I serien Tilbageblik har vi denne gang sat fokus på Kaj Poulsen – landsholdsspiller, Årets Spiller i Danmark, klubbens anden udlandsprofessionelle.

 

Første VB’er i Bundesligaen

 

”…und der Ball kommt zum Rechtsaußen Poulsen… der Däne flankt zu Heynckes…und Tor…!!!“

Sådan kunne det det lyde i en tysk radioreportage i de glade tressere. Eller hvis man var heldig med vejret, og TV-antennen på taget kunne trække ARD Sportschau hjem i stuen og berette fra Niedersachsen Stadion uden alt for meget sne på skærmen…

Så svulmede vejlensernes hjerte af stolthed, for det var jo et bysbarn, der dér gjorde sig på den vesttyske kanal… Kaj Poulsen…!

 

Vi træffer Kaj i VB Parken, hvor han er fast deltager i Seniorklubbens møder, og på den solbeskinnede terrasse fortæller han glimt fra en lang karriere.

 

Kaj kom til Vejle fra Nykøbing Mors og debuterede i 1961 som 18-årig på VB’s bedste hold.

”Jeg skulle læse til lærer og valgte Jelling Seminarium pga. VB,” fastslår Kaj Poulsen. ”Jeg havde tidligere mødt VB’s træner Tivadar Szentpetery – for nemhed skyld af alle kaldt Sankt Peter – på Den jyske Idrætsskole, og han var sammen med Tommy Troelsens onkel, som sad i bestyrelsen i Nykøbing Mors, årsagen til, at det blev VB.”

 

Kajs debutkamp var mod Skovshoved i Idrætsparken. ”Jeg var meget benovet over de rammer,” husker Kaj Poulsen. ”Men det var en god, lidt ”blød” modstander at komme i gang på – vi vandt 2-0.”

Herefter går det slag i slag for den unge højrewing, til efterårssæsonen 1965, som naturligvis markerer et kæmpe højdepunkt i Kaj Poulsens karriere.

”Vi spillede fantastisk det efterår,” fastslår Kaj. ”Vi tabte ingen kampe, og kun det famøse udlignende sidste-minuts-mål til EfB frarøvede os mesterskabet.”

Men samtidig dominerede VB også det danske landshold det efterhold med en fem-seks spillere, og Kaj Poulsen kunne i juli debutere på Island, da Danmark vandt 3-1.

Fire landskampe blev det til for den vejlensiske wing i 1965 og en enkelt i 1966. Det er landskampen mod det mægtige Sovjetunionen med legendariske Lev Yashin på mål, der står stærkest i erindringen. ”Der blev spillet fantastisk fodbold trods det danske 1-3 nederlag,” husker Kaj.

Kronen på værket for Kaj Poulsen det efterår var kåringen som ”Årets Fodboldspiller” i Danmark. Han og Johnny Hansen to år senere er de eneste VB’ere, der har haft den ære.

 

Allerede i 1965 var Kaj Poulsen imidlertid på blokken i Bundesliga-klubben Hannover 96.

I juli 1965 havde VB spillet 3-3 på Vejle Stadion i en træningskamp mod hannoveranerne.

”Tyskerne havde en meget stærk og hård venstre back, Klaus Bohnsack, som jeg alligevel fik kørt ret så meget rundt med. Det har man så åbenbart noteret sig, for året efter kom tilbuddet, og jeg skifter så til Hannover efter sommerferiepausen 1966.”

Dette betød så også enden på Poulsens landsholdskarriere, da professionelle ikke før 1971 fik adgang til DBU’s landshold.

 

Det gik fint for Kaj Poulsen i Bundesligaen. Hannover fik to pæne midterplaceringer i hans to sæsoner i klubben, og han spillede 52 kampe og nettede fire gange.

”Jeg var bl.a. med til at spille med Hannover i Napoli i TOTO Cup’en. En kæmpe oplevelse.”

En af medspillerne var ikonet Jupp Heynckes, som senere fik en unik karriere både som spiller og træner.

”Vi var også privat venner med Jupp og har stadig lidt kontakt med ham,” fortæller Kaj Poulsen, som bestemt ikke er glemt i klubben fra Niedersachsen.

”En gang om året bliver vi gamle spillere inviteret til at spise og overvære en kamp. Jeg er også af og til privat på de kanter og bliver taget rigtig godt imod.”

 

Trods succesen skifter Kaj alligevel til belgisk fodbold, hvor han spiller fem år.

”Tysk fodbold var en anelse for hård og struktureret til mit temperament, og da jeg fik et tilbud fra Beerschot, som lå et sted mellem tysk og dansk fodbold, slog jeg til. De sidste tre år spillede jeg så i Turnhout, som med kun ganske få fuldtidsproffer lå endnu tættere op ad danske forhold. Der var også tid til andet end fodbold.”

 

Kaj Poulsen vender hjem til VB i 1973 og spiller yderligere i alt syv divisionskampe for klubben i Nørreskoven. Hans karrieres efterår bød dog på en noget bizar oplevelse efter deltagelse i en EC kamp.

VB havde med mesterskabet i 1972 kvalificeret sig til EC for mesterhold og slog efter 2-2 på hjemmebane sensationelt det franske storhold FC Nantes ud med en 1-0 sejr i Frankrig, hvor Kaj Poulsen var med.

”Vi spillede en fantastisk kamp. Niels Wodskou ’rullede gardinet ned” i målet, Karsten Lund brækkede benet, og Knud Nørregaard scorede det afgørende med en lille trillebold, som end ikke var inde og røre bagnettet. Sejren gav genlyd i fodboldverdenen – også til Turnhout, som jeg havde forladt uden overgangssum, da jeg jo blot skulle hjem og spille for et amatørhold. Det nægtede belgierne at tro på, og via det belgiske fodboldforbund og UEFA kom der forespørgsler over DBU til VB, hvorfor Ejgil Jensen ikke turde lade mig deltage i næste runde mod Celtic af angst for konsekvenserne, selv om vi selvfølgelig havde retten på vores side.”

Kaj Poulsen stillede så i 1974 endegyldigt støvlerne på hylden.

 

Siden virkede Kaj som DBU-instruktør og træner i mindre klubber, bl.a. i Horsens fS, som han førte fra 3. til 2. division. Ligeledes brugte han sin uddannelse som lærer og var ansat på Damhavens skole til 1990, hvor han blev bookingchef på Vingsted Centret indtil pensioneringen.

Han har holdt kontakten til VB gennem Seniorklubben, ligesom han ser kampene på Stadion.

”Jeg håber, vi kan overleve i Superligaen denne sæson og måske forstærke os en smule til næste år. Forhåbentlig kan vi fremover få flere spillere af egen avl ind på holdet. Opbakningen fra byen er jo enorm og ville blive endnu større med lidt flere lokale helte på holdkortet.”

 

Kaj Poulsen tænker med glæde tilbage på en stor karriere og husker som så mange andre ikke mindst Ejgil Jensens betydning.

”Ejgil var som en far for mig, da jeg som helt ung kom til klubben. Han har en stor plads i mit hjerte…!”

 

Tekst: Ole Kristensen

 

Faktaboks:

Navn Kaj Kvistgård Poulsen
Født 31. december 1942
Uddannelse Lærer
Plads på holdet: Højre wing
Debut for VB 30. marts 1961 Skovshoved-VB 0-2
Kampe og mål for VB 141/29
Andre klubber Nykøbing Mors, Hannover 96, Beerschot, FC Turnhout
A-landskampe og mål 5/1
Andre landskampe 2 B og 1 U-21 landskamp
Bedste placeringer Sølv med VB 1965
Udmærkelser Årets Fodboldspiller i Danmark 1965