Vi går igen efter top 6.
Således lød cheftræner Steffen Kielstrups prognose for U19-Ligas 2019-20 sæson, da hjemmesiden først i august afæskede ham en målsætning. Her hvor vi kan gøre midtvejsstatus, holder målsætningen så rigeligt, idet VB før FC Nordsjællands sidste kamp indtager en fornem andenplads i Ligaen med 25 point for 12 kampe.

Der hersker opbrudsstemning på trænerkontoret i VB Parken, hvor ungdomstrænerstaben gør klar til årets sidste træning med indbyggede afsluttende tests, inden spillerne sendes på en fortjent juleferie. Steffen Kielstrup gør boet op efter den bedste halvsæson i mange år for ungdomsafdelingens flagskib.

– Joh…selv om ungdomsfodbold jo ikke blot kan vurderes på tabellen, har det været en absolut godkendt halvsæson, opsummerer Kielstrup.

– Jeg synes da bestemt, vi har fået rykket både holdet og spillerne i den rigtige retning det sidste halve år. Vi er et godt kollektiv med en stamme, der har spillet sammen i flere år, og der har udviklet sig en god kultur på holdet, som jo da også rummer spilafgørende individualister.

Når man ser bort fra holdets nedsmeltning i Farum (1-7) og omvendt storsejren i Esbjerg (5-0), har VB været involveret i 10 meget tætte kampe.

– Vi er i flere lige kampe endt med at trække det længste strå til sidst og har måske haft lidt held i afgørende situationer, men omvendt skal man jo også opsøge heldet, pointerer Kielstrup.

– Vi har forsøgt at være spilstyrende og være dem, der skaber kampene, og drengene har opbygget en vinderkultur, der så ofte får resultatet til at tippe til vores fordel.

VB har lavet 29 mål, hvilket er et flot snit for 12 kampe, og noget, som Kielstrup da også godkender. Men holdet har indkasseret 24, hvilket man skal helt ned til rækkens nr. 9 for at finde mage til, og her ser træneren da også mulighed for forbedring.

– Vi lukker for mange mål ind. Selvfølgelig indbyder vores lidt risikobetonede spillestil, som jo er at stresse modstanderne og presse højt, til omstillinger imod os, men vi skal arbejde på at blive skarpere defensivt på den sidste tredjedel af banen. Hvordan forholder vi os, når vi mister bolden?

OB, der på førstepladsen har seks points forspring ned til VB, har uden sammenligning været efterårets hold, hvilket Kielstrup da også anerkender.

– Sejr i de 10 første kampe er intet mindre end imponerende. Kun fire mål imod er vanvittig flot – de er jo nærmest umulige at score imod. Men FC Nordsjælland er nok det hold, der spillemæssigt har gjort størst indtryk på mig. De er vanvittig godt besat på alle positioner.

I en jævnbyrdig Liga er det ofte afgørende, hvilke spillere U19 holdene får ned fra førsteholdstrupperne.

Selv om Kielstrup kun i begrænset omfang har kunnet gøre brug af spillere som Lundrim Hetemi, Adama Fofana og Matthew Conroy fra Gâlcăs trup, roser han samarbejdet med teamet omkring NordicBet LIGA holdet.

– Gâlcă har forståelse for ungdomsfodbold, og med Bisgaards rolle som transitionstræner er han et fint bindeled. Også samarbejdet med det øvrige team forløber fint – fx med den fysiske træner Ciprian, som jeg jo selv kender fra min aktive tid, samt med ass.træner Johan Sandahl.

Kielstrup lægger ikke skjul på, at det kunne være sjovt at ende i en top 3, selv om det jo ikke er afgørende for udviklingen af de enkelte unge spillere, hvilket har førsteprioritet.

Usikkerhedsfaktoren er bl.a., hvilken trup, Kielstrup kan råde over til foråret. Her kan ændringer i førsteholdstruppen sagtens have afsmittende effekt på U-19 holdet, ligesom også ungdomsspillere jo kan blive solgt.

– Vi har dog spændende spillere, der står på spring, hvis vi skulle miste nogen, understreger Kielstrup.

Springet fra ungdoms- til seniorfodbold er traditionelt en svær øvelse, hvilket også Kielstrup er helt enig i.

– Jeg oplevede jo efter sidste sæson at aflevere nogle stykker til seniorfodbold – enten her eller i andre klubber – og alle har haft det svært. De første to-tre år er vanskelige. De spillere, vi afgiver nu til sommer, er dog nok lidt stærkere end de foregående år, og jeg ser gode muligheder for dem, hvis de har den fornødne tålmodighed.

Kielstrup peger på navne som Valdemar Sadrifar og Tobias Sommer som spillere, der har rykket sig allermest i den tid, de har spillet under trænerens vinger. Men også Andreas Broe og andre har gennemgået en enorm udvikling.

U19 spillerne møder ind igen d. 6. januar, og alle testkampe – begyndende med en kamp mod tyske FC St. Pauli – samt en træningslejr i Tyrkiet er klappet og klar.

– Alle har et træningsprogram med hjem. Og mon ikke vores placering i top 3 gør, at alle er motiverede for at møde op i fin forfatning i januar. Selvfølgelig skal de have lov at holde lidt ferie, men jeg forventer sultne spillere, der møder fit op, smiler Kielstrup.

Se stillingen i U19-Ligaen her.

Tekst: Ole Kristensen