Denne artikel blev bragt første gang i kampprogrammet til hjemmekampen mod FC Roskilde torsdag den 19. september 2019.

I den lille serie med portrætter af medlemmer af VB’s trænerstab er turen kommet til fysisk træner Prunã Ciprian-Daniel.

VB’s fysiske træner ved som gammel topatlet alt om at bevæge sig hurtigt… Kampprogrammet har truffet 40-årige Prunã Ciprian-Daniel på Vejle Stadion efter et træningspas, hvor han nok engang har givet VB-spillerne sved på panden.

Af: Ole Kristensen

Ciprian, som han kaldes i daglig tale, har ingen fortid på fodboldbanen.
– Nej, jeg spillede kun for sjov, da jeg var ung. Til gengæld var jeg god til at løbe!

Ciprian var sprinter og rumænsk mester med stafetholdet. Sin personlige rekord på 10,75 på 100 m’eren slår han næppe i dag, men mon ikke der er en og anden på VB-holdet, han stadig kan løbe fra…?

Den fysiske træner er født i en lille by godt 100 km fra Bukarest og tog sin uddannelse i fysisk træning og idræt på universitetet i hovedstaden.

Han fik straks job med ungdom og andetholdet i den store klub Steaua Bukarest, hvor han blev i seks år. Herefter havde han job i fire år i klubben Viitorul Constanta, hvorefter han vendte tilbage til Bukarest.

Ciprian kom første gang til Vejle i januar 2017 under Andreas Alm og var der i første omgang et halvt år. Herefter havde han á to omgange job i Saudi Arabien – den første gang sammen med VB’s nuværende træner Constantin Gâlcă. I juni 2019 blev han så genforenet med Gâlcă i Nørreskoven.

Det kan godt være hårdt at være i familie med en fodboldtræner, erkender Ciprian.

– Engang rykkede de med, når jeg fik ny kontrakt et sted – som træner er man jo en nomade. Det kunne godt være svært for børnene hele tiden at måtte skifte vennerne ud, fordi vi flyttede, men nu har familien – min kone, min søn på 8 og min datter på 11 – fast base i Bukarest, hvor børnene går i skole. De har dog lige været på besøg i tre uger her i Vejle og kunne godt lide at være her, men nu må vi se, hvad fremtiden bringer.

Ciprian erkender, det godt kan være svært at være far på langdistance.

– Hvis min kone siger, at sønnen har været uartig, og at jeg må tage affære, er det jo lidt svært… Børnene er lidt som hund og kat og skændes meget, men det husker jeg jo selv fra min søskendeflok.

– Og de bliver jo ældre, trøster Ciprian sig med.

Rumæneren tror ikke, der bliver nogen fodboldspiller ud af sønnen.
– Han begyndte at spille med nogle større drenge i parken og blev kanøflet, så der stoppede interessen vist. Men nu har han opdaget, han er hurtigere end de andre drenge i skolen, så måske tager han sprinterkarrieren op efter mig, ler Ciprian.

– Det er i alt fald vigtigt, børn er fysisk aktive og ikke sidder foran en skærm hele tiden!

Han ser ikke den store forskel på dansk og rumænsk fodbold.
– Der er dygtige spillere begge steder. Måske er rumænske spillere en smule mere bevægelige og har bedre koordination, mens danske spillere er fysisk stærkere og har en stærkere mentalitet. Og jeg må jo erkende, at Rumænien lige har tabt til Danmark i en U21-landskamp…

Når Ciprian kører spillerne igennem den fysiske træning er det vigtigt for ham, at spillerne er 100 procent på fra start til slut.
– No pain, no gain, siger jeg altid!

Rumæneren anfører, at man hele tiden skal skubbe lidt til spillernes fysiske grænse, så de kan udvikle sig. Så bliver kampene også lettere for dem.

VB’s foregående fysiske træner, Gabriele Faccia, havde meget fokus på spillernes kost. Her er Ciprian nok mindre dogmatisk.

– Jeg bryder mig ikke om at være over spillerne hele tiden og overvåge, hvad de spiser. Det bliver de også bare frustrerede af. Men jeg holder ugentlig øje med deres vægt, og går det den gale vej med fedtprocenten, får vi en snak om evt. at omlægge nogle kostvaner – hvad, hvor tit, hvor meget? Og tager de unødigt på, straffer det dem selv, for så må de knokle ekstra til træning for at få den ned igen.

Ciprian arbejder meget i klubben og har en del analysearbejde med GPS’en omkring spillernes form. I fritiden kan han lide at gå rundt i byen ud fra sin base i lejligheden på Vardevej og gå på restaurant med det rumænske trænerteam og spise lidt græsk eller italiensk. De ser også fodbold sammen fra den spanske og engelske liga – når internettet ellers virker. Under familiens besøg foretog Ciprian med hustruen og børnene diverse udflugter til Givskud Zoo, København etc.

– Jeg er glad for at bo i Danmark, familien var begejstret, og Gâlcă er også glad for at være her. Selv om det regner meget, ler Ciprian.
– Men det kan vi jo ikke gøre så meget ved…!

Hvor Ciprian er om 10 år, har han svært ved at svare på.
– Jeg kan lide mit arbejde, så jeg arbejder nok med fysisk træning et eller andet sted. Hvis ikke hos en større klub, så måske med ungdomshold – det kan jeg godt lide. Jeg tror på, at VB rykker op i Superligaen – hvis ikke, jeg troede det, ville jeg heller ikke være her… slutter rumæneren.

FAKTA:
Prunã Ciprian-Daniel
Født: 27. oktober 1978 i Ramnicul Sarat, Rumænien
Uddannelse: Master i fysisk træning af sportsudøvere fra ’National Academy of Physical Education and Sports’ Bukarest, Rumænien fra 1998-02
Som en del af uddannelsen som fysisk træner, var ’Ciprian’ fra 2005-06 tilknyttet det rumænske fodboldforbund ”Romanian Football Federation”, hvor han testede de rumænske ungdomslandshold
Som aktiv:
Atlet (4 x 100m stafet og 4 x 200m stafet)
’Ciprian’ er rumænsk mester på begge distancer. Han løb for holdet ’National Academy Education Physical Sport’
Stilling: Fysisk træner
En del af trænerstaben i Vejle Boldklub siden 20. juni 2019
VB-debut: 5. marts 2017, VB – Skive 0-2
Klubber som fysisk træner: FC Sportul Studentesc Academy (2002-03), FC Steaua Bukarest Academy og reservehold (2003-09), Academia Gheorghe Hagi (2009-13), FC Viitorul Constanta (2009-13), FC Vaslui (2013-14), FC Steaua Bukarest (2014-15), ASA Tirgu Mures (2016), Pandurii Targu Jiu (2016), Vejle Boldklub (2017), Al-Feiha FC (2017), Al Taee (2018-19), Vejle Boldklub (2019-)