Interviewet med Andreas Broe blev bragt første gang i kampprogrammet til hjemmekampen mod Kolding IF den 19. oktober 2019.

Andreas Broe (f. 2001) er i gang med sin fjerde sæson i Vejle Boldklub. Den alsidige defensivspiller spiller fast på Vejle Boldklubs succesfulde U19-Ligahold. Selvom den 17-årige back er født og opvokset i Løgumkloster i Sønderjylland, har han altid fulgt VB tæt, og med sidste weekends indskiftning i træningskampen mod FK Haugesund gik en drengedrøm i opfyldelse for den unge VB’er

Andreas Broe er født og opvokset i Løgumkloster i Sønderjylland, men alligevel har han længe haft en tilknytning til Vejle. Da forældrene tidligt blev skilt, flyttede faderen til Vejle. Derfor har Andreas Broe siden barnsben set mange kampe på Vejle Stadion med VB.

– Jeg så mine første kampe med VB allerede på det gamle Vejle Stadion, men har også set rigtig mange VB-kampe på det nye stadion. Min far har boet i Vejle i mange år og de mange besøg har betydet, at jeg har følt en tilknytning til byen. VB har altid været min klub, og jeg har drømt om at spille for klubben i mange år. Jeg overvejede allerede at flytte til Vejle og begynde på NOVA-skolen i 8. klasse, men jeg kom først til Vejle i 9. klasse, da jeg skiftede skole. Her kom jeg ind på Vejle Idrætsefterskole og begyndte at spille på VB’s U16-hold, siger Andreas Broe.

Hele den første sæson 2017-18 spillede han på klubbens U16-elitehold, men i den efterfølgende sæson kom han ind omkring U17-Ligaholdet.

– Allerede i den første sæson trænede jeg meget med ligatruppen, men det var først i den anden sæson, jeg fik kampe på ligaholdet. Jeg gik i 10. klasse på VIES og havde en god sæson på U17-Ligaholdet som 2. års. Vi slog Haderslev, som jeg har været i forløb med som yngre spiller, i én af mine første kampe, og vi havde bare generelt en god sæson. Som U19-Ligaspiller i sidste sæson var vi mange spillere på min position i begyndelsen af sæsonen, men jeg kæmpede mig på og har spillet fast siden, siger Andreas Broe, der er en del af VB’s succesfulde U19-Ligahold i denne sæson.

Forbedringer med bolden
Andreas Broe er en alsidig forsvarsspiller. Han er højrebenet, men har spillet backpositionerne i begge sider og har også optrådt i en tremandsbagkæde.

– Som U17-spiller havde vi en sæson med tre i bagkæden, og her spillede jeg til højre. Men når vi står med fire, så er jeg back. Helst i højre side, men jeg spiller i øjeblikket mest på venstre back. Det er den forsvarsmæssige del af spillet, som jeg er bedst til. I FC Sydvest, hvor jeg spillede tidligere, var jeg forsvarsspiller, når vi forsvarede, og angriber, når vi angreb, siger Andreas Broe.

– Det er mit spil med bolden, jeg skal forbedre. Jeg har haft mange samtaler med trænerne Steffen Kielstrup og Bo Møller om mine udviklingspunkter og med mental træner Simon Jensby om, hvordan jeg udvikler mig. Jeg skal være mere moden med bolden og tilbyde mig bedre i spillet. Det hjælper, og jeg føler mig mere modig, når jeg har bolden ved fødderne. Når jeg spiller i venstre side, men er højrebenet, er jeg udfordret. Men jeg har også forbedret mit venstreben og selvtræner den del meget, siger Andreas Broe.

Drømmer om fodbold som levevej
Den 17-årige VB-back bliver seniorspiller efter denne sæson, og han drømmer om, at han skal spille fodbold på fuldtid. Helst i Vejle.

– Jeg vil gerne leve af at spille fodbold. Det er min drøm, men jeg ved også, at det bliver svært med A-truppen i Vejle, hvor der er mange gode spillere. Der er den mulighed, at jeg spiller U19 et år mere, mens jeg færdiggør min HHX på Campus Vejle. Nu har jeg trænet med A-truppen i flere omgange, og det er bare en god oplevelse. Jeg bliver presset hårdt teknisk og fysisk, og det udvikler mig som fodboldspiller, siger Andreas Broe.

Han fik sin uofficielle VB-debut, da han blev indskiftet efter 73 minutter i træningskampen mod FK Haugesund i sidste weekend.

– Det var sjovt at prøve og en drøm at løbe ind på Vejle Stadion i en kamp for førsteholdet. Jeg trænede med op til pokalkampen mod Vendsyssel og var i spil, men det blev Mathias Voss, de valgte. Nu trænede jeg igen med op til denne kamp og fik spilminutter. Det var en god oplevelse, og jeg fik lov at mærke seniorfodbold på egen krop. Det giver mod på mere at få den slags oplevelser, og jeg ser frem til at fortsætte den gode sæson på U19-Ligaholdet, hvor vi har udviklet os godt som hold, siger Andreas Broe.

FAKTA:
Andreas BROE
Født: 09.11.2001 (17 år)
Position: Forsvar
Hold: Vejle Boldklub U19-Liga
Tidligere klubber: Løgumkloster IF (2005-13), Team 2000 (2013-15), Tønder SF (2015-16), Vejle Boldklub (2016-)
Skole: 2. år af HHX på Campus Vejle
Træningskamp: Broe fik sin uofficielle debut for VB’s førstehold, da han blev indskiftet i det 73. minut af træningskampen mod FK Haugesund (2-4) den 13. oktober 2019
Vidste du, at Andreas Broe kun er én af flere spillere, der er skiftet til VB fra klubberne i Sønderjylland i nyere tid? Thomas Mikkelsen fra Bredebro skiftede til VB i 2010 som FC Sydvest-spiller, og et par år senere skiftede ungdomsspilleren Jeppe Hansen (f. 1996) fra Tønder SF til VB. Jeppe Hansen kommer fra Bylderup Bov. VB-direktør Henrik Tønder er født og opvokset i Bredebro og skiftede til VB i 1990