Artiklen blev bragt første gang i kampprogrammet til VB – Vendsyssel FF den 26. november 2017.

Tre nordjyske talenter med en fortid i Hjørring IF er skiftet til Vejle Boldklub via samarbejdspartnerne på uddannelsesdelen VIES og Campus Vejle. De prøver i øjeblikket talentet af på ungdomseliteholdene, hvor de imponerer med deres engagement og attitude. Emil ”Agger” Nielsen spiller på U19-Ligaholdet, mens Marco Kruse og Magnus Bisgaard Clausen har erobret en plads på VB’s U17-Ligahold.

Hovedparten af de spillere der gør sig på Vejle Boldklubs ungdomselitehold er spillere fra Vejle, der har spillet mange år i VB eller i én af Future Vejle samarbejdsklubberne. Men igennem de sidste år er der kommet flere talentfulde unge spillere til klubben gennem samarbejdet med Vejle Idrætsefterskole (VIES) og Campus Vejle, hvor spillerne kan tage 9. og 10. klasse inden en tre-årig studentereksamen sideløbende med at de træner elitefodbold i Vejle Boldklub. Det åbner op for, at spillere fra hele landet bliver aktuelle på de bedste ungdomshold.

Emil Nielsen gik på VIES i skoleåret 2016-17, hvor han samtidig begyndte at spille på U17 2. divisionsholdet.

– Jeg spillede den første sæson på U17 2. divisionsholdet, men i vinterpausen kom jeg mere med ind omkring ligaholdet. Inden denne sæson blev jeg så tilbudt en plads i U19-Ligatruppen, som jeg hurtigt takkede ja til. Det første år i Vejle var meget lærerigt på og udenfor banen, så jeg er meget positiv omkring det hele. Faciliteterne i VB er bedre end jeg er vant til og jeg udvikler mig. Jeg havde en drøm om at nærme mig ligaholdene i min tid i VB, men ikke et decideret mål om det, siger Emil Nielsen.

Han spillede som helt ung i Bindslev/Tversted IF, men skiftede senere til Hjørring Idrætsforening (HI) i 2013.

– Der var morgentræning i HI, så derfor skiftede jeg ind til Hjørring. Bindslev ligger 20 minutter fra Hjørring og hele familien flyttede ind til byen, hvor vi bor 500m fra Hjørring Stadion. Jeg er kommet på Hjørring Stadion i mange år og holdt med FC Hjørring og siden med Vendsyssel FF, så kampene mod Vejle er svære. Logoet siger, at jeg skal holde med VB, men hjertet siger noget andet. Jeg drømmer om at leve af at kunne spille fodbold, men der er fortsat lang vej. Jeg skal udvikle mine egenskaber med bolden og min hurtighed. På kort sigt arbejder jeg på en kontrakt og senere vil jeg spille mig i A-truppen i VB, siger 17-årige Emil Nielsen, der ikke bliver kaldt andet end ”Agger” i VB. Han kan bruges på venstreback og i centerforsvaret.

16-årige Marco Kruse kom til Vejle Boldklub denne sommer fra Hjørring IF, da han savnede større sportslige udfordringer.

– Min oplevelse var, at jeg skulle bruge større udfordringer for at flytte mig som fodboldspiller. Derfor tog jeg kontakt til Vejle Boldklub og Campus Vejle, for at høre om mulighederne. Jeg havde de første samtaler med Søren Lykke (daværende U17-Ligatræner og nuværende A+ træner, red.) og fik en prøvetræning i stand. Beskeden fra VB derefter var, at jeg kunne få en plads i truppen og måtte kæmpe mig til spilletid, siger Marco Kruse.

Den robuste forsvarsspiller har spillet fast i hele sæsonen på U17-Ligaholdet, der bider sig fast i den bedste halvdel af tabellen.

– Det er gået godt. Jeg er overrasket over, at vi har lavet så fine resultater og udenfor banen er det spændende at stå på egne ben. Jeg skal stadig udvikle mig meget som fodboldspiller. Blive mere rolig og forbedre mig med bolden. Ellers skal jeg arbejde videre med min power og mit tempo, som er styrkerne, siger Marco Kruse, der helst spiller venstreback, men også har fået kampe i midterforsvaret.

Han er født og opvokset i Svenstrup syd for Aalborg, men har allerede spillet i flere nordjyske klubber. Da han begyndte i skole i Aalborg startede han fodbolden i Aalborg Chang, men skiftede i 8. klasse syd på til Hobro IK, der var ved at bygge deres ungdomsafdeling op.

– Da det gik i stykker i Hobro med deres ungdomsafdeling, kom der en mulighed i Hjørring IF. Jeg spillede i klubben i sidste sæson som førsteårs U17-spiller. Jeg tog store skridt i klubben og er glad for min tid der, men jeg spillede der kun i én sæson og boede indtil denne sommer syd for Aalborg. Jeg tager fodbolden step by step og håber, jeg en dag kan leve af det. Men lige nu er fokus på sæsonen i Vejle og jeg satser på, at vi som hold kan sætte gode resultater sammen og blive i den sjove ende af tabellen, siger Marco Kruse.

16-årige Magnus Bisgaard Clausen er 2. årselev på VIES, mens han i den anden sæson i VB har erobret en plads på klubbens U17-Ligahold.

– Jeg ledte efter en plads på en Idrætsefterskole, hvor jeg kunne spille fodbold. I Nordjylland er der en efterskole omkring AaB, men der kom jeg ikke ind og i stedet dukkede VIES op. Det har jeg ikke haft grund til at fortryde, for mine første cirka 1½ år i Vejle har udviklet mig meget fodboldmæssigt. Jeg begyndte på 2. holdet, men omkring jul sidste år kom jeg ind omkring ligaholdet. Som fodboldspiller er jeg blevet mere moden og har lagt på teknisk. Mine styrker er farten og fysikken, men jeg skal stadig udvikle mit spil med bolden. Niveauet i Vejle og i U17-Ligaen er højt. Det er med til at udvikle mig, at jeg udfordres blandt de bedste hold i årgangen hver uge, siger Magnus Bisgaard Clausen, der i klubben bedst er kendt som ’Terminator’.

Han har boet i Poulstrup 15 km. fra Hjørring i mange år, hvorfor han begyndte fodboldspillet i Tårs/Ugilt IF som helt ung. Senere rakte talentet til, at han som U13-spiller skiftede ind til Hjørring IF.

– Som U13, U14 og U15 spillede jeg i Hjørring. Jeg har ikke været vant at komme til så meget divisionsfodbold i Hjørring med Vendsyssel FF, men har dog fulgt med. I de sidste par år, efter jeg er kommet til Vejle, interesserer 1. divisionskampene mig mere. Jeg har det svært med topkampen mellem VB og Vendsyssel. VB fører rækken lige nu, men jeg håber begge klubber kan rykke op i Superligaen. Det vil være ønskescenariet, siger Magnus Bisgaard Clausen, der bliver brugt på højreback.

Talentchef Steen Thychosen: Det er spillere, med stort engagement
Vejle Boldklubs talentchef Steen Thychosen kalder klubbens samarbejdspartnere Vejle Idrætsefterskole og Campus Vejle for en vigtig medspiller når det kommer til rekrutteringen af spillere der ikke kommer fra byen eller klubbens Future Vejle-samarbejdsklubber.

– Det er en god historie med de tre spillere. De er kommet ind i VB, fordi vi har et rigtig godt fodboldsamarbejde med Vejle Idrætsefterskole (VIES, red) og Campus Vejle. Vi scouter på mange spillere i de yngre årgange, men når selvsagt ikke hele vejen rundt. Derfor er de talentfulde spillere der melder sig ind på VIES og begynder i VB gratis afkast. Det er Kasper Nøhr, der i sommer blev rykket op i A-truppen og som i sin tid kom ind på VIES efter en fodboldpause, vel det bedste eksempel på. Emil, Magnus og Marco er spændende spillere, som vi ser frem til at følge og præge i den kommende tid, siger Steen Thychosen.

Talentchefen følger klubbens ungdomshold tæt i det daglige og han har fået et godt indtryk af de tre nordjyske talenter.

– Fælles for dem alle tre er, at det er engagementet der har bragt dem helt ind på ligaholdene. De kommer med en god attitude og en veludviklet fysik. Det er dyder, som man måske ikke normalt forbinder med alle vores eliteungdomsspillere, men deres fysiske villighed springer i øjnene på dette niveau. Den glød og det engagement de lægger for dagen er imponerende og det bliver spændende at se, hvor langt det kan bringe dem, siger Steen Thychosen.

Fakta:

Emil Nielsen
Kaldenavn: Agger
Født: 26.04.2000 (17 år)
Position: Midterforsvar/venstreback
Tidligere klubber: Bindslev/Tversted IF (2007-13), Hjørring IF (2013-16), Vejle Boldklub (2016-)
Skole: Emil er 1. årselev på Campus Vejles innovationslinje og bor på Campus One

Magnus Bisgaard Clausen
Kaldenavn: Terminator
Født: 05.01.2001 (16 år)
Position: Højreback
Tidligere klubber: Tårs/Ugilt IF (2008-14), Hjørring IF (2014-16), Vejle Boldklub (2016-)
Skole: Magnus er 2. årselev på VIES, hvor han går i 10. klasse. Til sommer begynder han på Campus Vejle

Marco Courtney Kruse
Født: 01.03.2001 (16 år)
Position: Midterforsvar/venstreback
Tidligere klubber: Aalborg Chang (2009-14), Hobro IK (2015-16), Hjørring IF (2016-17), Vejle Boldklub (2017-)
Skole: Marco er 1. årselev på Campus Vejles innovationslinje og bor på Campus One

Tekst: Lars Christensen.