Tilbageblik præsenterer denne gang John Sivebæk, en af de mest kendte landsholdsspillere fra VB gennem tiden.

 

Målet i Dublin ændrede alt

 

Af: Ole Kristensen

 

Hjemmesiden har truffet John Sivebæk til en snak i VB Parken i forbindelse med en af de reserveholdskampe, som han gerne følger. Som fodboldagent ser Sivebæk fem-seks kampe i weekenden, plus hvad han kan nå i hverdagene – dels for at følge egne klienter, dels for at spotte evt. nye.

 

At ”Siv” skulle gøre karriere som back i store klubber rundt om i Europa og deltage i fire slutrunder med A-landsholdet, lå måske ikke lige i kortene. I alt fald ikke når man bladrer gennem VB’s Årsskrift fra 1973. I det uvurderlige opslagsværk kan man se John iført målmandstrøjen på Lilleput M’s holdbillede. På bageste række rager en af markspillerne op over de andre – han hedder Troels Rasmussen…

 

”Jeg havde astma som lille og kunne ikke tåle at løbe så meget, så min mor mente, det var en god idé, at jeg stod på mål,” smiler John. ”Det gik også fint, og Troels og jeg skiftedes lidt til at stå på mål fra sæson til sæson. Men som andetårs drengespillere fandt vi ud af, det nok var bedst, hvis jeg kom fast i marken og lange Troels i målet…”

 

Sivebæk debuterede i 1980 og spillede fra dag 1 faktisk alle kampe.

”Jeg var angriber dengang og havde været topscorer på ynglingeholdet, og træneren, Jürgen Wähling, troede vel på mig. Og jeg scorede faktisk også i den første turneringskamp mod Køge.

Men da Ole Fritsen trådte til i 1981, blev jeg skubbet længere tilbage på banen – først som wing og til sidst som højre back.”

Sine evner mellem stængerne fik John dog brug for i en kamp i mesterskabsåret 1984. I Aarhus blev Alex Nielsen udvist allerede efter seks minutter, og da man jo vidste, at ”Siv” havde en fortid som målmand, fik han handskerne på. Og at et undertalligt VB-hold tabte 0-2, var bestemt ikke keeperens skyld…

”Jeg stod da også engang imellem til træning,” ler John.

 

Sivebæk spiller i første omgang i VB til 1985.

”Det var en stor og en god tid,” husker John. ”Specielt fordi man er ung, husker man, at man er med til at vinde noget – vi vinder pokalen og bliver mestre i det tidsrum – og det var et fantastisk hold med rigtig gode spillere og gode kammerater. Der var fin harmoni og nogle gode trænere i Jürgen Wähling og Poul Erik Bech.”

Sivebæk føler sig i det hele taget privilegeret over at have trænet under næsten udelukkende store navne, både i Danmark og i udlandet, hvor navne som Ron Atkinson & Sir Alex Ferguson (United), Robert Herbin (Saint Étienne) og Arséne Wenger (Monaco) stikker ud. På landsholdet selvfølgelig Piontek og Richard Møller.

 

I 1981 vinder VB 3-0 over B 93 i København. Sivebæk scorer hattrick, og til stede på stadion er Sepp Piontek. Den unge vejlenser er noteret i landstrænerens bog, og backen, der i forvejen har spillet 34 U-landskampe, debuterer på landsholdet i 1982.

Sivebæk deltager i fire slutrunder:

”EM i Frankrig i ’84 står klart for mig med de mange danske tilskuere, og man var ung og benovet og med til slutrunde for første gang. Ved VM 1986 i Mexico oplever man en ny del af verden, og vi spiller forrygende god fodbold. EM ’88 var en nedtur med tre tabte kampe. Det stærke landshold fra firserne syntes på vej ned, men i 1992 bliver vi så hentet ind fra badestrandene til EM ’92. Jeg tænkte blot, at nu skulle vi bare ikke dumme os helt vildt, og så ender det med, at vi vinder det hele…”

Når John i dag genser kampene fra 1992, synes han stadig, det er fin fodbold. ”Det var en mere direkte stil, en slags totalfodbold. Måske mere fysisk og ikke så teknisk. Og en kæmpe forskel dengang var jo, at man kunne lægge tilbage til målmanden, hvis man havde behov for det. Det griner min søn Christian lidt af i dag og mener, at så kunne man jo sagtens klare enhver situation som forsvarer…!”

Christian Sivebæk er også tidligere førsteholdsspiller i VB og har i øjeblikket stor succes i Viborg.

 

I en VM-kval.kamp i Irland 1985 scorer John Sivebæk sit enlige landskampsmål – et spektakulært et af slagsen til føring 3-1.

”Det sætter ligesom det hele i gang,” funderer John. ”Havde jeg ikke været med der og scoret det mål, ved man ikke, hvordan det var gået…”

Scoringen vækker i alt fald opsigt, og de første 10 europæiske klubber forhører sig om ”Siv”. Under et ophold i Grønland bliver Sivebæk ringet op af Ejgil Jensen, som har fået en henvendelse Manchester United.

”Om jeg var interesseret…? Jo, det var jeg da…”

Kontrakten med storklubben var dog nær gået i vasken. John rejser hjem og til England og skal have tingene på plads. Men under lægeundersøgelsen får han konstateret en hjerteklapfejl, som gør, at United ikke vil underskrive kontrakten.

”Jeg troede, det hele var ved at falde sammen, og at jeg måske slet ikke kunne spille fodbold mere,” husker John. ”Men jeg kontakter VB’s klublæge, Evald Vester, som har en studiekammerat, der er overlæge på Skejby. En undersøgelse her ’frikender’ mig, og hans rapport tilfredsstiller så englænderne, og kontrakten kommer i hus.”

 

Det går godt for John i starten på Old Trafford. Han scorer det historiske første mål under Alex Ferguson og spiller mange kampe. Men i sommeren 1987 bliver landsholdsspilleren Viv Anderson købt fra Arsenal, og da det kan betyde mindre spilletid til ”Siv”, tager han imod et tilbud fra Saint Étienne.

”Min bedste tid var i Frankrig,” vurderer Sivebæk. ”Jeg er fast mand i Saint Étienne og derefter på et helt fantastisk hold i Monaco, hvor vi bliver mestre og kommer i EC-finalen for pokalvindere. Frankrig er også et fantastisk land.”

Sivebæk har stadig kontakt til United og som jo stadig fransktalende især til Saint Étienne, som han besøger flere gange om året, og hvor han kender både manager og præsident.

 

Efter udlandsårene vender John tilbage til VB og er med til at spille klubben op i Superligaen i 1995.

I 1996 kan han imidlertid ikke blive enig med klubben om kontraktforlængelsen, og han vælger at slutte karrieren i AGF.

 

John Sivebæk er kontoruddannet og arbejdede på skattekontoret i Vejle Kommune i 1981-85.

Efter udlandskarrieren købte han sig ind i svigerfaderens kontorforsyningsfirma Severin Wulff og arbejdede halvtids her samtidig med de afsluttende aktive år i Danmark.

I 1998 tog han FIFA-uddannelsen som agent, da han allerede på det tidspunkt havde lidt at gøre med Thomas Gravesens karriere og et par AGF-spillere.

”Min gode ven Jesper Olsen havde et agentbureau i England og ville gerne have en kontakt i Danmark.”

Sivebæk var nu halvtids agent sideløbende med arbejdet i kontorfirmaet, som han så solgte i 2004 for at blive fuldtids agent.

 

John Sivebæk har været selvstændig agent siden november sidste år.

”Der er mange agenter i dag, og konkurrencen er hård. Loyaliteten er måske heller ikke, hvad den var engang fra spiller- og klubside. Det kan godt være en beskidt branche, som jeg gerne vil bringe lidt ordentlighed ind i. Jeg føler, jeg er en god og seriøs forhandler i en lidt underlig verden.”

 

Som et kuriosum kan nævnes, at John Sivebæk faktisk er at finde i Dansk Filmdatabase. I ungdomsfilmen 2 ryk og en aflevering har han en rolle som…fodboldagent – i øvrigt sammen med Flemming Povlsen.

 

John Sivebæk ser stadig masser af VB-kampe og har det fint med klubben, selv om det for ham godt kan føles lidt mærkeligt at se barndomsklubben på udenlandske hænder. ”Men sådan er jo business i dag,” slutter John Sivebæk, som også lige skal nå at veksle ord med Michael Møller, en anden agent, der er til stede i VB Parken.

 

Faktaboks:

Navn John Sivebæk
Født 25. oktober 1961
Uddannelse Kontorassistent, senere FIFA-agent
Plads på holdet: Højre back
Debut for VB 09. februar 1980, Esbjerg fB-VB 0-1 Carlsberg Grand Prix
Sidste kamp for VB 27. maj 1996, Herfølge-VB 1-1
Kampe og mål for VB 296/41
Andre klubber Manchester United (86-87), Saint Étienne (87-91), AS Monaco (91-92), Pescara 92-96), AGF (96-97)
A-landskampe/mål 87/1, debut 05-05-82 mod Sverige, 1-1
Ungdomslandskampe/mål 34/3
Ligalandshold/mål 6/0
Danske titler EM med Danmark 1992, DM med VB 1984, pokalmester med VB 1981