Artiklen blev bragt første gang i kampprogrammet til hjemmekampen mod Vendsyssel FF den 6. oktober 2019.

17-årige Mathias Voss skiftede til Vejle Boldklubs U17-Ligahold fra FC Midtjyllands U16-elitehold i sommeren 2018. Siden har den hurtige højreback etableret sig i Vejle Boldklub og fik startdebut på divisionsholdet, da han spillede Sydbank Pokalkampen mod Vendsyssel i sidste måned. Nu er Voss udtaget til U18-landsholdet og kan debutere i rødt og hvidt i den kommende uge

Mathias Voss er født og opvokset i Herning og begyndte meget naturligt fodboldspillet i Herning Fremad allerede som fire-årig. Men efter godt og vel ti år i Herning Fremad og senere overbygningen FC Midtjylland skiftede den hurtige back og kant i højre side i sommeren 2018 til Vejle Boldklub.

– Vi var fire spillere, der skiftede til VB efter at have spillet på U16-holdet i FC Midtjylland. Jeg havde ikke fået tilbudt en kontrakt og en plads i FCM’s U17-Ligatrup og måtte kigge mig om efter en ny klub. Alexander Jensen er et år ældre end mig og havde spillet et par sæsoner i Vejle. Gennem ham fik jeg indtrykket af VB som en klub, hvor jeg kunne udvikle mig i et godt træningsmiljø og fortsat blive matchet mod landets bedste ungdomsspillere, og det har heldigvis været en god beslutning af skifte til Vejle, siger Mathias Voss.

Han kommer fra en sportsinteresseret familie i Herning, hvor faderen og storebroderen har prøvet kræfter med fodbolden. Men alligevel har skolen en høj prioritet hos den hurtige spiller.

– Jeg vil gerne fodbolden i fremtiden, men det er også vigtigt, at skolen følger med. Derfor er jeg glad for at gå på Campus Vejle, hvor jeg er i gang med 2. år af HHX. Skolen giver os ideelle muligheder for at træne og spille kamp i det omfang, vi skal, mens vi samtidig har vores undervisning, siger Mathias Voss.

Erobret højrebacken på succesfuldt U19-Ligahold
Han spillede på Vejle Boldklubs U17-Ligahold i debutsæsonen i Nørreskoven, og her var han lidt ind og ud af holdet i sin første sæson på grund af skader. Dem har han i skrivende stund ingen af og spiller fast fra start på højrebacken på VB’s succesfulde U19-Ligahold.

– VB har udelukkende været en god oplevelse i de første snart halvandet år. Det er en professionel klub, hvor vi arbejder mod, at vi spillere skal udvikle os individuelt, men vi skal også kunne indgå på et hold og være en del af en enhed. Vi har præsteret over forventning i denne sæson, men vi har vist, at vi har en stærk og bred trup, der kan konkurrere med de fleste hold. Rammer vi dagen, så kan vi slå hold som AGF og FC Midtjylland. Sæsonen er lang, og vi fokuserer på at blive bedre hele tiden, men vi har vist et godt niveau, og det bliver spændende at se, hvor langt det rækker, siger Mathias Voss.

– Som fodboldspiller er jeg kendetegnet ved at være hurtig. Jeg er bedst i den offensive del af spillet, og så er jeg god på bolden. Jeg har mest spillet på backen, men også i perioder været brugt på kanten, centralt på midtbanen og i midterforsvaret. Men backen er min A-position. Jeg skal udvikle den tekniske del af spillet og fortsætte bygge på min fysiske styrke. Jeg har fortsat lang tid tilbage som ungdomsspiller, men mit mål er at kvalificere mig til Vejle Boldklubs A-trup som seniorspiller. Det kræver, at jeg fortsætter min udvikling, men jeg har gode forudsætninger i VB for at blive bedre, og jeg glæder mig over de skridt, jeg allerede har taget, siger Mathias Voss.

Overraskende debut i Sydbank Pokalen
Da VB i landsholdspausen i september mødte Vendsyssel FF i Sydbank Pokalen, manglede cheftræner Constantin Gâlcă flere backs, da Viljormur Davidsen og Malte Amundsen var med landsholdet, mens Tobias Mølgaard var ukampdygtig. Det åbnede døren op for U19-Ligaholdets højreback Mathias Voss, som til manges overraskelse dukkede op i truppen dagen inden opgøret og i startopstillingen en time før kick-off.

– Jeg havde leget med tanken, da jeg kunne se, divisionsholdet manglede så mange spillere på backpositionerne. I fire dage op til kampen trænede jeg fuldt med A-truppen, og i træningen kunne jeg se, at jeg var tæt på holdet. Jeg fik først at vide, at jeg skulle begynde på banen i timerne op til kampen. Det var en stor oplevelse og sindssygt fedt. Det var ikke en 1. divisionskamp, men nok det tætteste, jeg kan komme på det lige nu. Mine medspillere tog godt imod mig og hjalp, så godt de kunne. Det fysiske parameter er en forskel, og der blev skruet op for tempoet, siger Mathias Voss, der spillede de første 60 minutter af kampen, inden han gik ud til fordel for Jacob Schoop.

Hvad lærte du af debutkampen?

– Springet til NordicBet LIGA fra U19-Ligaen er stort, men det er ikke større, end at jeg over tid kan spille med. Jeg er ikke langt efter, som jeg kunne have frygtet. Min direkte modspiller var Tiémoko Konaté, og kantspillerne findes næppe bedre end ham i rækken. Han var en stor udfordring fysisk og var dygtig på fødderne, men som 17-årig var det overordnet en god oplevelse, og jeg håber, der kommer flere af de udfordringer i fremtiden, siger Mathias Voss.

FAKTA:
Mathias Voss
Født: 26.01.2002 (17 år)
Nationalitet: Danmark
Position: Højre back
Hold: Vejle Boldklub U19-Liga
Tidligere klubber: Herning Fremad (2006-17), FC Midtjylland (2017-18), Vejle Boldklub (2018-)
VB-debut: 10. september 2019, Vendsyssel – VB 1-0
Mathias Voss var 17 år, 7 måneder og 15 dage på debutdagen, og det gør ham til den 16. yngste debutant på VB’s førstehold siden 1996
Landshold: Netop udtaget til U18-landsholdet og kan få sin debut på DBU’s ungdomslandshold i de kommende venskabskampe mod Schweiz
Skole: 2. år af HHX på Campus Vejle
Vidste du, at