Arkivfoto: Johnny Kristensen
Af Lars Christensen | 2. september 2024
Oddset Pokalen byder på et gensyn for Vejle Boldklub.
Hvepsenes karismatiske hjemmebane i Tingbjerg Idrætspark blev regelmæssigt frekventeret i nullerne og start-tierne, men efter Brønshøjs nedrykning til 2. division i 2015 har vejlenserne ikke været på besøg ved Utterslev Mose hos de sort- og gulstribede i mere end ni år.
2. runde af den traditionsrige danske pokalturnering byder dermed på et gensyn for de rejsende VB-fans. VB og Brønshøj kæmpede et utal af dramatiske opgør efter årtusindskiftet. Peter Degns hattrick i en hæsblæsende 4-3-sejr i 2003, 7-1-sejren, der næste sikrede overlevelse i 2004, en formøblet tremålsføring i 2005, 4-0-sejren, der sikrede tilbagevenden til Superligaen i 2006, og Andreas Albers kanondrøn, der gav en 1-0-sejr og en drømmestart på overlevelsesforåret i 2015. Jo, nyere historie mellem klubberne mangler hverken dramatik eller overskrifter.
Tirsdag aften tørner de to traditionsklubber igen sammen, og her gælder det hverken oprykning, nedrykning eller fine forårsfornemmelser. Gevinsten er en plads i 3. runde af Oddset Pokalen.
For at blive klogere på Hvepsene anno 2024 har vi allieret os med værternes stærke målmand, Lucas Chang-Andersen, der spillede to sæsoner i Vejle Boldklub fra 2019-21.
- Efter vi spillede os videre fra 1. runde mod Ringsted, så skimmede jeg lige de mulige modstandere. Så fik jeg øje på Vejle, og den var oplagt, synes jeg. Jeg glæder mig helt vildt til kampen. Det bliver sjovt at møde min tidligere klub og pokalfodbold kan noget, indleder Lucas Chang-Andersen.
Selvom det er mere end tre år siden, at målmanden forlod Nørreskoven og rykkede tilbage til København, så er der fortsat bekendtskaber i Vejle.
- Jeg har spillet sammen med Lundrim, Gundelund og Onugkha, så det bliver et sjovt gensyn med dem. Men ellers kan jeg se, at der er skiftet meget i både trænerstaben og spillertruppen. Jeg kender også Asger (Pedersen, sundhedschef, red.) udenfor banen, så der er lidt kendte ansigter at hilse på, selvom det er ved at være et par år siden, siger Lucas Chang-Andersen.
Vejle-chance som 19-årig
Vejle Boldklub er rykket ud af Superligaen i sommeren 2019 og siger farvel til målmanden gennem tre sæsoner, Pavol Bajza. Ind kommer hollænderen Indy Groothuizen og den 19-årige Lucas Chang-Andersen, der sammen med Thomas Hagelskjær og Gianluca Zanette skulle agere målmandsteam igennem NordicBet LIGA-sæsonen.
- Vejle var en mulighed, der opstod for mig i en ung alder, og den greb jeg uden ret meget betænkningstid. Jeg var på forhånd klar over, at spilletid ville være svær, men jeg håbede, at det kunne være et springbræt til noget andet. Når jeg mindes de to sæsoner i Vejle, så husker jeg omklædningsrummet som værende rigtig stærkt. Det var en god gruppe og gode trænere, og vi rykkede først op i Superligaen, inden klubben overlevede i Superligaen for første gang i mange sæsoner. Det var min første professionelle kontrakt, og jeg trænede og levede som fuldtidsspiller, så det var en god chance og en god tid, siger Lucas Chang-Andersen.
I slutningen af din første sæson i VB får du din første og eneste kampe for VB, da du bliver indskiftet med et kvarter igen mod Fremad Amager. Hvordan husker du kampen?
- Jeg kan tydeligt huske kampen. Vi havde sikret os oprykningen et par spillerunder forinden, og det var virkelig varmt ude i Sundby på deres kunstgræsbane den eftermiddag. Der var corona-restriktioner, så der var ikke så mange tilskuere, men det var en fin oplevelse at få debut i 1. division, selvom det desværre gik lidt hurtigt til sidst med et par scoringer.
Fremad Amager vandt opgøret 4-1, men det var i Vejle-lejren, at smilene var bredest efter kampen. Anfører Jacob Schoop modtog pokalen – det synlige bevis på, at VB igen havde vundet landets næstbedste række. I ly af pokaloverrækkelsen blev der taget debutantbilleder af Lucas Chang-Andersen og Villads Rasmussen, der begge havde deres førsteoptræden for vejlenserne.
Havde du fået besked på inden, at du ville blive skiftet ind?
- Nej, det havde jeg ikke. Men jeg havde tænkt, at chancen var der. Da jeg bliver sendt til opvarmning i løbet af 2. halvleg bliver det mere konkret, og så bliver jeg kaldt op til bænken og kommer ind til debut til sidst. Det var et klap på skulderen fra trænerne, fordi jeg havde været en del af det hold, der sikrede oprykningen, sådan oplevede jeg det i hvert fald, siger Lucas Chang-Andersen.
Den treårige aftale med Vejle blev afbrudt efter den 2. sæson, og så vendte den 21-årige målmand hjem til Sjælland og nye udfordringer i Danmarksserien.
- Spilletiden var så minimal, at jeg kom til klubben for at få min aftale ophævet. Derefter kom jeg til Taarnby FF, som lå i Danmarksserien og spillede for dem i halvanden sæson.
Skiftede til storklub i Danmarksserien
I vinterpausen i 2023 skiftede Lucas Chang-Andersen fra Taarnby FF på Amager til Brønshøj Boldklub i Tingbjerg, og dermed kom han tættere på divisionsfodbold.
- Taarnby havde udsigt til en halv sæson uden ret meget at spille for, mens Brønshøj skulle kæmpe for oprykning til 3. division. Taarnby og Brønshøj spillede i samme DS-pulje, og i det indbyrdes opgør havde jeg stået godt, så Brønshøj havde fået øje på mig, og så skiftede jeg klub. Det var attraktivt at komme til en topklub, og i sommer sikrede vi os så oprykningen til 3. division efter en god sæson i DS. Det var ligesom kulminationen på min Brønshøj-tid, siger Lucas Chang-Andersen.
- Brønshøj er en stor klub i Danmarksserien, og det er de også i 3. division. I DS i sidste sæson spillede vi en hjemmekamp for 1200 tilskuere, og der er masser af fans og god stemning på lægterne. Da vi sikrede os oprykningen i Marienlyst, havde vi flere fanbusser afsted, og selvom vi havde det svært, så hjalp fansenes os igennem kampen. Der er også et stærkt klubliv ude i Tingbjerg, og det er et godt sted at komme.
Efter sommerens oprykning til 3. division har Hvepsene fået en blandet sæsonstart. Efter de første fire kampe har Brønshøj hentet fire points, og det rækker til en plads lige under midten.
- Havde du spurgt mig inden sæsonen, så var min målsætning, at vi skulle med i top-6, men vi har fået en lidt shaky begyndelse. Vi skiftede igen mange spillere i sommerpausen, og det tager tid at få et nyt hold sat sammen. Jeg håber fortsat, at vi kan nå top-6, men 3. division er en hård række, og oprykning er ikke et tema for os som oprykkere. Der er nogle gode jyske hold, og vi er på nogle meget længere udebaneture, end vi har været vang til fra DS. Jeg føler, at rækken var mere opdelt i Danmarksserien med en top og en bund, men i 3. division er alle hold i god fysisk forfatning, og kampene er fifty-fifty. Det er små marginaler, som for eksempel da vi senest var i Brabrand og tabte 0-2, siger Lucas Chang-Andersen.
Målmanden blev selv kåret til sæsonens spiller, da Brønshøj efter tre sæsoners fravær i sommer rykkede tilbage i divisionerne. Hvepsene måtte igennem to nervepirrende play off-kampe mod Boldklubben Marienlyst, inden champagnen blev poppet, og de mange fans kunne ånde lettede op og fejre den længe ventede tilbagevenden for klubben, der var i 1. division senest i 2014-15 sæsonen.
Udover dig selv, hvem er så jeres profiler?
- Det er svært, for vi er faktisk et meget homogent hold, og det er vores største styrke, men jeg kan godt nævne et par stykker. Oskar Tranberg er en rigtig rutineret spiller på midtbanen, som har været i klubben i mange år, så er der Lukas Kiilerich i forsvaret, som jeg har spillet sammen med i flere sæsoner nu, og en stærk Søren Sørensen, også i forsvaret, som også har en del divisionserfaring. Vi har en god defensiv base og helt fremme et par hurtigløbere, så der er lidt at forholde sig til for de fleste modstandere, siger Lucas Chang-Andersen.
Brønshøj Boldklub har divisionernes eneste trænerduo, da ansvaret på sidelinjen er opdelt mellem Jan Faber og Bo Holden, mens klublegenden Poul Olesen er assistenttræner. 48-årige Jan Faber er ikke noget ny bekendtskab for vejlenserne, da han stod i spidsen for Vordingborg IF i 2021, da VB trådte ind og mødte den sydsjællandske klub og hentede en pligtsejr på 2-0 i idylliske omgivelser på Morten Olsens Allé.
- Det er en trænerduo, som virkelig fungerer godt sammen, og de har en positiv indvirkning på truppen. For udefrakommende kan en trænerduo den konstellation virke mærkeligt, men for os i truppen, så fungerer det bare godt. De er fælles om beslutningerne og har det godt med hinanden, så det er bestemt en af vores styrker, at vi har en stærk trænerduo. Det er en ung trup og senest mod Brabrand var jeg med mine 24 år den ældste spiller på holdet, siger Lucas Chang-Andersen.
Hvor meget træner I?
- Vi træner tre gange om ugen og er stadig ikke halvtidsprofessionelle. Vi møder ind om eftermiddagen og træner fra kl. 16.30.
Lucas Chang-Andersen er ved siden af fodbolden i gang med en traineeuddannelse i Jyske Bank, så når han er færdig med at jonglere med renter og lån i finanssektoren, så snører han fodboldstøvlerne og går på træningsbanen i Tingbjerg.
- Det er en trup, hvor alle studerer eller arbejder ved siden af. Der er ingen der er fuldtidsprofessionelle og vi spiller, fordi fodbold er vores interesse og vores passion. Det står i skarp kontrast til min tid i Vejle, hvor jeg mødte ind om morgenen i klubben til morgenmad, og alt var klaret for os. Det eneste, vi skulle koncentrere os om, var at træne halvanden til to timer hver dag, og så var der middagsmad til os bagefter. Nu er det efter en arbejdsdag, at jeg skal finde energi til at gå ud på træningsbanen og forsøge at brænde den sammen indsats af, som jeg blev betalt for i Vejle. Jeg spiller fortsat, fordi jeg synes det er sjovt, og fordi jeg har lyst til at udvikle mig som fodboldspiller, men det er en stor omstilling fra min tid i Vejle og på nogle helt andre præmisser, siger Lucas Chang-Andersen.
Brønshøjs pokalchance: Underdog og undervurdering
Tirsdag aften er der et afbræk fra hverdagen i 3. division, når Vejle Boldklubs 3F Superliga-hold gæster Brønshøj Boldklubs karismatiske hjemmebane i Tingbjerg.
- Vores chancer er små, men vi spiller den mulighed der er for en underdog. I pokalen sker der indimellem overraskelser, men vi skal også have lidt held i sprøjten, hvis vi skal videre. Vejle er store favoritter, men det kommer også an på, hvilket hold I kommer med, og om vi bliver undervurderet. Men der skal både held og dygtighed til fra vores side, men i første omgang, så håber jeg, at vi kan holde kampe i live længe, så er der en mulighed.
Tingbjerg Idrætspark var tidligere en berygtet hjemmebane for Brønshøj Boldklub, hvad er status anno 2024?
- Som nyoprykket divisionsklub nyder vi fortsat stor opbakning. Vores fans møder talstærkt op og skaber et godt miljø omkring vores kampe. Vi har en larmende fanbase fra tribunen, som virkelig løfter os, og de kommer med mange sjove tilråb under kampene, så Tingbjerg er stadig et svært sted at komme for udeholdene. Vejle har også tidligere haft mange tilskuere i København, og med det in mente tror jeg godt, der kan blive en rigtig god kulisse, som er en spændende pokalfight værdig, siger Lucas Chang-Andersen.
Senest VB optrådte i pokalen var det kun et udkast fra Tingbjerg Idrætspark, da VB i november i fjor mødte AB, der havde Lucas Chang-Andersens tidligere VB-konkurrent, Indy Groothuizen, mellem stængerne. Hollænderen og akademikerne stoppede vejlensernes pokaldrømme efter en kamp og efterfølgende straffesparkskonkurrence, der kun har fået plads bagerst i VB-historiebøgerne i en notits.
- AB er Brønshøjs helt store rivaler. Vi er ikke i samme række og har ikke været det i flere sæsoner efterhånden, men det er naboerne og dem, som man gerne vil slå. Vores fans synger også om AB hver gang, så ingen herude er i hvert fald i tvivl om rivaliseringen. I 3. division har vi opgørene mod Avarta, Sundby Boldklub og FA 2000 her i hovedstadsområdet. Sundby havde vi nogle ret vilde kampe mod i DS sidste sæson, så det er nok det største opgør umiddelbart vi kan se frem til i denne sæson.
Lucas Chang-Andersen er født opvokset på Nørrebro og greb sine første fodbolde på Svanemølleanlægget, hvor traditionsrige B.93 holder til. Her brugte han hele sin ungdomstid, inden han som senior nåede en sæson i Herlev IF inden skiftet til Nørreskoven.
- B.93 er min barndomsklub og et sted, jeg har brugt rigtig mange gode timer. Jeg har ikke været mere end 14 år, da jeg første gang trænede med divisionsholdet, og som 16-årig debuterede jeg så, og på daværende tidspunkt var det som klubbens tredje-yngste spiller nogensinde. Om rekorden fortsat holder, ved jeg faktisk ikke. Jeg var et talent, da jeg var yngre og var også inde omkring divisionsholdet i B.93 og fik nogle kampe, men gennembruddet udeblev, og derfor fik jeg først rigtig seniorerfaring i Herlev, siger Lucas Chang-Andersen.
Senere på efteråret fylder målmanden 25 år, og med seks-syv sæsoner i seniorfodbold har han også erfaring fra diverse pokalkampe.
- Som helt ung sidder jeg på bænken for B.93, der møder F.C. København i en kamp, der bliver flyttet fra Østerbro og ind i Parken. Det var en stor oplevelse, selvom jeg ikke kom på banen i vores nederlag på 3-0. I Taarnby FF er jeg med i et opgør mod Lyngby, hvor vi kommer foran 1-0 kort før pausen, men ender med at tabe 5-1, og så var der sidste år med Brønshøj, hvor jeg sad på bænken mod B.93, og hvor vi tabte 5-0. Det helt store pokalsus og overraskelsen mangler, men jeg håber at være med mod Vejle, og så spiller vi vores chance igen, siger Lucas Chang-Andersen.
Interviewet med Lucas Chang-Andersen blev lavet før Brønshøjs kamp mod FA 2000 i lørdags, hvor Hvepsene vandt 2-0 hjemme i Tingbjerg, og hvor Lucas Chang-Andersen reddede et straffespark.
Oddset Pokalen
Tirsdag den 3. september kl. 18.30
Brønshøj Boldklub – Vejle Boldklub
Tingbjerg Idrætspark
Pokal-TV
Villads Rasmussen (tv) og Lucas Chang-Andersen kom ind fra bænken og fik deres debut i løbet af 2. halvleg mod Fremad Amager (1-4) den 25. juli 2020. For begge spillere blev det eneste optræden for VB. Villads Rasmussen spiller i dag for Hobro IK i NordicBet LIGA. Arkivfoto: Johnny Kristensen.
Fra bare 79,- pr. måned kan du med et abonnement få adgang til alle kampe på Vejle Stadion.