I rækken af ”Tilbageblik” er turen denne gang kommet til ”Ferrari” Finn Christensen, som gennem mere end en halv menneskealder var en institution på VB’s midtbane op gennem firserne og halvfemserne. Med en tredjeplads på VB’s spillerrangliste og den længst fungerende anfører i nyere tid, er Finn kendt af enhver fodboldelsker i Vejle.

 

 

Fodboldikon med egen fanklub…

En stund før åbningstid i Hedensteds kendte sportsbutik ”Sportigan” på Østerbrogade i Hedensted lukkes døren ekstraordinært op for Hjemmesidens udsendte. Indehaveren gennem 34 år, Finn Christensen, tager imod og fortæller over en kop kaffe om den tid, hvor midtbanemanden var en fast bestanddel af VB’s førstehold.

 

Finn Christensen er Hedensted-dreng, men kom allerede som 11-årig til VB’s ungdomsafdeling.

”Jeg havde lyst til at udfordre mig selv, og også min far, som selv var gammel Hedensted-dreng, støttede mig i bestræbelserne på måske at nå lidt mere end ham selv.”

 

Det gik nu slag i op gennem ungdomsårene, og Finn opnåede 10 kampe på diverse ungdomslandshold.

”Jeg husker ikke mindst mine kampe på U-21 landsholdet i 1982, hvor jeg spillede sammen med navne som Michael Laudrup, Jan Mølby, Per Frimann, Kim Vilfort og Henrik Andersen. Det var en oplevelse” mindes Finn Christensen.

 

Finn debuterede som 18-årig på VB’s førstehold ude mod Herning Fremad i 1981 i den daværende Carlsberg Grandprix Cup – en træningsturnering op til forårssæsonen.

”Jeg husker den mest, fordi DBU dengang eksperimenterede med at lade uafgjorte kampe afgøre via amerikansk straffespark. Vi tabte i øvrigt 3-4…”

 

Med Finns debut startede en over 17 år lang periode omkring det bedste hold i Nørreskoven. Dog med 1984 som undtagelse.

”Ja, jeg holdt lige et sabbatår,” griner Finn om sin sæson i Ikast fS.

”Poul Erik Bech var blevet træner op til sæsonen 1984 og havde købt Peter Hansen hjem fra Kolding. Han spillede min position på midtbanen, og da jeg frygtede for min plads, rykkede jeg til Ikast, hvor min nabo Flemming Serritslev var træner.”

Finn gik således glip af mesterskabsåret i VB.

”Jeg har fortrudt det flere gange siden, ” erkender han. ”Men jeg fandt da i alt fald ud af, der kun var én klub i Danmark for mig…!

 

Finn vender skyndsomst tilbage til Nørreskoven i 1985, og da Ebbe Skovdal kommer til klubben i 1990, gør han Finn til anfører.

”Ebbe var en sjov træner at have, men hans ideer om presfodbold slog ikke an i VB, og hans ophold blev inden succes,” fastslår Finn Christensen, der nævner Ole Fritsen som den bedste træner, han har haft i sin lange karriere.

”Ole var en fantastisk træner. Han fik de bedste kvaliteter ud af alle spillere, og vidste præcis hvordan ikke mindst de unge skulle tages. Thomas Gravesen var næppe blevet til noget, hvis ikke han havde haft Ole som træner.”

Finn Christensen anfører Fritsens manglende pressetække som grunden til, at han ikke helt blev anerkendt som den fænomenale træner, han var, og aldrig kom til de helt store klubber.

 

Finn husker VB-holdene i 1983 og sølvsæsonen 1997 som de bedste hold, han har spillet på. Og fremhæver Allan Simonsen, Preben Elkjær og Thomas Gravesen som de største personligheder, han har spillet på hold med.

Der har i Finns lange karriere været følere fra udlandet, men det har aldrig fristet Hedensted-drengen, som trods maskinarbejderuddannet tidligt fik lyst til forretningslivet, og allerede som 22-årig overtog sin svigerfars sportsforretning i Hedensted. Ca. 10 år i lejede lokaler i nr. 21 og herefter nr. 15, butikkens nuværende beliggehed.

”Jeg har aldrig været fuldtids fodboldspiller, men altid haft butikken ved siden af.”

 

Finn Christensen røgtede anførerhvervet gennem godt ni år. ”Det var nok min 100 % seriøse indstilling til såvel kamp som til træning, der gav mig posten gennem alle de år,” anfører Finn, som var en fighter, men sjældent gik over stregen. Han er blot en enkelt gang blevet præsenteret for det røde kort – i en kamp på Odense Stadion i 1989 efter en batalje med Kim Ziegler.

 

Finn Christensens klubtroskab og ydmyge, men kompromisløse indstilling gjorde ham også meget populær hos fans’ene, og han er i dag æresmedlem af Crazy Reds.

”De skøre røde” var det vist også i sin tid, der døbte midtbanespilleren ”Ferrari-Finn.”

”Afgjort ikke pga. mit tempo på fodboldbanen, men snarere på landevejen mod Hedensted til og fra træning,” smiler Finn, der kan bryste sig af at have egen fanklub, Ferrari-Finns Fanklub, stiftet af Crazy Reds-medlemmer.

 

Adspurgt om anekdoter fra et langt fodboldliv, kommer Finn Christensen naturligvis først i tanke om spasmagere som Preben Elkjær og Thomas Gravesen.

Vi snupper en om Verona-manden her:

”Elkjær var jo ofte skadet i sin VB-tid. En dag, da han som sædvanlig lå på daværende massør Vagn Damms briks i stedet for at træne, syntes vi, han fortjente, vi tog lidt gas på ham, så vi fik fat i hans bilnøgler og fik pillet rotoren til strømfordelingen ud af han lejede Golf og gemte den hos Vagn. Vagn Damm ville så senere hjælpe ham med at sætte den i, men kom til at knække den, så en rasende Preben ikke kunne komme hjem og svor en voldsom hævn.

14 dage efter, da vi troede, han havde glemt episoden, havde han, mens vi trænede, og han som sædvanlig bare fik massage, hvidtet ruderne på samtlige biler på P-pladsen med kalkmaling. Preben havde fået sin hævn…”

 

Finn Christensen har stadig sin gang på VB’s matrikler.

”Jeg spiller stadig veteranfodbold. Vi spiller hver mandag og har et fantastisk sammenhold. Jeg kommer da også af og til på Stadion og ser førsteholdet. Fodbolden er jo anderledes i dag end i min tid, men hatten af for, at man i et niårigt fravær fra den bedste række har kunnet bevare et økonomisk så højt niveau og forsøgt at komme tilbage. Selv om det ikke er ”den gamle Vejle Boldklub – sådan er det jo ikke rigtig nogen steder mere – fortjener klubben, det endelig er lykkedes, og jeg håber, vi kan blive oppe…”

 

Finn er glad for at være en del af den eksklusive klub 250, som han med næsten dobbelt så mange kampe så rigeligt er medlem af, hvorfor han jo inviteres til kampene på Stadion.

Klokken nærmer sig åbningstid, og den travle sportsforhandler gør klar til at tage imod personale og gøre klar til en ny dag i Hedensteds pulserende forretningsliv…

 

 

Faktaboks

Navn Finn Vind Christensen
Født 25-03-62
Uddannelse Maskinarbejder
Plads på holdet: Forsvar/midtbane
Debut for VB 21-02-81, 3-4  ude mod Herning i Carlsberg Grand Prix Cup’en
Sidste kamp for VB 01-06-98, 1-2 nederlag ude mod Silkeborg.
Kampe og mål for VB 457/27
Andre klubber Ikast fS 1984
DBU-kampe 3 U-17, 4 U-19 og 3 U-21 landskampe
Bedste resultat Sølvmedaljer i 1997

 

Tekst: Ole Kristensen