-0). Det er i alt 305 minutter uden scoring imod Nathan Trott og VB-mandskabet. I sæsonen 2020-21 nåede VB den længste clean sheet-stime i Superligaen siden årtusindskiftet, da vejlenserne havde clean sheet i 360 minutter. Det var 19 minutter mod Randers FC (1-3), 90 minutter mod Lyngby (0-0), 90 minutter mod AGF (0-0), 90 minutter mod Sønderjyske (1-0) og 71 minutter mod FC Nordsjælland (2-2). VB skal altså holde Brøndby fra fadet i minimum de første 56 minutter af søndagens kamp, hvis rekorden fra 2020-21-sæsonen skal slås.

Gundelund med første hjemmebaneassist for VB
Da Thomas Gundelund i søndagens sejr over Silkeborg fandt Emmanouilidis med et knivskarpt indlæg fra højreside, var det den 22-årige højrebacks første assist for VB hjemme på Vejle Stadion. Gundelund har tidligere leveret to assist på udebane – begge mod Hvidovre – men mod Silkeborg kunne den formstærke back endelig lade sig notere på eget græs. Der er fortsat et stykke vej op til Juwara, der topper den interne assist-liste for sæsonen 2023-24. Vejles 18 scoringer fordeler sig således:

Lauritsen og Birk har en fortid i Nørreskoven
Hos Brøndby IF er der gensyn med Rasmus Lauritsen og Frederik Birk Christensen. Forsvarsspilleren Rasmus Lauritsen er i gang med sit andet år hos Brøndby IF, efter han vendte hjem fra kroatiske Dinamo Zagreb. Lauritsen skiftede til VB fra Skive IK i sommeren 2017 og spillede i Nørreskoven i halvanden sæson, hvor det blev til 51 kampe og 8 mål, inden han fortsatte i IFK Norrköping. Sympatiske Rasmus Lauritsen, der havde store aktier i 2018-oprykningen, er ikke det eneste gensyn hos de blå-gule, der også har Frederik Birk Christensen som en del af trænerstaben. 34-årige Birk var en del af trænerstaben i Vejle Boldklub i den første del af efterårssæsonen 2021, hvor han kom til fra FC Nordsjælland, men han fortsatte senere i Brøndby, hvor han var assisteret for Niels Frederiksen og nu Jesper Sørensen.

Seneste VB-sejr på Vestegnen sendte DM-guldet til Aalborg
VB har ikke vundet på Brøndby Stadion siden juni 1999, hvor vejlenserne med sejren på 2-1 i næstsidste spillerunde sendte guldmedaljerne til AaB. Der var meget på spil for Brøndby, da VB gæstede Vestegnen den 13. juni 1999, mens vejlenserne med en lun midterplacering i Faxe Kondi Ligaen ikke havde andet end æren at spille for. Alligevel blev det Ole Fritsens mandskab, der trak det længste strå og med sejren sendte DM-guldet til Aalborg. Kaspar Dalgas scorede hurtigt til 1-0 til VB, mens Thomas Lindrup udlignede efter pausen. Bare tre minutter senere var det Kaspar Dalgas, der scorede sejrsmålet, således VB vandt 2-1. Siden er det blevet til otte nederlag og én uafgjort i Brøndby.

Brøndby må undvære Henrik Heggheim
Brøndby må undvære Henrik Heggheim mod Vejle. Den unge norske forsvarsspiller afsoner anden og sidste spilledags karantæne efter det direkte røde kort, han modtog i forårspremieren mod FC Midtjylland. Heggheim begik straffespark mod Brynhildsen som bagerste mand, og det kostede to spilledages karantæne og et straffespark, men fra ellevemeterpletten brændte Cho, senere scorede Omoijuanfo, og så kunne de blå-gule juble over en sejr i undertal. Heggheim kunne også juble med holdkammeraterne over en sejr i seneste spillerunde, da det blev til en komfortabel sejr i Odense. Henrik Heggheim er spilleberettiget igen mod Viborg den 10. marts. To Brøndby-spillere skal undgå advarsler mod Vejle, hvis de vil med til Domkirkebyen. Det er Mathias Kvistgaarden og Daniel Wass.

Karantænestatus: Velkov vender tilbage – fire spillere i risikozonen
Forsvarsspilleren Stefan Velkov afsonede karantæne mod Silkeborg i søndags, men den bulgarske forsvarsspiller er tilbage og i spil til opgøret mod Brøndby. I opgøret mod Silkeborg fik VB to advarsler. Den var til kroaterne Kolinger og Čolina. Kolinger har netop afsonet karantæne, og Čolina debuterede, så ingen af dem må sidde udenfor i Brøndby.
VB har fire spillere i karantænefare, som altså er i risikozonen for at måtte sidde udenfor mod OB, hvis de modtager en advarsel søndag eftermiddag. Det er Oliver Provstgaard (14 strafpoints), Miiko Albornoz (18), Raúl Albentosa (34) og Tobias Lauritsen (48). Albentosa og Albornoz ryger i karantæne, uanset hvordan deres advarsler bedømmes, mens Provstgaard og Lauritsen skal have seks strafpoints for at ryge i karantæne. Se et karantæneoverblik her.

Morten Krogh passer fløjten
Det bliver den rutinerede 3F Superligadommer Morten Krogh der skal dømme opgøret søndag eftermiddag i Brøndby. 35-årige Krogh har fordelt sol og vind lige i landets bedste række siden sommeren 2016, hvor han debuterede i et opgør mellem AGF og Viborg (2-1). Siden er det blevet til 121 kampe i 3F Superliga. Morten Krogh har i denne sæson været i aktion syv gange tidligere, og han dømt VB i to kampe. Det var i hjemmebanepremieren mod F.C. København (2-3) og mod OB (2-1). Han har også to tidligere kampe mod Brøndby, hvor de blå-gule tabte til FC Nordsjælland og F.C. København.
Morten Krogh er Danmarks højest rangerede dommer internationalt, og tilbage i efteråret fik han sin Champions League-debut, da han fløjtede i opgøret mellem Young Boys og Manchester City. Udover opgøret i den fineste klubturnering har han også haft tre Europa League-kampe – den seneste den 15. februar mellem SC Braga og Qarabag FK. I denne sæson er det i alt blevet til 17 kampe, hvor han har uddelt 62 advarsler, tre udvisninger og dømt ti straffespark.

Seneste kamp: Straffesparksafgørelse i Nørreskoven
VB og Brøndby IF mødtes første gang i sæsonen tilbage i august, hvor klubberne lukkede 6. spillerunde med mandagskampen i Vejle. Mer end 10.000 tilskuere fulgte opgøret fra lægterne, og de blev vidner til et intenst opgør hvor Ohi Omoijuanfos scoring på straffespark i det 74. minut blev kampens eneste mål.
VB havde stor ære af opgøret, og i indledningen var det vejlenserne der var farligst. Elvius trykkede af, og efter en dødbold var de rødblusede ikke langt fra at passere Pentz. Brøndby havde også lidt, men det var vejlenserne, der bød mest ind på en scoring, og unge Tobias Lauritsen måtte se sin afslutning efter en friløber tage stangen og trille hed ad stregen og gå i spil igen…
Velkov blev dømt for hands i det 72. minut, og det efterfølgende straffespark udnyttede Omoijuanfo sikkert til 1-0. Efter et langt VAR-check kunne Jakob A. Sundberg pege på pletten, men German Onugkhas yderlige spark blev reddet af debuterende Patrick Pentz. VB fortsatte trykket, men det kastede kun en gigantisk omstilling af sig til Schwartau, der sparkede over. Seks kampe og nul point – spillerne tørstede efter points udbytte i begyndelsen af sæsonen, men allerede fire dage senere ventede OB i Odense…