En stor appetit på topfodbold i Vejle-området er slået ud i fyldt flor efter VB’s oprykning til Superligaen. Efter en halv snes år uden for det store rampelys bydes der igen på topsport i Nørreskoven, og efter at Vejle Stadion var fyldt til oprykningskampen mod Fredericia i foråret, gentog den festlige kulisse sig mandag aften, da 10.254 mennesker svedte bravt på lægterne.

Vist nok årets 59. sommerdag – en lummer og trykkende en af slagsen – dannede rammen om den første genfødsel af Den Jyske Klassiker mod De Hviie fra Aarhus. Og resultatet 1-1 efter en taktisk 1. halvleg og en hæsblæsende 2. kan der ikke indvendes vildt meget imod.

VB måtte til kampen se bort fra Imed Louati, Tobias Mølgaard samt den nye svenske midtbanemand Melker Hallberg, som alle var ukampdygtige. Sean Murray, ny irsk spiller, startede for Mølgaard på højre wingback, ligesom Gustaf Nilsson afløste Louati i front. Hos AGF kunne kun Björn Daniel Sverrisson føle sig hjemme i Nørreskoven, hvor de hvidblusede jo ikke har optrådt længe. Sverrisson har tidligere optrådt med VB-logoet.

Første halvleg blev en noget taktisk affære, og i lighed med de fleste af weekendens kampe var tempoet som følge af temperaturerne, nå ja…, adstadigt… Dommer Morten Krogh dekreterede da også vandpauser til glæde for tørstende aktører. Gæsterne var ikke kommet til Nørreskoven for at spille sprudlende angrebsfodbold før pausen. Efter at Jens Stage i kampens start havde angrebet Mads Lauritsen aggressivt og skabt en lidt halvfarlig situation, var det så så som med de aarhusianske angrebsbestræbelser. Gæsterne stod som oftest dybt og overlod initiativet til de rødblusede. Belært af VB’s kamp i Brøndby ville AGF ikke overlade noget som helst plads til vejlensernes giftige omstillinger.

Holdet fra den jyske hovedstad havde dog halvlegens største chance, da Jakob Ankersen fik en friløber efter en lille halv times spil. Fløjspillerens forsøg på et lob gik dog et godt stykke forbi Bajzas mål. Herudover kom Jens Stage til et frit hovedstød, men blev grebet ud af Bajza.

VB var meget på bolden, men fik ikke sat det helt store sammen. Man sigtede en del efter lange Nilsson, som da også kom til et par hovedstød, men uden effekt. Mange indlæg og standarder savnede dog også den fornødne præcision.  Sousa fik smidt en flad bold lige ind foran GF-målet, men den forløsende VB-fod manglede. Mads Lauritsen fik sendt et langskud lige på Jovanovic, og Sousa sluttede halvlegen af med et frispark lige over.

Levede 1. halvleg ikke ganske op til forventningerne, bød de sidste 45 minutter derimod på den intensitet, man kan forvente af det historiske derby. Aarhusianerne slap nu håndbremsen, og 2. halvleg blev en åben slagudveksling. Sousa skød forbi kort efter pausen, men det blev gæsterne, der først fik måltavlen til at skifte. En god og hurtig AGF-omstilling, umiddelbart efter at Amini havde afløst Sverrisson, blev sikkert afsluttet af den tidligere Lyngby-spiller Bror Blume Jensen til 0-1. Mulighederne blev nu flere i begge ender. Nilsson nåede højere end Jovanovic, men hovedstødet gik forbi, og i den anden ende blev Blume pareret af Bajza.

Udligningen lod dog ikke vente længe på sig. Efter en lynhurtig VB-omstilling sat op af Gustaf Nilsson blev Sousa væltet af Jesper Juelsgård, og dommer Morten Krogh var ikke i tvivl – straffe. Allan Sousa omsatte selv sikkert i øverste venstre målhjørne. Salto af brasilianeren – endeløs jubel i fankurven!

Samtidig med straffesparket blev Arbnor Mucolli – i folkemunde døbt Mini Modric – byttet ud med rutinerede Nicolaj Madsen, som gjorde comeback efter en længere skadespause. Senere kom Memija på banen for debutanten Sean Murray, der havde åbenbaret sig – som mange fra de britiske øer – som en ærligt og hårdt kæmpende arbejdsmand. I de døende minutter afløste Adam Jakobsen Allan Sousa.

Kampen forblev spændende til det sidste. Casper Højer og Kerim Memija fyrede fine langskud af i hver sin ende, og Schoop fik trykket af fra tæt hold, men Jovanovic reddede. En kæmpe hovedstødschance var der til AGF’s Kasper Junker, der i helt fri position headede over. VB svømmede en smule i overtiden, og Bajza måtte strække sig efter et fint forsøg fra indskiftede Bundu.

Men 1-1 forblev det, og nogen blodig uretfærdighed var det ikke. Begejstringen var også stor på tilskuerpladserne efter den underholdende 2. halvleg. AGF havde som altid medbragt et sangglad kontingent af hvidklædte fans – et par tusind af slagsen – og de bidrog fint til fansenes indbyrdes sangkonkurrence. De Hviie har en bred setliste spændende fra Kim Larsen-sange til det lidt mere profane ”Lorte-Vejle” bidrag. Fint nok…

Der kunne noteres gult til VB’s Mucolli, Mads Lauritsen og Nicolaj Madsen, mens Blume og Junker samlede strafpoint hos gæsterne. Ved den meget omtalte AGF-gudstjeneste forrige søndag i Sankt Lukas Kirken i Aarhus sagde pastor Henrik Emanuel Hansen i sin prædiken bl.a.:

”Der er håb om, at det bliver bedre. Og mine forbindelser oppefra fortæller mig, at AGF får en top seks placering i år…” Det kan sagtens være, han får ret. VB’s målsætning er jo stadig en smule mere ydmyg: Overlevelse i Superligaen. Helt så fine forbindelser som pastor Hansen har man vist heller ikke i Nørreskoven, men man har jo Adolfo Sormani. Og det er såmænd heller ikke så skidt…

Grundspil, Superligaen 2018-19, Vejle Stadion
Mandag den 30. juli 2018 kl. 19.00
Vejle Boldklub – AGF 1-1 (0-0)
56. 0-1 Bror Blume Jensen
65. 1-1 Allan Sousa (straffespark)

Kort:
51. Arbnor Mucolli (gult kort)
84. Mads Lauritsen (gult kort)
86. Nicolaj Madsen (gult kort)

Indskiftninger:
64. Arbnor Mucolli ud Nicolaj Madsen ind
68. Sean Murray ud Kerim Memija ind
89. Allan Sousa ud Adam Jakobsen ind

Vejle Boldklubs startopstilling:
Pavol Bajza

Rasmus Lauritsen
Mads Greve
Mads Lauritsen

Sean Murray
Jacob Schoop (anfører)
Ylber Ramadani
Arbnor Mucolli
Viljormur Davidsen

Allan Sousa
Gustaf Nilsson

Bænken:
Thomas Hagelskjær (m)
Felix Örn Fridriksson
Adam Jakobsen
Nicolaj Madsen
Lucas From
Vladis Emmersón
Kerim Memija

Dommer: Morten Krogh
Tilskuere:
10.254

AGF (4-3-3): Aleksandar Jovanovic – Dino Mikanovic, Niklas Backman, Jesper Juelsgård, Casper Højer Nielsen – Bror Blume Jensen (73: Tobias Sana), Adama Guira, Björn Daniel Sverrisson (56: Mustafa Amini) – Jens Stage (78: Mustapha Bundu), Kasper Junker, Jakob Ankersen
Træner: David Nielsen.

Kort:
71. Bror Blume Jensen (gult kort)
88. Kasper Junker (gult kort)

Tekst: Ole Kristensen.