Klokken 15:33 var det så vidt. Ni års tilværelse i skyggen sluttede for Vejle Boldklub i en sky af konfetti, da traditionsklubben med en aldrig truet 2-0 sejr i Thisted skaffede sig adgang til landets bedste række.

Også for Vejle by er oprykningen af uvurderlig betydning. Den store provinsby i landets femtestørste kommune rummer idrætsligt ikke anden topsport inden for de store publikumssportsgrene og må forlade sig på VB til at sætte byen ved fjorden på sportens landkort.

Hos VB havde Mads Lauritsen udstået sin karantæne og genindtog sin plads i bagkæden. Til gengæld var Ramadani med sin advarsel i overtiden mod Fredericia røget i straffeboksen. Schoop rykkede ned på hans plads, ligesom Branca var tilbage centralt og Davidsen på wingbacken. Fremme var Imed Louati kommet sig over den skade, der holdt ham ude i onsdags, og fortrængte dermed Ba Loua til bænken. Nicolaj Madsen, der blev skadet og måtte udgå før pausen mod Fredericia, var blevet klar til dagens afgørende 33. runde.

En kortege af busser og privatbiler havde krydset Sallingsund, Vilsund og Limfjordens vande, og forventningsfulde vejlensere havde i den grad indtaget Sparekassen Thy Arena. Det lille hyggelige stadion var omdannet til et rødt/hvidt menneskehav – VB’s hjemmebane var simpelthen rykket 180 km nordvestpå…

Kampen fik en hæsblæsende indledning. Thyboerne, som kun havde æren at spille for, var ikke til sinds at gemme sig, hvilket gav fint med plads til de rødblusede. Allerede efter to minutter var Sousa helt fri, men vikarierende keeper Mathias Rosenørn (Kevin Mendoza ude med karantæne) reddede flot, og riposten headede Louati snært forbi mål. En megachance!

To minutter senere var Louati helt igennem i højresiden, men en storspillende Rosenørn fik igen pareret. Minuttet senere blev VB-forsvaret spillet tyndt, hvilket gav en fri skudchance til Andreas Heimer, hvis afslutning røg et godt stykke over Bajzas mål. VB var dog i stigende grad i kontrol, og et nærgående Nicolaj Madsen-frispark var nær blevet snittet i mål.

Efter 22 minutter kom dog så endelig forløsningen. Efter en kæmpe hovedstødschance til Louati blev ekvilibristisk reddet af Rosenørn. Værterne kunne dog kun trække vejret kort. Et nyt indlæg fra højre blev utageligt headet i mål af Imed Louati. Kæmpe jubel på Lerpytter…! Topholdet fortsatte dominansen resten af halvlegen med gode muligheder for at øge føringen. Rasmus Lauritsen headede lige forbi, mens et Memija-gennmbrud helt ind under mål savnede den forløsende fod.

VB’s fuldstændige kontrol fortsatte efter pausen, hvor man ikke rigtig troede på, at værterne kunne udgøre en seriøs trussel. De blåstribedes angreb var sporadiske – Jeff Mensah fik dog halvflugtet lige på Bajza.

I det 57. minut turde alle vejlensere godt skrive Superliga på visitkortet. En fantastisk VB-omstilling, som gik alt, alt for hurtig for thyboerne, endte via Branca og Louati hos Allan Sousa, som – skønt der blev forsøgt begået straffespark imod ham – rev sig løs og nettede til 0-2.

På trods af et sjovt forsøg fra Mads Vang, som traf begge stolper (!) i Bajzas mål, blev de rødblusede aldrig presset for alvor i førsommervarmen på Lerpytter. Klasseforskellen var mærkbar, og det var lige før, der var hæl-og-tå-takter hos det kommende Superligahold. Elgaard for Branca, Al-Hardan for Schoop og Utaka for Sousa fik mod slutningen også lov at være en del af det triumferende VB-mandskab.

Et mandskab, som ikke havde brug for at ty til ulovlige midler – alle kampens tre advarsler gik til Thisted. Advarsler, som ifølge stadionspeakeren blev sponseret af Byens Vin & Ost. Tør, nordvestjysk humor…

Med uafgjort i Esbjerg viste det sig, at VB-point slet ikke havde været nødvendige. Men rart at kunne afgøre det selv, og med fem points forspring til nr. 2 er der vist ingen, der kan anfægte det fortjente i VB’s direkte oprykning. Esbjerg og Vendsyssel må nu forsøge sig gennem play-off. Og så kunne da hundredvis af VB-fans – der var med 2.772 tilskuere sæsonrekord på Sparekassen Thy Arena – storme banen, og der var konfetti og guldstrimler og slagsange og champagnesprøjt og luftture og pokal fra DBU til vinderen af NordicBet LIGA…

Da VB’s allerede ugen forinden nedrykkede hold den 31. maj 2009 traskede ud fra banen på Vejle Stadion efter sæsonens sidste superligakamp, blev det starten på en ni år lang ørkenvandring uden for det gode selskab. Ikke meget er forblevet uforsøgt i den for VB-fans så uendelig lange periode. Trænere, spillere, direktører, sportschefer etc. er vandret ud og ind ad den evigt roterende svingdør. Alt sammen hjalp det ingenting – hvert år blev det sædvanligvis ved lige ved og næsten…

Indtil en dag da en lille mand fra Napoli pludselig stod og kiggede ud over det af grønne træer omkransede, intime stadion på Nørremarken. En lille mand med en plan. Med hele den italienske fodboldtradition i bagagen vidste han, at første skridt på vejen mod succes er et forsvar, som får Berlin-muren til at ligne et frønnet og hullet plankeværk…

Der blev nikket fra den nye ejerkreds og fra teknisk chef Jacob Krüger, og nye spillere blev tilknyttet. Og med al den professionalisme, den lille mand og hans håndgangne mænd i trænerteamet kunne lægge for dagen, begyndte det endelig igen at gå fremad for klubben af 1891. Gamle inkarnerede VB-fans så lidt skeptisk til. Jamen sådan spillede VB jo ikke i ”gamle dage”. Hvor var målfabrikken og filigranteknikerne…? Men langsomt begyndte de at forstå den lille mands projekt…

Bump på vejen har der været. Salget af angrebsmonstret Vinicius – vel en af de mest værdifulde spillere nogen sinde i den næstbedste række – kommer man ikke sådan lige over, og skeptikerne meldte sig hurtigt på banen efter en lang række uafgjorte kampe. Men den lille mand skruede lidt på systemet, spillerne viste moral, rejste sig som Fugl Fønix og tævede alle medbejlerne efter tur.

Og efter ni onde år kunne champagnepropperne da så endelig springe. Og den lille mand med den sjove accent– hele Vejle bys yndlingsnapolitaner, Adolfo Sormani – kunne sætte flueben: Mission accomplished… Superliga, here we come – forza VB…!

Se mål og højdepunkter fra kampen her.

Kampfakta:
Thisted FC – Vejle Boldklub 0-2 (0-1)
23. 0-1 Imed Louati
57. 0-2 Allan Sousa

Indskiftninger:
73. Simone Branca ud Kim Elgaard ind
82. Nicolaj Madsen ud Mohammed Al-Hardan ind
87. Allan Sousa ud Peter Utaka ind

Vejle Boldklubs startopstilling:
Pavol Bajza

Rasmus Lauritsen
Mads Greve
Mads Lauritsen

Kerim Memija
Nicolaj Madsen
Jacob Schoop (anfører)
Simone Branca
Viljormur Davidsen

Allan Sousa
Imed Louati

Bænken:
Thomas Hagelskjær (m)
Mohammed Al-Hardan
Kim Elgaard
Peter Utaka
D’Avila Ba Loua
Jonas Andersen
Wang Zhenao

Dommer: Aydin Uslu
Tilskuere: 2.772

Thisted FC (4-4-1-1): Mathias Rosenørn – Glenn Rask, Matej Podstavek, Laus Østervig Nielsen, Jeppe Svenningsen – Mads Vang, Asger Bust Sørensen, Charles Machell (46: Matias Olsen), Jeff Mensah – Andreas Heimer (73: Jakup Thomsen) – Sonny Jakobsen (63: Sakari Tukiainen)
Træner: Henrik Larsen.

Kort:
30. Matej Podstavek (gult kort)
49. Jeppe Svenningsen (gult kort)
52. Asger Bust Sørensen (gult kort)

Tekst: Ole Kristensen.