Med sin sjetteplads i sidste sæson foran klubber som OB, AGF og FCK opnåede VB’s unge løver i U19-Ligaen sin bedste placering i rigtig mange år. Nu står en ny sæson for døren, og hjemmesiden har truffet cheftræner Steffen Kielstrup til en snak om de opgaver, der venter.

– Som sædvanlig op imod efterårssæsonen er opstarten jo en smule presset, fortæller Kielstrup.

– Spillerne mødte ind i uge 29, og efter tests og et par dage med bold tog vi traditionen tro til Skaw Cup i Skagen. Resultaterne var svingende, men socialt var det fint, og stævnet gav os en del svar. Efterfølgende har vi haft gode testkampe mod Silkeborg og FC St. Pauli, og så har vi nu en uge med mere kontinuerlig træning op til premieren

Som altid er der i ungdomsrækkerne stor udskiftning efter sommerpausen, hvor nogle er rykket op, mens andre til gengæld kommer op nedefra. Fra holdet i sæsonen 2018-19 har man sagt farvel til andetårsspillerne Lundrim Hetemi (A-truppen), Thais Damgaard Nielsen (A-truppen), Kasper Poulsgaard, Emil ”Agger” Nielsen (Brabrand IF), Kasper Døhr Thychosen (Hedensted IF) og Rami Ayman (Brabrand IF).

Herudover er førsteårsspillerne Anton Stage Nielsen og Oska Bagge, som ville have været aktuelle til truppen, taget til OB’s U19-Ligahold efter endt ophold på VIES. Til gengæld er Jack Lin (2002) kommet til fra Holbæk og Aidan Liu (2000) fra HB Køge (dog førsteårs senior), ligesom Matthew Conroy (2001) fra New Zealand ifølge ”Kiel” er en meget spændende spiller og med erfaring fra U20 VM i Polen inden sommerferien. Muligheden for at trække på unge spillere førsteholdstruppen som Thomas Gundelund og Lundrim Hetemi eksisterer fortsat, så Steffen Kielstrup er fortrøstningsfuld mht. spillermaterialet den kommende sæson.

– Vi arbejder pt. med en trup på 22 spillere incl. 2 målmænd, opsummerer Kielstrup. – Pænt ligeligt fordelt på årgange, dog med et lille flertal af andetårsspillere.

Som nævnt var sidste sæsons sjetteplads en stor præstation af de unge vejlensere, men det afholder ikke cheftræneren fra igen at sætte barren højt:

– Vi stræber da igen efter en top-seks placering, smiler ”Kiel”. – Som altid er det dog svært at vurdere de andre holds præcise styrke. Hvordan ser det ud med skader? Får eksempelvis AaB, der har afgivet mange spillere til klubbens førstehold, spillere ned oppefra til kampene? Får vi selv nogle med fra førsteholdstruppen? Der skal ikke ske meget afgang eller tilgang af spillere i et enkelt opgør for rykke styrkeforholdet i en ungdomskamp.

Men umiddelbart ser vores trup stærk nok ud til en top-seks placering. Selv om det også kan komme til at gå ganske anderledes …, siger Kielstrup, der igen forudser FC Midtjylland toppe ligaen.

Der er ikke udsigt til de store ændringer i spillestilen hos U19.
– Vi fortsætter i samme spor, fastslår den tidligere superligaspiller. – Selv om truppen ser meget anderledes ud, ser vi ingen grund til umiddelbart at lave så meget om.

VB har tilknyttet den tidligere spiller og træner Keld Bordinggaard som Head of Coaching, og det samarbejde forventer Kielstrup sig en del af på den lange bane.
– Han skal hjælpe med at sætte struktur på hverdagen, og i Keld får vi en strålende sparringspartner med en kæmpe erfaring.

Bo Møller fortsætter som assistent, og ”Kiel” afviser ikke, at en ekstra assistent måske kan tilknyttes. Kenny Bjerg er blevet fuldtidsansat som fysisk træner for ungdomsholdene, hvilket U-19 træneren ser meget positiv på:

– Kenny kommer meget ind omkring U-19 holdet. Vi får indført et tracking-system, og i det hele taget ser jeg det som en væsentlig opgradering af hele vort set up, betoner Kielstrup.

Salget af U17-Ligamålmanden Andreas Jungdal (2002) er naturligvis en kæmpe fjer i hatten for VB’s ungdomsakademi.

– Det er jo det, alle drenge drømmer om, medgiver Kielstrup. – Alle kan pludselig se, at der ikke behøver være så lang vej til opfyldelse af drømmen, når ens kammerat fra fodboldbanen præsenteres i Milan. Det er en fed inspiration for drengene og en blåstempling af akademiet, når sådan noget kan ske. Kielstrup understreger, at det jo er noget af det spændende ved at være ungdomstræner – at følge ens drenge på den videre vej og glæde sig over, når de får succes. Som eksempelvis også Foday Mannehs seks mål i pokalkampen onsdag. Foday, som i efteråret spillede for U19-Ligaholdet.

VB’s U19-Ligahold møder i weekendens premierekamp Randers Freja FC, der er ny i rækken.

– Randers er normalt garant for power, fysik og store drenge, forudser Kielstrup. – De vil være godt organiseret og sandsynligvis spille noget mere direkte og fysisk end de fleste andre hold, som mere satser på possession. Jeg tænker, det bliver en meget lige kamp med masser af duelspil.

Steffen Kielstrups drenge løber på banen i Randers lørdag kl. 13.00. Og så er en ny spændende sæson i gang for VB’s ældste ungdomshold. VB’s U17-Ligahold begynder først turneringen lørdag den 17. august.

VB’s U19-Ligahold spillede sidste træningskamp i lørdags den 3. august mod FC St. Pauli i VB Parken. Tyskerne vandt 4-3 efter 2-1 føring til VB ved pausen. For VB scorede Villads Rasmussen og Matthew Conroy (2).

Tekst: Ole Kristensen.