VB’s altmuligmand

Denne artikel blev bragt første gang i kampprogrammet til hjemmekampen mod Viborg FF torsdag den 29. august 2019.

I den lille serie med portrætter af medlemmer af VB’s trænerstab er turen kommet til chefholdleder Erik “Mummi” Knudsen.

Spørg efter Erik Knudsen, og du vil sandsynligvis blive mødt af et spørgende udtryk og en rynket pande. Spørg efter Mummi, og enhver VB’er kan straks udpege NordicBet LIGA-holdets chefholdleder. Kampprogrammet har mødt Erik ”Mummi” Knudsen på hans kontor på Vejle Stadion, som han deler med teknisk chef Jacob Krüger.

Af: Ole Kristensen

Herværende skribent ville gerne have skrevet M u m i, da han kender historien bag kælenavnet. Tidligere førsteholdsspiller og træner for såvel herrer som kvinder, Jesper Søgaard, døbte omkring 2007 Erik Knudsen, da denne – dengang i en noget tungere udgave end i dag og iført blåt regntøj – ifølge Søgaard havde en umiskendelig lighed med en Mumi-trold. Men Erik insisterer på at have tre m’er i navnet, og det får han selvfølgelig…

I en titelsnobbet tid, hvor en sælger er blevet til account manager og en receptionist til front desk officer, er det velgørende, at den jordbundne ”Mummi” foretrækker at være holdleder frem for team manager. Den nu 54-årige VB’er er oprindelig uddannet farvehandler med en fortid hos Flügger. Senere blev han bladdistributør hos Posten, VAF og DAO.

Som hos så mange andre VB’ere var det en fodboldspillende søn, der fik Erik ind i fodboldverdenen og klublivet – først som træner, holdleder og afdelingsleder i amatørafdelingen. Da sønnen stoppede med fodbolden som 17-årig, blev faderen imidlertid hængende. Via holdlederjobs for U-19 og Danmarksserien rykkede Erik med føromtalte Jesper Søgaard op til førsteholdstruppen i 2008.

For tre år siden blev ”Mummi” fuldtidsansat i klubben. Først som stadioninspektør og holdleder og for et år siden udelukkende som holdleder.

 – Den største omvæltning ved at være fuldtids var nok, at jeg blev ved at tænke: Nu må jeg hellere komme hjem, for jeg skal jo på arbejde i morgen…nå nej, jeg er jo på arbejde… Det var svært at tænke på holdlederjobbet som et job, når jeg nu var vant til, det blot var frivilligt arbejde, funderer Erik Knudsen.

I starten af sin fuldtidsansættelse var ”Mummi” tillige stadioninspektør, hvilket indebar opfyldning af kiosker, igangsætning af personale, rengøring, diverse forbedringer af faciliteter etc.

I det seneste år har Erik udelukkende haft sine arbejdsopgaver omkring førsteholdstruppen.
– Det er nu også en mangefacetteret opgave, fortæller Erik Knudsen.

– Der skal laves morgenmad til spillerne hver dag, der er bestilling af mad, bus og hotel, kørsel til og fra lufthavn, servicering af og hjælp til ikke mindst udenlandske spillere omkring lejligheder, sygesikring, lægebesøg, offentlige myndigheder, biler osv.

En typisk kampdag – som fx i sidste uge i Kolding – møder ”Mummi” ind ved middagstid og pakker tøj til hver enkelt spiller og læsser varevognen med tøj, energiprodukter, shampoo, håndklæder, benskinner, brikse, tv til videosekvenser etc.

Sidst på eftermiddagen kører han så til Kolding og gør alt klart, til spillerne og trænerne lander godt halvanden time før kampstart og blot skal gribe ud efter det, de skal bruge.

Efter kampen har ”Mummi” bestilt pizza til spillerne, og han pakker så alt ned i varebilen igen og kører tilbage til Vejle Stadion og pakker ud og sætter vask over. Kort før midnat er han så hjemme hos sig selv. Dagen efter er der så yderligere et par timers arbejde med tørretumbleren og læggen tøj på plads.

Ved udekampe længere borte tager spillerne ofte af sted dagen inden og overnatter på hotel. ”Mummi” har et godt samarbejde med de to frivillige holdledere Søren Thrane og Henrik Harring, som hver har deres arbejdsopgaver.

Erik Knudsen har et fint kendskab til andre klubbers holdledere, som heldigvis er folk, der tit holder ved en lang årrække. Han er i kontakt med modstanderens holdleder samt kampens dommer før hver kamp og aftaler det praktiske omkring tøj etc.

– I SL er der en lang række krav til arrangørklubben omkring, hvad der stilles til rådighed for det gæstende hold, fortæller ”Mummi”. De samme krav eksisterer ikke i NordicBet LIGA. Jeg forsøger derfor sammen med holdlederen fra Viborg, der også har en fortid i SL, at indføre lidt mere professionelle tilstande også i den næstbedste række.

Også ”Mummi” har mærket VB’s stigende internationalisering gennem de seneste sæsoner.

– Ja, der er mange ting, som klubber i NordicBet LIGA nok har svært ved at forestille sig, smiler ”Mummi”.

– Al hverdagskommunikation foregår på engelsk, og over for de mange spillere fra helt anderledes kulturer bliver man sådan en slags voksenven. Der er mange dagligdags ting, som er naturlige for os, men fremmede for nogle af dem. Kan man drikke af vandhanen? Hvordan går man på toilet i bussen? Er der slanger i Nørreskoven? Hvor og hvordan køber man ind? Hvordan behandles en lejlighed? Ja, fx er nogle af de sydlige spillere så varmeelskende, at radiatorerne går for fuldt drøn og uden udluftning, hvilket lejlighederne ikke nødvendigvis har godt af…

Ikke alt, hvad ”Mummi” har oplevet i årenes lys, tåler dagens lys, men han husker fx, da en afrikansk spillers første forsøg med en cykel endte med to gipsarme, for hvordan bremser man lige…?

For nylig lykkedes det en træner – ingen navne nævnt – at låse sig inde i sin lejlighed, fordi han i arrigskab over et nederlag havde smækket så hårdt med døren, at håndtaget faldt af, og ”Mummi” måtte rykke ud med værktøjskassen. Jo, holdlederens arbejdsopgaver er mangeartede…

Rigtig mange spillere er gået igennem klubben i tidens løb, og ”Mummi” har stadig kontakt til mange. Dog fortrinsvis danske som eksempelvis Jimmy Nielsen, Alexander Scholz og den nybagte FCM-træner Brian Priske.
– De udenlandske spillere er i højere grad nomader, som lynhurtigt forsvinder ind i en ny fodboldverden et andet sted, funderer Mummi.

Også mange trænere er gået gennem porten til Vejle Stadion, siden ”Mummi” startede som holdleder.
– Mange af dem har jeg stadig kontakt til. Ove Christensen var den første, og også trænere som Peter Sørensen og Andreas Alm har jeg stadig forbindelse med.

Erik Knudsens anden passion er løb. Han organiserer løbeklub og har deltaget i mange løb rundt om i ind- og udland. Også en af grundene til, at der er blevet mindre af den ”Mummi”, der var engang…

Nye opgaver kalder, og den travle holdleder, en institution i Vejle Boldklub, haster ud af kontoret.

FAKTA:
Erik ”Mummi” Knudsen
Født: 28. juli 1965 (54 år)
Uddannelse: Farvehandler
Stilling: Holdleder
Begyndte som frivillig holdleder for Vejle Boldklubs U19-hold og Danmarksseriehold fra 2006 til 2008, inden han rykkede op på divisionsholdet, da Ove Christensen var cheftræner
Fuldtidsansat holdleder fra sommeren 2016
Holdledere i Vejle Boldklub: Udover ”Mummi” er Søren Thrane og Henrik Harring Rasmussen tilknyttet A-truppen som holdledere
Tidligere holdledere i Vejle Boldklub: Kay Winther var divisionsholdets holdleder i firserne og op igennem halvfemserne. Senere overtog Ivan Sørensen i slutningen af årtiet og begyndelsen af nullerne. Siden har Finn Johansen, Torben Nielsen og nu Erik ”Mummi” Knudsen været divisionsholdets primære holdleder

Fra samme serie:
En københavner trives i VB – portræt af Asger Pedersen (03-10-2018)
Helten fra Bernábeu blev analytiker i VB – portræt af Morten Bisgaard (27-11-2018)
Der er en verden udenfor fodbolden – portræt af Johan Sandahl (03-05-2019)