Artiklen blev bragt første gang i kampprogrammet til hjemmekampen mod Esbjerg fB den 21. september 2018.

Tobias Sommer (f. 2001) var en vigtig del af VB’s succesfulde U17-Ligahold i sidste sæson, men den 16-årige midtbanespiller spillede efter vinterpausen flere kampe med U19-Ligaholdet på trods af den unge alder. Den alsidige spiller centralt på banen er glad for den udvikling han har været igennem i klubben og derfor har han også valgt at fortsætte i Nørreskoven i de kommende år, hvor han vil forberede tilværelsen som seniorspiller.

– Jeg havde det godt i SønderjyskE og Haderslev, men jeg skiftede til VB fordi det var her, der var de bedste muligheder for at kombinere elitefodbold med efterskole. VIES var en god mulighed og VB stod bedst i billedet af de klubber, hvor efterskole og fodbold kunne kombineres, indleder Tobias Sommer.

Han kunne være vendt hjem til Haderslev og SønderjyskE efter sidste sæson, men han valgte at blive i VB og fortsætte den positive udvikling.

– Noget der var startet så godt, ville jeg gerne forsøge at bygge videre på. Vi havde en super god sæson på U17-Ligaholdet og jeg føler, VB virkelig tror på mig som fodboldspiller. Det vil jeg gerne give en chance og derfor forsætter jeg min uddannelse på Campus Vejle og spiller fodbold i VB. Vi opnåede mange sejre i træk i sidste sæson og på træningsbanen blev der arbejdet meget seriøst. Det gav en fantastisk tro på tingene og den bar vi med ind til kampene. Vi kunne være sluttet højere end den 6. plads vi fik, men det var stadig en fantastisk sæson og flere af vores sejre over normalt stærke modstandere står klart i erindringen, siger Tobias Sommer.

– I foråret blev det lidt on-off, om jeg spillede med U17- eller U19-Ligaholdet. Det var fedt at blive udfordret med og mod ældre spillere i U19-Ligaen og det var fedt at ride på den bølge, som vi gjorde i U17-Ligaen. Det nye trænerteam på U17-holdet med Steffen Kielstrup skal have stor ros for vores sæson. De var med til at skabe en stærk enhed og det gav gode resultater, siger Tobias Sommer.

Kommer fra en fodboldfamilie
Tobias Sommer er født og opvokset i Starup ved Haderslev og med flere søskende og forældre der har spillet fodbold, stod det hurtigt klart, at Tobias også skulle snøre fodboldstøvlerne.

– Jeg har ikke været mere end 2 eller 3 år, da jeg var med til fodboldtræning på min storebrors hold. Det hele begyndte i Starup UIF, der er en mindre klub udenfor Haderslev. Som U12-spiller skiftede jeg til Haderslev FK og SønderjyskE, hvor jeg spillede indtil jeg kom til VB. Jeg har flere ældre brødre der har spillet fodbold. Sebastian er kommet længst og han var i truppen, da SønderjyskE vandt sølv Superligaen i 2016. Begge mine forældre har også spillet fodbold, så det lå i kortene, at jeg skulle den vej. I en periode da jeg var yngre spillede jeg også håndbold, men da jeg skulle vælge sportsgren, var jeg aldrig i tvivl, siger 16-årige Tobias Sommer.

– Vi er konkurrencemennesker i min familie. Det handler om at vinde og om at gøre det så godt som overhovedet muligt. På lang sigt, er mit mål at jeg skal leve af at spille fodbold og det må gerne begynde i Vejle. Det er min drøm, men for at komme derhen, kræver det hårdt arbejde og mange timer på træningsbanen. Det er jeg klar til at ofre, siger Tobias Sommer.

Levede som professionel fodboldspiller i en uge
I landsholdspausen i Superligaen for et par uger siden manglede VB op til otte spillere, der var afsted med diverse ungdoms- og A-landshold. Derfor blev Tobias Sommer og holdkammeraterne Kasper Poulsgaard, Alexander Jensen, Magnus Enggaard og Thais Damgaard udvalgt til at træne fast med Superligaholdet frem til pokalkampen mod BK Frem den 11. september.

– Det var en lærerig uge. Hvis vi kun trænede én gang, så var jeg tilbage i skolen om eftermiddagen og nåede de sidste lektioner, men ellers levede vi som professionelle fodboldspillere. Det var en sjov oplevelse og den viste, hvor vi står og hvor meget der skal til, hvis vi vil være med på højeste niveau. Vi fik muligheden for at møde ind til morgenmad med Superligaholdet og den vej igennem være maksimalt forberedte til dagens træning. Der er lang vej op til spillere som Ramadani, Arbnor, Schoop og Melker Hallberg på midtbanen, men vi kunne lære af dem til træning og se, hvordan de gør, siger Tobias Sommer, der kunne se et par af hans unge holdkammerater blive udtaget til Sydbank Pokalkampen mod BK Frem.

Optræder helst på midtbanen
Har man fulgt Vejle Boldklubs ungdomselitehold fra sidelinjen, har man kunne se Tobias Sommer spille kampe både på midtbanen og i forsvaret og alsidige Sommer er glad for, at han kan gøre sig gældende på flere positioner.

– Jeg ser det kun som en fordel, at jeg kan bruges flere steder. Så er jeg sværere at sætte af. Den defensive midtbaneposition er min favorit, men det er godt at have en vikarposition og det er i forsvaret. Som spiller er jeg løbestærk, tager gerne dueller og har et godt hovedspil. Jeg vil gerne være med til at styre spillet med gode afleveringer frem i banen og sideskift og dertil har jeg en god fod. Der er meget, jeg fortsat skal lære og de umiddelbare udviklingspunkter er det atletiske. Jeg skal koordinere min krop bedre, så det arbejder jeg på, siger Tobias Sommer.

Han og holdkammeraterne har fået en god indledning på sæsonen i U19-Ligaen. I skrivende stund ligger VB midt i rækken og holdet har spillet flere jævnbyrdige kampe.

– Vi har et godt hold med mange spillere, der spillede sammen sidste sæson. Den tilvænningsperiode der er for et nyt hold i U19-Ligaen, den var vi igennem i de sidste kampe i foråret, hvor mange spillere blev rykket op. Vi kender tempoet og véd, hvad der skal til. Det tror jeg har gavnet os i begyndelsen af sæsonen. Vi har spillet lige op med AGF og Silkeborg og slået Lyngby, så det har været godt. Spiller vi op til det bedste vi kan i en hel sæson, så kan vi slutte i top 8 og måske endda mere. Rækken er hård, men vi skal vise, at vi har et godt hold. Vi møder snart SønderjyskE i VB Parken og det opgør bliver specielt. Jeg kender alle deres spillere og har trænet med dem i mange år. Det bliver en sjov kamp mod et hold, der er kommet godt i gang, siger Tobias Sommer.

FAKTA:
Tobias SOMMER Sørensen
Født: 27.11.2001 (16 år)
Position: Forsvar/midtbane
Tidligere klubber: Starup UIF (2005-13), SønderjyskE (2013-17), Vejle Boldklub (2017-)
Skole: Tobias er 1. årsstuderende på HHX-linjen på Campus Vejle og bor på Campus One
Familie: Tobias’ har flere brødre, der har spillet fodbold. Længst er kommet storebror, Sebastian Sommer (f. 1996), der spillede ungdomselitefodbold i SønderjyskE og var i Superligatruppen, men skiftede til Kolding IF i 2. division i sommeren 2016. Her er han én af holdets profiler og spiller centralt på midtbanen

I samme serie:
Nordjyske talenter imponerer i VB (06-12-2017)
Talentfuld keeper fortsætter i VB (03-04-2018)
Thais Damgaard vil bide sig fast i VB (12-04-2018)
Ung VB-målmand fik drømmedebut på U17-landsholdet (28-08-2018)

Tekst: Lars Christensen.