Rød er vinen omkring os, sort er kaffen og lys er fremtiden for Vinoble og Vejle Boldklub. Vi er taget på besøg i butikken nede i Søndergade, for at høre historien om, hvordan et sponsorat i VB har været med til at vende underskud til gevinst og skabe stærke relationer i det vejlensiske erhvervsliv.

For det var en hård start og en brat virkelig, der mødte Jesper Rosenqvist og konen, da fynboerne hev teltpælene op efter næsten 50 år i det fynske for at udleve drømmen om at starte deres egen vinbutik. En drøm, der ledte dem til Vejle.

• Jeg har været professionel musiker i 36 år og har levet af at spille trommer – de sidste 20 år for Kim Larsen. Min kone har været børn- og unge socialrådgiver. Vi stod begge og skulle skifte job, og fordi vi begge igennem de sidste 15-20 år har haft en kæmpe passion for vin, så der var ingen tvivl om, at når vi skulle skifte, skulle det have noget med vin at gøre. Den eneste vinbutik af interesse, der var til salg, det var i Vejle. Og det er klart, at man gør sig nogle tanker, når man kommer udefra og til Vejle i forhold til, hvordan kan man bedst få relationer og kontakter til primært erhvervslivet men også hverdagskunder. Der var vi nok lidt naive i starten og troede at ”hvis vi står bag disken, så skal folk nok komme og købe vin” – men sådan fungerer det ikke, fortæller Jesper Rosenqvist.

Derfor kontaktede de Vejle Boldklub, i håbet om at få foden indenfor døren i det pulserende vejlensiske erhvervsliv. Trods et underskud i butikken på 1,6 millioner kroner, blev Vinoble sponsor af klubben, som led i strategien for at bide sig fast på vinmarkedet i Vejle. En mission, der her fem år senere er lykkedes, og som har bragt en masse erfaringer med sig. Erfaringer Jesper Rosenquist håber andre også kan lære noget af.

• I starten er det ikke en alt for god forretning, men man skal huske, at netværk ikke som sådan er noget, man kan opveje i kroner og øre. Man sidder jo ikke i netværket for at sælge men for at få relationer, og det tager et stykke tid. Men stille og roligt så kommer det, og så giver det virkelig meget pote.

”Slås du med problemer, så sætter du dig bare i den røde stol på mødet og spørger de andre, hvad de har gjort eller ville gøre, og så hjælper de gerne”.

Vinoble-ejeren lærte på den hårde måde, at det ikke er nok at investere penge i netværket, hvis man vil have noget ud af det. Det kræver engagement og deltagelse i de møder og arrangementer som netværksgruppen tilbyder.

• Jeg må jo sige, at i starten var jeg ikke aktiv nok i netværket, fordi jeg havde så travlt med forretningen og med at skabe overskud. Det vil sige, at jeg prioriterede nogle gange at tage erhvervskunder om morgenen i stedet for at tage til netværksmøde. Og der må man sige, at efter jeg er blevet mere aktiv i netværket over det sidste års tid, har det virkelig givet meget. Alt hvad du giver, får du tifoldigt igen.

Et netværk hvor man hjælper hinanden

Butikken i Søndergade er knap nok åbnet denne tirsdag formiddag, men alligevel er salget allerede så småt begyndt. Kunderne tager Jespers kone sig af, mens Jesper beretter om de hyggelige netværksmøder, der hver 14. dag samles under ledelse af Vejle Boldklubs Jens Schønemann.

• De er jo et dejligt netværk, og det er hyggeligt at mødes om morgenen og lige få sagt hej til hinanden og høre hvad, der rører sig i de andre brancher og hos de andre firmaer, der sidder der. Man får også en masse fantastiske relationer til folk, der kan åbne nogle døre for en. For det er nogle gange sådan, at de døre du ikke selv kan åbne, er der heldigvis nogle andre i netværket, der kan åbne for dig. Derudover får man også nogle værktøjer til at håndtere erhvervskunder. Så man kan sige, at vi får mere og mere ud af at sidde i netværket og af at være sponsor i VB, og jeg mener ikke, at du kan sidde noget bedre sted, hvis du gerne vil have kontakt til kunder i Vejles erhvervsliv.

Men at få gode kontakter, er blot én af mange udfordringer, når man kaster sig ud i at blive erhvervsdrivende. Heldigvis sidder der i netværket folk, der har prøvet det hele, og som tager deres erfaringer med til møderne. Erfaringer de glædeligt giver videre, hvis nogen i VB-familien har brug for hjælp.

• Du kan altid få en hjælpende hånd i netværket. Slås du med problemer, så sætter du dig bare i ”den røde stol” på mødet og spørger de andre, hvad de har gjort eller ville gøre, og så hjælper de gerne. Der er så mange gode sparringspartnere, og man lærer noget af dem. Der er utrolige muligheder i netværket, også fordi det ikke kun er folk fra Vejle, der sidder i det. Det er også fra andre byer, fordi det er så attraktivt.