I den lille serie med portrætter af medlemmer af VB’s trænerstab er turen kommet til målmandstræner Marco Ferrari.

Gammelt venskab ruster ikke. Da VB sidste sommer havde brug for en ny målmandstræner, tænkte Adolfo Sormani straks på sin gamle ven Marco Ferrari, som han spillede på hold med i Rimini og Parma, og den rutinerede keeper-coach blev således i juni hentet til den nordeuropæiske fjordby.

Af: Ole Kristensen

Hjemmesiden træffer manden med det det hurtige efternavn på trænerkontoret efter dagens træningspas i VB Parken. Han afslår venligt, men bestemt tolkebistand fra en af teamets lidt mere rutinerede italienere udi det engelske sprog.

– Da jeg kom til klubben, kunne jeg ikke et ord engelsk, fortæller Marco. Men i kraft af arbejdet med truppen og de øvrige ansatte i klubben har jeg allerede tilegnet mig meget af sproget. Jeg forstår det meste og kan godt gøre mig forståelig, siger Marco Ferrari. Dette bekræfter den 52-årige norditaliener da også gennem interviewet.

Trods sin forholdsvis ringe højde – 1.78m – har Marco Ferrari en fin aktiv målmandskarriere gennem 13 år bag sig som professionel i fire italienske klubber.

– I min aktive tid var det almindeligt, at målmændene havde almindelig gennemsnitshøjde. AC Milan var faktisk den første klub med en høj keeper, da de i 1990 tilknyttede 1.97m høje Sebastiano Rossi. I dag er det jo normalt med 2m mænd i buret.

Marco Ferrari husker sig selv som en reaktionsstærk og forudseende keeper med gode reflekser på stregen.
– Og det var en anden slags fodbold, da jeg spillede. Meget langsomt…! smiler italieneren.

Marco husker sine første tre år i Parma som de personligt bedste i karrieren.
– Vi spillede i Serie B og jeg blev kåret som bedste målmand i rækken. Endvidere blev jeg tre gange udtaget til Italiens U21-landshold. Senere rykkede Parma op i Serie A, og her så Marco fra bænken sit hold vinde UEFA Cup’en i 1993 på Wembley med en finalesejr på 3-1 over Royal Antwerp.

Året efter var Parma i pokalvindernes Cup-finale, hvor holdet i Parken i København tabte 0-1 til Arsenal. Her måtte Marco se til fra tribunen.
– Vi var tre målmænd, og det var altså mit lod ikke at være omklædt, ler Ferrari.

Marco Ferrari sluttede sin aktive karriere med fire år som amatørspiller for derefter i år 2000 at blive målmandstræner. Han har trænet i forskellige klubber – såvel ungdomsmålmænd som førsteholdskeepere. De sidste syv år i Italien trænede han målmænd i Parma – bl.a. Pavol Bajza – og med genforeningen med Bajza blev ringen altså sluttet, da Sormani ringede og tilbød ham jobbet i VB.

– Jeg så det som en stor chance for mig. Familiemæssigt er det okay. Min søn og min datter er voksne nu, og min kone arbejder hjemme i Parma. Jeg ser naturligvis ikke familien så tit, men de er glade for, at jeg har fået den mulighed for ny erfaring i en professionel klub, og det er vigtigt for min karriere, at jeg fx har lært engelsk, siger Marco Ferrari.

I efterårssæsonen trænede Marco Ferrari fire målmænd, men er med Dino Hodzic’ afgang nu nede på tre.

– Tre er det bedste tal at arbejde med for mig. Fordelen ved fire er, at de kan arbejde parvist, men ved den taktiske træning var der altid to, der sad udenfor. Nu er der trods alt kun en, der skal holdes beskæftiget, og her kan vi nemt skifte mellem keeper 2 og 3.

Ferrari ser Pavol Bajza som den stærkeste keeper og fuldt kvalificeret til Superligaen.
– Han er meget professionel og hårdtarbejdende, men kan godt have enkelte mentale udfald, fastslår Ferrari. – Og det er jo målmændenes lod, at deres fejl ofte er skæbnesvangre, mens en markspiller kan lave masser af fejl uden den store effekt.

Hos VB’s tre målmænd finder man eksempler på tre ”målmandsskoler”. Hagelskjær den danske, Zanette den brasilianske og Pavol Bajza den slovakisk/italienske. Ferrari ser store forskelle i, hvordan danske og italienske keepere trænes op gennem ungdoms- og seniortiden.

– Lad mig give et eksempel: I Danmark lærer målmændene at samle en flad bold op bredstående, mens italienske keepere lærer at have det ene ben bagved som ”stopper”. Ferrari ser også lovfortolkningen i fx Danmark og Italien som afgørende for målmandsspillet.

– I Italien er målmanden fredet – i Danmark tillader dommerne, at man går til keeperne, selv i det lille felt. Også i igangsætningen ser Ferrari en forskel. – Danske målmænd sparker ofte langt – med undtagelse af FCN og VB og enkelte andre. I Italien spilles bolden ud, siger Marco Ferrari.

Marco Ferrari ser pt. brasilianerne Alisson fra Liverpool og Ederson fra Manchester City som de stærkeste keepere i verden, mens han synes, Manuel Neuer er stagneret gennem de sidste to-tre år.  Han ser de to førstnævnte som de bedste til moderne fodbold, hvor målmændene skal være gode med fødderne. Hans favoritklubber er – udover VB og Parma – Liverpool, Manchester City og FC Barcelona.
– Da Barca havde Guardiola, spillede de gudefodbold!

Ferrari ser en målmands bedste alder mellem 25 og 32-33 år.
– Kroppen er på toppen, og man har samlet erfaring fra måske 100-150 kampe. Når man er 32 og har spillet en 300-400 kampe, er kroppen ved at være slidt. Når træningen for spillerne er slut, er der stadig arbejde at gøre for trænerne på kontoret. Kampe analyseres, og der ses meget video. Når der endelig er fritid, nyder Marco det stille liv. Han er hjemme i lejligheden, shopper eller går ud og drikker kaffe eller spiser med de andre trænere. Når vejret er godt, kan han godt lide at gå ture ved vandet. – Vejle er en rar by. Lidt ligesom Rimini og Parma, og dejligt at byen også ligger ved kysten…

FAKTA:
Marco Ferrari
Født: 21.08.1966 i Rimini, Italien (52 år)
Nationalitet:
Italien
Uddannelse:
UEFA B-licens
Goalkeeper Coach Licens fra School Of Football Coverciano, Italien
Stilling: Målmandstræner.
En del af trænerstaben i Vejle Boldklub siden juni 2018.
VB-debut: 13. juli 2018, VB – Hobro 3-1
Spillede som aktiv 87 kampe i Serie B for klubber som Parma og US Avellino i perioden 1986-94. Karrieren begyndte på lavere niveau i Rimini FC med 37 kampe og sluttede i den mindre klub Forlí FC med 14 kampe i sæsonen 1994-95. Frem til karrierestoppet i år 2000 spillede Marco fire år som amatørspiller.
Efter den aktive karriere fortsatte Marco Ferrari som målmandstræner og assistenttræner. Først i Rimini FC fra 2002-06. Siden i Modena fra 2006-10 og fra 2011 og frem til skiftet til Vejle Boldklub arbejdede Ferrari i Parma FC’s ungdomsakademi. Dels som målmandstræner for U19-holdet og som assistenttræner.
Vidste du, at Marco Ferrari var en del af bruttotruppen, da Parma FC i 1994 nåede finalen i Europa Cuppen for Pokalvindere? Modstanderen var Arsenal FC og kampen blev spillet i Parken i København. Dengang 27-årige Ferrari blev dog sorteret fra den endelige trup og måtte se 0-1-nederlaget fra tribunen.

Fra samme serie:
Mød VB’s assistenttræner, Giovanni Mazzella (17-05-2018)
Mød VB’s fysiske træner, Gabriele Faccia (06-08-2018)
Mød VB’s fysioterapeut, Asger Pedersen (03-10-2018)
Mød VB’s assistenttræner, Morten Bisgaard (27-11-2018)

Tekst: Ole Kristensen.