Hamza Barry var klubløs i næsten to år: Vil tage et step op sammen med Vejle

Foto: Jørgen Bech

Hamza Barry kom til VB fra LA Galaxy i den sidste del af sommerens transfervindue, men efteråret blev rent spillemæssigt en anelse urytmisk for gambianeren. Tre startpladser i NordicBet LIGA, et par korte indhop og flere kampe som ikke-benyttet reserve gjorde gambianeren til et ubeskrevet blad. Men i forårets to første kampe har trænerteamet kigget Barrys vej, og han indledte både opgørene mod Fremad Amager og HB Køge blandt de foretrukne elleve. Redaktionen bag kampprogrammet har mødt den 28-årige gambianer, som på toppen af karrieren i maj 2020 pludselig stod uden klub og foran en lang genoptræning efter en knæskade.

Af Lars Christensen | 7. marts 2023

- Der blev taget godt imod mig i Vejle i sommer, og jeg havde tillid fra trænerne, men jeg var stadig i en opbygningsfase af min form efter en langvarig knæskade. Alle minutter, jeg fik, var gode for mig, og jeg arbejdede på træningsbanen for at nærme mig mit tidligere niveau, men jeg var ikke helt, hvor jeg gerne ville være. Jeg så virkelig frem mod den lange pre-season, som vi lige har været igennem, og den har hjulpet mig rigtig meget, og det er også derfor, jeg er kommet tættere på holdet, indleder Hamza Barry.

Med 70 minutter mod Fremad Amager og 77 minutter mod HB Køge har Barry haft aktier i den fine sæsonstart, og han godkendte da også resultatet i Køge i seneste spillerunde.

- Det blev en hård fight, præcis som vi havde forventet. Køge er et vanskeligt hold, som på deres egen kunstgræsbane ville være svære at knække, og det blev det også. Vi spillede os ind i kampen, og vores 2. halvleg var bedre end første, og med lidt mere skarphed så kunne vi godt have vundet, siger Hamza Barry.

- Efter pausen bliver der mere rum at spille i for os, og det fik vi udnyttet i flere situationer. Vi kom rundt om dem og fik lagt flere indlæg, og her opstod der en række halve muligheder, siger Hamza Barry.

- Den første hurtige evaluering er, at vi er glade for at hente et point herovre. Det er et svært sted, vi taber ikke, laver clean sheet og holder momentum. Det var okay og er brugbart for os. Sæsonen er ikke et race, men en marathon, og vi viste, at vi også kunne fighte på udebane og sikre et point, som sagtens kan vise sig vigtigt senere, siger Hamza Barry.

Vendsyssel er den tredjesidste kamp i grundspillet, og Hamza Barry har opskriften på et godt resultat klar.

Hamza Barrys første startplads for Vejle Boldklub kastede ikke en sejr af sig. Mod veloplagte vendelboer tabte Vejle Boldklub 2-0 i Hjørring. Foto: Johnny Kristensen

- Netop Vendsyssel var det første hold, jeg startede inde mod i Danmark, så dem husker jeg godt. Vi havde det svært på deres bane i efteråret, og de er et stærkt hold, som vi har den respekt for, som vi skal have. Men hjemme på Vejle Stadion er vi stærke, og det bliver en anden kamp. Vi er gode til at få flow i spillet på hjemmebane, og vi kan trykke modstanderne tilbage. Fire point i de to første kampe er en god start, og vi skal bygge videre på de resultater mod Vendsyssel, siger Hamza Barry.

Valgte Vejle og Danmark i en genopbygningsfase
28-årige Hamza Barry er på toppen af karrieren i de her år, men mens han for seks-syv år siden var en stor profil i en stærk kroatisk liga, så har han skullet genfinde sig selv rent fodboldmæssigt i de sidste par år, og der var Vejle en god mulighed for gambianeren.

- Jeg kender Danmark fra et par europæiske kampe med Hajduk Split, hvor vi mødte Brøndby under Alexander Zorniger. Det var to fede kampe med store kulisser både ude og hjemme, så jeg vidste, at fodbolden her var god. Samtidig så vidste jeg, hvem Ivan Prelec (cheftræner, red.) og hans team var, fordi jeg mødte dem som modstander i min tid i Kroatien. De kendte til mig som fodboldspiller og mine kvaliteter, men de var også klar over, at jeg er på vej tilbage, og derfor var det et godt match for mig og er det stadig. Jeg fik samtidig indtrykket af Vejle som en topprofessionel klub, der vil tilbage til Superligaen, og det var en god karrieremulighed for mig, siger Hamza Barry.

- Rent fodboldmæssigt er jeg ikke, hvor jeg var tidligere. Men jeg arbejder hårdt på at komme derhen, og i den situation er det vigtigt med en god klub, hvor jeg har mulighed for at blive bygget op. Og der har jeg fuld tillid fra VB og fra trænerteamet, og det sætter jeg stor pris på. Mit håb er, at jeg kan være med til at løfte Vejle tilbage, hvor de hører hjemme og så vise mine kvaliteter, for jeg har stadig masser af drømme som fodboldspiller.

- Tidligere har jeg spillet både som defensiv midtbanespiller og den mere dynamiske midtbanespiller, og det er centralt i banen, at jeg ser mig selv. Jeg er god med bolden, kan holde spillet kørende og finde mine medspillere, siger Hamza Barry, om sine spidskompetencer.

Barry har boet i mange lande i sin fodboldkarriere, og han føler sig også godt tilpas i den østjyske fjordby.

- Jeg arbejder på at få min familie til landet, men ellers trives jeg. Byen har en fin størrelse, interessen for fodbolden er stor, og jeg er i en klub, hvor man er bevidst om min situation, så jeg er glad og glæder mig til de udfordringer, der ligger og venter på os, siger Hamza Barry.

Jagtede fodbolddrømmene i GPA
Hamza Barry, der er født den 15. oktober 1994, er opvokset i Gambias hovedstad Banjul, hvor han tidligt begyndte i Gambia Ports Authority (GPA). En af de større klubber i landet, og Barry var et lovende talent, der tidligt var på vej frem.

- Jeg var ikke anderledes end alle andre afrikanske fodboldspillere. Alt handlede om fodbold allerede fra en meget tidlig alder, og det var en kæmpe drøm at komme til Europa og få en kontrakt. Det er det for alle, og vi kæmper med og mod hinanden om at indfri disse drømme. Jeg kom tidligt på ungdomslandshold og fik også de første seniorkampe for GPA, inden jeg fik chancen i Europa. Forholdene i Gambia er ikke gode, fordi vores træningsbaner og faciliteter er langt fra europæisk standard, så jo hurtigere man kan komme mod Europa, jo større chancer har man, siger Hamza Barry.

Den første europæiske destination for Barry var Malta og upåagtede Valetta FC, men selvom maltetisk fodbold ikke lyder af meget, så var det et godt sted at begynde for en håbefuld Barry, der allerede kom til ferieøen som 18-årig i 2013.

- Det var en drøm, der blev til virkelighed, da jeg kom til Valetta, og det var to gode sæsoner, jeg havde i klubben. Det var min agent, der fik mig til Europa, og her havde det hjulpet mig, at jeg så tidligt havde været inde omkring landshold og klubfodbold, for jeg blev efterhånden regnet som en talentfuld spiller. Vi blev mestre og vandt pokalturneringen med Valetta, og jeg spillede kvalifikationskampe til Champions League og Europa League. Et godt sted at begynde min fodboldkarriere, og jeg udviklede mig meget, siger Hamza Barry.

I 2015 og 2016 blev det til ophold i israelsk fodbold, selvom det var Apollon Limassol på Cypern der hentede den lovende gambianer på Malta. Barry nåede dog aldrig i aktion for landets storklub og i stedet var han på tre lejeaftaler. Hos Maccabi Netanya og Hapoel Tel Aviv. Et step op fra maltesiske forhold og en liga, som i de sidste 15-20 år har været inde i en rivende udvikling og med flere.

- Mine præstationer i Valetta og på landsholdet gav mig denne mulighed i Israel gennem Limassol, og det var et par år, hvor det klubmæssigt var frem og tilbage med et par lejeophold, men jeg fik vist mig godt frem, og det var også vigtigt i forhold til den chance, der opstod efterfølgende, siger Hamza Barry.

Brat afslutning i Hajduk Split
Efter først af have spillet en sæson på leje i Hajduk Split i 2016-17, så blev Hamza Barry af den kroatiske hovedstadsklub købt fri af Apollon Limassol, og dermed var den dengang 22-årige gambianer klar til at optræde permanent i den stærke kroatiske liga.

- Årene i kroatiske Hajduk Split er de bedste i min karriere hidtil. Det var virkelig en god og udviklende tid, og vi spillede under et stort pres fra meget fanatiske fans. Der er forventninger til en klub som Hajduk Split, og det var med til at rykke mig, men jeg præsterede også godt. Vi kom i de europæiske turneringer, og det er som sagt min bedste tid som fodboldspiller. Hajduk Split er en stor klub i Kroatien, og vi placerede os hele tiden lige efter de bedste klubber. Jeg har et par medaljer fra Hajduk, men desværre ikke et mesterskab - der var vi lige lidt efter især Dinamo Zagreb, siger Hamza Barry.

Med udløb i sommeren 2020 søgte Barry nye udfordringer efter fire succesfulde sæsoner i kroatisk fodbold. Han havde tilbud fra flere velestimerede klubber, og som 25-årig midtbaneprofil fra en god kroatisk klub var der fine muligheder for at tage et step op, men i stedet for et skridt fremad, så blev karrieren sat på standby under et opgør mod Slaven Belupo den 26. juni.

- Vi spiller en af de sidste vigtige kampe i sæsonen, og der er en plads i europæisk fodbold på spil. Jeg bliver skadet mod slutningen, desværre beskadiger jeg korsbåndet i knæet alvorligt, og derfra ændres mine udsigter for fremtiden. Jeg er uden kontrakt kort tid efter, og de muligheder, jeg havde på hånden, forsvandt på et øjeblik, siger Hamza Barry.

- Det var hårdt, da det stod på, men her i livet, gælder det om at rejse sig, når man er nede, så jeg rettede al min fokus på at komme tilbage til mit tidligere niveau, siger Hamza Barry.

Efter operationen genoptrænede Barry i Dubai og USA, og i staterne fik han så for godt og vel et år siden en ny kontrakt efter at have været klubløs siden sommeren 2020. Det var i LA Galaxy, at Barry fik mulighed for at genoptage karrieren.

- En stor del af min genoptræning foregik i USA, og her var LA Galaxy en stor hjælp. Stor kredit til dem for at hjælpe mig i min genoptræning. Det var en ’second chance’ i min karriere, og den værdsætter jeg virkelig. Jeg kom i gang igen med kampe i USL (rækken under MLS, red.) og alle kampe var et skridt på vejen. Det genstartede min karriere, og jeg er virkelig taknemmelig for klubben, og uden den var det ikke sikkert, at jeg var nået så langt, som jeg er, siger Hamza Barry.

- Det har også bragt mig tilbage til Europa og til Danmark, som er et dejligt fodboldland, og nu håber jeg, at jeg sammen med Vejle kan tage et step op, siger Hamza Barry.

Byen har en fin størrelse, interessen for fodbolden er stor, og jeg er i en klub, hvor man er bevidst om min situation, så jeg er glad og glæder mig til de udfordringer, der ligger og venter på os, siger Hamza Barry. Foto: Jørgen Bech

Interviewet med Hamza Barry blev lavet før pokalkvartfinalen mod FC København den 1. marts.

FAKTA:
Hamza BARRY
Trøjenummer: 5
Født: 15.10.1994 (28 år)
Nationalitet:
Gambia
Position:
Midtbane
Tidligere klubber:
Gambia Ports Authority (1999-13), Valetta FC (2013-15), Apollon Limassol (2015-17), Maccabi Netanya, udleje (2015-16), Hapoel Tel Aviv, udleje (2016), Hajduk Split, udleje (2016-17), Hajduk Split (2017-20), LA Galaxy (2022), Vejle Boldklub (2022-)
Kontrakt:
30. juni 2024
VB-debut:
30. august 2022, Boldklubben Marienlyst – VB 0-3
Kampe for VB:
10 (0 mål)
Assist for VB:
1
A-landshold:
17 kampe for Gambia. Debuterede i en VM-kvalifikationskamp mod Tanzania den 10. juni 2012 og har senest været i kamp mod DR Congo den 18. november 2019
Gambianere i VB:
Hamza Barry er den anden gambianer i VB. Den første var Foday Manneh (f. 2000), der spillede fire kampe og scorede seks mål for VB i perioden 2019-21
Familie: Abubakr Barry (f. 2000) er yngre bror til Hamza Barry, og han spiller for Hapoel Kfar Saba i Israel på den offensive midtbane
Vidste du, at Hamza Barry og Hajduk Split ekspederede Brøndby ud af Europa League-kvalifikationen i 2017? Efter 0-0 i Brøndby vandt det kroatiske mandskab 2-0 hjemme foran mere end 30.000 tilskuere. Barry spillede fuld tid i begge opgør, og tegnede sig for en assist i returkampen. Hos kroaterne var der også spilletid til Ante Erceg og Josip Radosevic, der siden skiftede til netop Brøndby. I den følgende runde tabte Hajduk til Everton

FÅ ADGANG TIL ALLE VORES HJEMMEKAMPE

Fra bare 79,- pr. måned kan du med et abonnement få adgang til alle kampe på Vejle Stadion.

Køb abonnement her

Hovedsponsor

PARTNERE | EKSKLUSIV