I fodboldens verden ligger sorg og glæde ofte knivskarpt tæt på hinanden. Et stykke inde i overtiden i dagens kamp på Blue Water Arena syntes Esbjerg at skulle miste den plads i top 6, som længe havde lignet en selvfølgelighed, mens VB på den anden side syntes at unddrage sig den ”umulige” nedrykningspulje. Men på et splitsekund blev der med Joni Kaukos sejrsmål vendt op og ned på det hele, og vestjyderne stod med palmerne og østjyderne med smerten.

Constantin Gâlcă havde blandet kortene lidt efter Vendsyssel-kampen. Arbnor Mucolli var helt ude af truppen og erstattet af Mathias Hebo Rasmussen. Anfører Schoop var forvist til bænken og blev erstattet af Melker Hallberg, mens Branko Ilic trådte ind i midterforsvaret for Vladis Emmersón, som i lighed med Mucolli ikke var blandt de 18 udvalgte.

I lighed med Vendsyssel-opgøret startede VB nervøst og havde svært ved at sætte sammenhængende aktioner op. Gæsterne var dårligt over midterlinjen den første snes minutter, og der stod EfB på det meste. Vestjyderne var heller ikke upåvirket af kampens betydning for dem og lavede også deres fejl, men de muligheder, der bød sig før pausen, stod der Esbjerg på.

Den første kom efter seks minutter, da Jacob Lungi sendte et direkte frispark lige på Bajza. En gedigen chance havde Yakovenko efter et kvarter, da dan slap fri i højresiden mod et slumrende VB-forsvar, der appellerede for offside, men afslutningen endte i sidenettet. Sådan fortsatte pæne muligheder til medoprykkerne halvlegen igennem, om end VB efter en halv time kom bedre med i kampen – dog uden at blive farlige. EfB’s Jeppe Brinch skød snært forbi, mens Yakovenko vandt en duel mod Greve og igen slap fri i højresiden, men som første gang afsluttede han forbi.

I en situation, hvor værternes Joni Kauko havde en god mulighed i det lille felt, blev VB-keeper Pavol Bajza skadet og måtte bæres fra banen. Han blev erstattet af Thomas Hagelskjær. Ifølge VB’s chefstatistiker Lars Christensen var det første gang i 14 år, VB skadesbetinget måtte skifte målmand i en kamp. VB kunne smigrende gå til pause med et 0-0 resultat.

Hjemmeholdet markerede sig straks efter pausen med et godt langskud af Carlo Holse, men ellers var de blåstribede i en dramatisk 2. halvleg ikke så farlige som før pausen. Sergiy Gryn kom ind til sin debut, da han afløste Mathias Hebo, og efter at Allan Sousa havde set gult i en situation, hvor Esbjerg-lejren gerne havde set rødt, satte ukraineren sig i det 58. minut i scene. Med et langt træk gled han forbi Rodolph Austin, som fældede offensivspilleren i det kriminelle felt. Straffespark, som Allan Sousa sikkert omsatte.

VB søgte 2-0 målet, og Louati blev spillet fri i venstresiden, men strandede på keeper Højbjerg. I stedet fik vestjyderne udlignet med en snes minutter igen. Efter en fin fremlægning var Yakovenko først på bolden og fik chippet bolden over Hagelskjær. Linjedommeren markerede for offside, men efter en kort rådslagning godkendte dommer Michael Johansen målet. Regnen drev nu ind over et i forvejen stormomsust Blue Water Arena, men det kunne ikke helt dæmpe en lidt krigerisk stemning aktørerne imellem. Således så Lasha Parunashvili rødt en halv snes minutter før tid for overfald på Sousa, ligesom Louati og Hallberg fik gult for VB.

Malte Amundsen erstattede Louati, og det hele syntes at gå VB’s vej. FCK førte komfortabelt mod Hobro, og i overtal burde vejlenserne kunne spadsere det vigtige point i hus. Men i overtiden så Thomas Hagelskjær ved en igangsætning ikke faren komme fra Joni Kauko, og finnen kunne lave et af karrierens nemmeste mål. Kort efter var det slut, og kammeraterne samledes om en ulykkelig Hagelskjær for at trøste så godt som muligt.

Skønt sejrsmålet var heldigt, var EfB-sejren fortjent, og tabellen lyver ikke. VB er i øjeblikket det fjortendebedste hold i Superligaen… De seks kampe i nedrykningsspillet mod SønderjyskE, AC Horsens og AGF kan næppe rykke ved VB’s sidsteplads i puljen, men kan bruges til at tanke selvtillid hos et mandskab, som i øjeblikket ikke just strutter af tro på egne evner…

Grundspil, Superligaen 2018-19, Blue Water Arena, Esbjerg
Søndag den 17. marts 2019 kl. 17.00
Esbjerg fB – Vejle Boldklub 2-1 (0-0)