Tilbageblik præsenterer denne gang Alex Nørlund, den elegante midtbanespiller, som á hele tre omgange bar den røde trøje over en 16-årig periode.

 

Alex blev ved at vende tilbage til Nørreskoven

 

Af: Ole Kristensen

 

”Jeg sad sammen med John Sivebæk på Hotel Australia. Alt tegnede til, at en aftale med den italienske klub Calcio Padova snart kunne lukkes, da telefonen ringede. Padova havde højst overraskende tabt den anden playoff kamp om at blive i serie B, så kontrakten gik i vasken…”

 

Noget af det, der i dag ærgrer Alex Nørlund, der var en markant skikkelse hos VB i tre perioder i 90’erne og 00’erne, er, at det aldrig blev til et udlandseventyr for den boldbegavede midtbanespiller.

”Mulighederne var der, og jeg var også til flere prøvetræninger. D.C United fra Washington meldte sig på et tidspunkt, men efter samråd med min kone valgte jeg at sige nej. Jeg var også engang til prøvetræning på Island, men selv om det var hos det daværende tophold Hafnarfjörður, kunne jeg ikke rigtig se mig selv i islandsk fodbold.”

VB var ikke så salgsorienteret dengang, og da opkøberne sjældent så kampe uden for København, var det ikke så lige til at blive solgt.

 

Så Alex Nørlunds lange karriere foregik altså kun på dansk grund. Alex trådte sine barnefodboldstøvler hjemme i Jelling, men flyttede som 2. års lilleput ind til VB.

Han debuterede som 18-årig i en sommertestkamp mod Zambias landshold på Vejle Stadion i 1993.

På et noget sommerferieramt og sammenflikket mandskab med fem andre debutanter havde Ole Fritsen, der var stand-in for den normale træner Allan Simonsen, sat Alex ned som markeringsspiller.

”Og det over for Kalusha, Afrikas dengang nok mest kendte spiller, der spillede for PSV Eindhoven…! Jeg havde aldrig nogensinde spillet markering og var nødt til at lave frispark på ham hele tiden. Til gengæld blev jeg klappet fra banen…!”

 

Alex Nørlunds turneringsdebut kom den 14. maj året efter – og det på en særdeles hovedkulds måde. Det var på det tidspunkt kun tilladt at have to mand på bænken, og Alex var taget med til Brønshøj som 14. mand og gardering for en småskadet Henrik Fiig. Fiig viste sig at være for skadet til at spille, og Alex avancerede til bænken. Under opvarmningen stødte Benny Poulsgaard og Henrik Holm hovederne sammen og måtte på skadestuen, og pludselig befandt Alex sig i startelleveren.

”Jeg nåede jo slet ikke at blive nervøs, og jeg havde to assists i 3-1 sejren,” husker Alex Nørlund, som herefter havde en stamplads på holdet.

 

I 1995 rykkede VB efter 3½ års fravær tilbage i Superligaen. Noget af det, Alex i dag husker tilbage på med stor glæde.

”Sølvmedaljerne i 1997 var selvfølgelig også en triumf. Vi lå kun nr. 7 efter første halvdel af sæsonen – 10 point fra andenpladsen. Men med kun ét nederlag i forårets 15 kampe kom vi fra baghjul og snuppede sølvet!”

Det går også fint de næste par sæsoner med en fjerde- og en sjetteplads, men i 1999 vælger Alex at skifte til Viborg.

”Ikke fordi jeg var utilfreds, men jeg var 24 år og havde spillet rigtig mange år i VB og ville gerne prøve noget nyt.”

 

I domkirkebyen, hvor Alex nu boede de næste seks år, var han med til at vinde pokalen i 2000, og han spillede EC for Viborg, som slog CSKA Moskva ud og tabte knebent til Rayo Vallecano

”Viborg lignede VB på mange måder – med nogle af de samme værdier.”

Efter sommerpausen 2001 vender Alex tilbage til Nørreskoven, hvor VB i mellemtiden er rykket ned – og op igen.

”Jeg ville godt tilbage til de kendte omgivelser, og Ejnar Hessel hentede mig hjem – ganske vist på nogle ret ringe økonomiske vilkår.” husker Alex.

Nørlund bliver topscorer med ni mål i sæsonen 2001-02, men alligevel må elevatorholdet fra Nørreskoven atter forlade Superligaen. I øvrigt i en mærkelig sæson med en uigennemsigtig situation i bunden, hvor AB først fradømmes de tre point i 4-0 sejren over VB for ulovlig brug af Mohamed Zidan. For så senere at blive tildelt dem igen…

 

Efter nedrykningen skifter Alex Nørlund til AGF.

”Jeg havde en god tid i Aarhus. På et tidspunkt lå vi nr. 3. Så brækkede jeg storetåen, og da jeg vendte tilbage, lå vi nr. 10. Uden at der altså behøver være en sammenhæng,” smiler Alex.

Sören Aakeby kommer til som træner i 2004 efter at have ført Djurgaarden til det svenske mesterskab.

”Det var en af de mere specielle trænere,” mindes Alex Nørlund. ”I januar måned så vi ikke en fodbold, og på træningslejren på La Santa sport var medbragt 10 medicinbolde – ingen fodbolde… To gange træning hver dag – uden bold. På kampdage var der altid træning om formiddagen i fem kvarter. Og dagen efter var der ikke noget med restitution – først styrketræning, så frokost og så træning endnu engang. Jo, det var specielt…”

Alex fik 1½ år i AGF. ”Så hentede de Stig Tøfting og gav ham mit trøjenummer. Så blev vi enige om at rive min kontrakt i stykker…”

 

Alex Nørlund skiftede tilbage til Viborg, hvorefter han vendte hjem og sluttede karrieren i VB.

”Skulle det hele have været perfekt, ville jeg godt være sluttet med et udlandsophold.”

Nørlund kommer hjem til et VB-hold, som netop er rykket op i Superligaen, men som går et lidt kaotisk efterår i møde med bortvisning af Lennart Lynge Larsen og med et farvel til Flemming Serritslev som sportschef.

”Klubben var ikke så veldrevet på det tidspunkt,” vurderer Alex.

VB rykker ned, men straks op igen i 2008 med et rekordstort antal point. Ikke desto mindre blev der herefter tilknyttet ”½ AaB-hold” – noget, Alex Nørlund stadig ikke synes, var det viseste, man har foretaget sig i klubben.

Træner Ove Christensen bliver fyret, VB rykker ned igen, og Alex Nørlund stopper karrieren.

 

Alex Nørlund spillede seks U-21 landskampe og kan prale af aldrig at have tabt iført DBU-logoet.

”Jeg var lidt uheldig med skader. Fx blev jeg tre gange udtaget til U-20 landsholdet, da Flemming Serritslev var træner der, men måtte melde afbud hver gang. Ja, til sidst troede han faktisk ikke, jeg ville spille for ham…! Det var ellers et godt udstillingsvindue…”

A-landskampe blev det aldrig til.

Landstræner Bo Johansson udtalte på et tidspunkt, at han fandt Alex Nørlund spændende, men så tog Morten Olsen over, og hans system var ikke netop skræddersyet til Nørlund.

 

Alex Nørlund er handelsuddannet og udlært som sælger hos Jens Linde i værkstedsudstyr, men da han var færdig, kom fuldtidskonceptet hos VB, så han har aldrig rigtig gjort brug af uddannelsen.

Efter karrieren tog han DBU’s trænerkurser, og han har A-licens. Han har trænet Odder, som han rykkede op i 2. division, og han har været i Hedensted i fire år.

Han blev også tilknyttet som TV-kommentator, ligesom han havde timer på friskolerne i Strib og Balle.

”På et tidspunkt blev det lidt for meget, det hele…,” erkender Alex.

På TV 3 Sport kom han lidt i overskud, da bl.a. Peter Graulund blev fastansat. I dag er Alex udelukkende beskæftiget på fodboldlinjen på Balle Idrætsefterskole.

”Jeg har altid godt kunnet lide at arbejde med mennesker, og på et tidspunkt var jeg mæt af fodbold,” siger Alex, som dog samtidig går og overvejer, hvilke muligheder fremtiden kan bringe.

”Ud over trænerlicenserne har jeg også taget DBU’s scouting-uddannelse. Jeg kunne godt tænke mig at prøve et fuldtidsjob i fodboldens verden. Jeg har ganske vist set bagsiden af medaljen i prof.fodbold, men hvis det rigtige viser sig, og nogen tror på mig, og jeg tror, jeg kan flytte dem, er jeg åben. Jeg kan jo i princippet træne alle hold. Det kræver, at nogen tør vælge lidt anderledes.”

 

Alex, der i dag bor i Hedensted, følger stadig VB og nyder at se sin gamle klub tilbage i SL.

”Jeg elsker at komme på Stadion og hilse på alle dem, jeg kender. Det er et privilegium at kende legender som Ulrik le Fevre og Allan Simonsen.

Miljøet er nok lidt anderledes i dag – mere hårdt. Der var masser af hygge, da jeg selv spillede – fx når vi skulle hvile på Idrætsskolen op til en kamp, men gik over i hallen i stedet og spillede indefodbold…”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Faktaboks:

Navn Alex Nørlund Andersen
Født 28. februar 1975
Uddannelse Handelsskoleuddannet. Fodboldkommentator. Siden 2010 underviser i fodbold på Balle Musik- og Idrætsefterskole
Plads på holdet: Offensiv midtbane
Debut for VB 28. juni 1993, VB-Zambia 2-4
Sidste kamp for VB 09. marts 2009, AGF-VB 1-1
Kampe og mål for VB 229/41
Andre klubber Jelling fS, Viborg (1999-2000 og 2004-2006), AGF (2002-2004)
DBU-kampe 6 U-21 landskampe, 2 mål
Bedste resultater Sølv med VB 1997, pokalmester med Viborg 2000
Trænerkarriere Odder og Hedensted