Jelling fS

Der har været spillet organiseret fodbold i Jelling fra omkring 1902 – først i FREM Jelling, senere i Jelling Boldklub. I 1966 stiftes så Jelling forenede Sportsklubber ved en sammenlægning af Kollerup-Vindelev SG&I, Hvejsel SG&I og Jelling Boldklub. Foreningen får fra start fem afdelinger: Fodbold, håndbold, skydning, gymnastik og badminton.

Banerne ved Gormshallen indvies i 1968 og selve Gormshallen i 1969. I 1971 fastlægges spilledragten: Orange trøjer, sorte bukser.

I dag er JfS en kæmpe idrætsforening med et væld af tilbudte sportsgrene.

Jelling fS fodbold lægger vægt på, at man er en breddeklub med de værdier, der hører en breddeklub til. Det skal være et sted, hvor der er rart at være, og klubben skal kunne rumme alle – både nybegynderne samt dem, der gerne skal udfordres lidt mere.

JfS har i efteråret to herreseniorhold, der spiller i serie 4 og serie 6. Oldboys er organiseret under DGI. Der er drengehold hele vejen op til U-19, mens ældste pigehold er et U-15 hold.

”To seniorhold er normalt for JfS, men med tilknytning af den tidligere VB-anfører Niels Bisp som træner har vi da fået ny vind i sejlene,” fortæller bestyrelsesmedlem Thomas Andersen fra JfS. ”Bisp er kommet med mange nye ideer og har et godt tag på de unge, så vi har et begrundet håb om avancement for vores førstehold. Det vigtigste er dog at fastholde vore seniorspillere.”

Thomas Andersen mener, det er lidt vanskeligere på spindesiden. ”Pigerne kommer ofte i klumper, så det kan være lidt forskelligt, hvad der er af piger fra årgang til årgang, og på seniorplan har vi ikke rigtig gang i kvindefodbolden pt. bortset fra noget fodboldfitness. Med et nyt DBU-tiltag, ’Fantastisk fodboldstart for piger’, som løber over fem mandage, håber vi dog at tiltrække flere nye medlemmer til den feminine side af klubben.”

Medlemstallet i JfS’ fodboldafdeling ligger i øjeblikket på godt 420, og det er nogenlunde status quo i forhold til foregående sæsoner.

Der er fint gang i alle drengeårgange, men udfordringerne ligger som andre steder i at fastholde de unge i 14-15 års alderen.

”På U-13 har vi haft en rigtig stærk årgang, men de betyder jo også, at mange af de talentfulde spillere nu er søgt mod VB eller FCM,” konstaterer Thomas Andersen.

Som i mange andre klubber er det som oftest forældretrænere, der tager sig af ungdomsholdene.

”Vi støtter gerne økonomisk, hvis nogen har lyst at dygtiggøre sig gennem DBU’s C-kurser,” betoner Thomas Andersen. ”Men jeg så gerne, at vi selv oprettede flere interne inspirationskurser i klubben.”

Klubben har et kunstgræsprojekt på vej med planlagt ibrugtagen efteråret 2019. Det giver dog ikke øget banekapacitet, idet det er allerede eksisterende træningsarealer, der inddrages til kunstbanen. ”Men til gengæld kan vi så spille hele året, og vores banekapacitet er tilfredsstillende, selv om der jo jo selvfølgelig kan være spidsbelastningstider,” fastslår Thomas Andersen.

Bestyrelsesmedlemmet ser positivt på samarbejdet med Vejle Boldklub.

”Tidligere var det måske en smule envejs, hvor vi blot skulle afgive spillere. Men jeg oplever en mere ydmyg tilgang fra vores store naboklub nu. Fx har vi trænerinspirationskurser – ja, Nikolaj Primdal kommer faktisk på besøg på onsdag. Og det er meget populært at blive inviteret på Vejle Stadion til kampe, så jeg føler, der blæser nye vinde i samarbejdet. Jeg er meget tilfreds!”

Tekst: Ole Kristensen