Vintertilgangen Leonel ”Leo” Montano fik en drømmedebut for VB mod Hvidovre i marts, da han kom ind fra bænken og assisterede ved Kjartans matchvinderscoring i overtiden. I den efterfølgende uge lukkede coronavirussen Fodbolddanmark ned, men nu er NordicBet LIGA genåbnet, og 20-årige Leonel har fået yderligere to indhop for vejlenserne. Kampprogrammet har mødt den alsidige midtbanespiller, der fortæller om fodboldopvæksten på Nørrebro, skiftet til fuldtidsfodbold og drømmedebuterne for B.93 og Vejle Boldklub

Leonel Montano kom ind fra bænken i de sidste små ti minutter, da VB i fredags besejrede FC Fredericia på Monjasa Park. Ikke bare i et vigtigt lokalopgør, men også i en topkamp, der øgede forspringet til ti points ned til de to nærmeste konkurrenter.

– Det var lækkert at vinde mod Fredericia. Det var mit første lokalopgør, og selvom jeg er københavner, så var jeg ikke i tvivl om dobbeltbetydningen af kampen. Siden kampen mod Næstved har jeg fra medspillere og klubfolk hørt, at kampene mod Fredericia er både drabelige og vigtige. Ingen skulle være i tvivl om, at et lokalopgør er noget specielt. Vi viste, at vi var klar til at både spille og kæmpe mod dem, siger Leonel Montano.

– De ti minutter, jeg nåede på banen, var lange. Fredericia smed alt i feltet, og vi skulle forsvare med alt, vi havde. Vi ville gerne have haft et højere udgangspunkt efter pausen, men det endte med at blive en forsvarskamp de sidste 10-20 minutter, og det var ikke helt meningen. Vi holdt dog hjem, og jeg tror, at alle tv-seerne kunne se vores glæde og mærke betydningen af sejren. Det havde været fedt at fejre den sejr med vores fans, men den oplevelse har jeg stadig til gode. Der er ingen i truppen, der tror, at sæsonen er færdigspillet, men vi har givet os selv det bedste udgangspunkt inden de sidste 11 kampe, siger ”Leo”.

Født og opvokset på Nørrebro
Leonel Montano er født og opvokset på Nørrebro i København, hvor han boede indtil klubskiftet til Jylland og Vejle denne vinter. Faren er fra Colombia, mens moren er dansk. Leonels første møde med den organiserede fodbold var lidt af et tilfælde, men siden har han ikke sluppet læderet.

– Vi spillede fodbold i frikvartererne i skolen og igen efter skole. Det foregik i Fælledparken ved siden af Parken, hjemmebane for FCK, og vi spillede så længe, vi kunne om eftermiddagen. Til sidst blev vi smidt væk, fordi klubberne skulle bruge banerne. Sådan begyndte det hele egentlig. Til sidst spurgte Boldklubben Skjold, som brugte banerne, om jeg ikke ville være med til træning. Jeg begyndte på 6. holdet, tror jeg det var, og siden blev det mere og mere seriøst, siger 20-årige Leonel Montano.

Efter et par år i BK Skjold, skiftede Leonel Montano i 2010 til naboerne B.93, der holder til på Svanemølleanlægget. Geografisk et lille skifte, men mens Boldklubben Skjold på ungdomsniveau er mere en breddeklub, så blev det mere professionelt for unge Montano hos naboerne.

– Jeg nåede ti år i B.93, inden jeg skiftede til Vejle. Det er en god klub, og jeg er glad for min tid i klubben. Jeg spillede på førsteholdene i de fleste årgange, men det var først som U17-spiller, at jeg tænkte, at jeg måske kunne nå noget med min fodbold. Inden da var det ikke så professionelt, selvom vi trænede godt, men det blev det senere. B.93 er en eliteklub på ungdomsniveau, og vi spillede med de næstbedste på U17- og U19-niveau. Jeg har ikke prøvet at spille mod Vejle, som spillede i en anden række, men vi spillede ofte mod jyske hold på ungdomsniveau og i 2. division, siger Leonel Montano.

Debut mod FCK i Parken
Det første møde med seniorfodbolden fik Leonel allerede som 17-årig i 2017, da han kom ind fra bænken i årstalsklubbens møde med naboerne FCK i pokalturneringen.

– Det var vildt at debutere i Parken mod FCK. Lidt en drengedrøm, men også uvirkeligt at stå derinde som 17-årig. Der gik lidt tid, inden jeg blev helt fast på 2. divisionsholdet i B.93, men siden jeg blev senior (i sommeren 2018, red.) er det kun gået fremad. Den første sæson var spændende, men da jeg var i gang med min anden sæson og spillede som fast starter, så så jeg muligheder, når min kontrakt løb ud. Min agent præsenterede mig sidste forår for et tilbud fra Vejle. Vi talte sammen, og det lød spændende, og så endte det med, at jeg skrev under på min første fuldtidskontrakt, siger Leonel Montano.

Hvorfor blev det Vejle? Og hvad vidste du om klubben?

– Vejle havde lige været i Superligaen, og jeg havde set nogle af kampene. Jeg kan huske, da de spillede mod FCK i Parken og en vild kamp mellem Vejle og AGF. Ellers vidste jeg ikke meget om klubben eller byen. Jeg har altid fulgt med i Superligaen, så det stod ret klart i hukommelsen, at Vejle lige havde været en Superligaklub. I alle mine samtaler med klubben, inden jeg skrev under, sagde de, at de ville rykke op i Superligaen hurtigst muligt. Det lød ambitiøst, og der var handling bag ordene. Jeg så et par kampe i tv i efteråret, inden jeg skiftede, og det så godt ud, så jeg glædede mig til at tiltræde, siger Leonel Montano.

I tiden som 2. divisionsspiller passede Leonel skolen og lektier ved siden af træning og kamp, ligesom der også skulle være plads til venner og familie i et presset hverdagsprogram.

– Det, der også gjorde tilbuddet og henvendelsen fra Vejle spændende, var muligheden for at komme på fuldtid. Det var ikke kun et step op fra 2. division til 1. division, men det var fra halvtidsfodbold til fuldtidsfodbold. Jeg kunne og skulle kun fokusere på fodbold med skiftet og ville få mere tid til detaljerne. Kost før træning og kamp, restitution, hvile og forberedelse. Alle detaljer, jeg går meget op i, og som kan flytte mig som fodboldspiller. Dem er der ikke altid tid til i en hverdag, hvor man skal passe studier og lektier, siger Leonel Montano.

Den 20-årige Leonel har fået tre indhop i de fire NordicBet LIGA-kampe, VB har spillet, siden han kom til klubben, og den nyeste VB’er har gjort sig sine erfaringer med fodbolden i den næstbedste række.

– Jeg har mærket på egen krop, at niveauet er anderledes. Modspillerne er stærkere, og de går hårdere til mig i de fysiske dueller. Det fysiske aspekt er vigtigt, og det arbejder jeg på at forbedre. Når det bliver endnu bedre, kan jeg stå bedre imod og sætte mine spillemæssige kvaliteter i spil, siger Leonel Montano.

– Rent placeringsmæssigt har jeg været brugt flere steder. På kanten, men også inde centralt på midtbanen. Om det er som felt-felt-spilleren eller en decideret offensiv midtbanespiller, er lidt forskelligt. På den måde er jeg ret alsidig, men jeg har altid spillet på midtbanen. Jeg vil gerne med i feltet og være afgørende, men ellers forsøger jeg at arbejde i holdets interesse.

Gensyn med målmand i Nørreskoven
Lucas Chang-Andersen (f. 1999) kom til VB og NordicBet LIGA-holdet i sommerpausen fra Herlev IF i Danmarksserien. Men den unge målmand har også en fortid hos B.93, hvor han spillede sammen med Montano.

– Vi har spillet sammen i mange år i B.93 og det var sjovt, at vi endte sammen i Vejle også. Han var her, da jeg kom, og vi bor sammen. Lucas og jeg har fulgt hinanden fodboldmæssigt, og det bliver sjovt at se, hvor længe vi kan gøre det. Jeg har mødt mange nye mennesker og holdkammerater i Vejle, men det har været fint, at der var en tidligere medspiller her. I det hele taget er jeg kommet til et meget internationalt omklædningsrum. Det hele foregår på engelsk, og mine holdkammerater kommer fra hele Europa. Det er spændende, og man kan mærke, at alle er meget ambitiøse med fodbolden. Det smitter af, siger ”Leo”.

Tre måneders pause efter drømmedebut
Leonel Montano blev ikke udtaget til forårspremieren mod HB Køge, men ugen efter var der bud efter den unge 93’er, da han var med mod Hvidovre. ”Leo” kom ind fra bænken og med en assist i kampens overtid var han med til at sikre en sejr på 1-0.

– Det var et drømmescenarie, at jeg kom ind og gjorde en forskel allerede i min første kamp. Jeg stod over i forårspremieren efter en fornuftig pre-season med mål og en del spilletid. Når man kommer til en ny klub, er det med at gribe de muligheder, der opstår. Jeg følte, at jeg fik vist lidt af det, jeg står for, mod Hvidovre. At der så efterfølgende skulle gå tre måneder, inden vi skulle i kamp igen, havde ingen vist kunnet spå om, men sådan gik det, siger Leonel Montano, med henvisning til coronavirus, der lagde fodbolden i Danmark ned i ugen efter opgøret mod Hvidovre.

Leonel er stadig i gang med sit første halve år af den 3½ år lange kontrakt med Vejle Boldklub. Karrieren som fodboldspiller er kun lige sparket i gang, men han forsøger at fokusere på nuet.

– Det er et drømmescenarie for mig, at vi ligger i en førerposition i NordicBet LIGA. Vi har alle chancerne for at spille os derop, hvor vi drømmer om. Men jeg forsøger ikke at kigge alt for langt ud i fremtiden. Der er masser at lære, når jeg som ung spiller træder ind på en ny scene. Men jeg føler, at jeg kan udvikle mig som person og som holdspiller i det miljø, jeg er kommet til. Alle fodboldspillere har drømme om fremtiden, og det har jeg også, men jeg er lige kommet og vil bare gøre mit bedste for VB, siger Leonel Montano.

FAKTA:
Leonel Caicedo Dahl Montano
Kaldenavn: ”Leo”
Trøjenummer: 26
Født: 02.10.1999 (20 år)
Nationalitet: Danmark
Position: Midtbane
Tidligere klubber: Boldklubben Skjold (2007-10), B.93 (oktober 2010-19), Vejle Boldklub (2020-)
VB-debut: 7. marts 2020, Hvidovre – VB 0-1
Kampe for VB: 3
Mål for VB:
0
Assist for VB: 1
Kontrakt:
30. juni 2023
Mål: Leonel har fortsat sit første turneringsmål for VB til gode, men i træningskampene i vinter scorede han tre mål fordelt på fem kampe og 151 minutters spilletid. Det giver et mål pr. 50,3 minutter på banen. Leonel har foreløbig været på banen i 42 minutter i NordicBet LIGA uden at score, så måske nærmer vi os den første scoring…
Vidste du, at
”Leo” fik sin officielle debut for B.93 som kun 17-årig i en pokalkamp mod FC København i Parken den 1. marts 2017? Leonel begyndte på bænken, men kom ind for Sebastian Czajkowski i det 79. minut. FCK vandt kampen 3-0 foran 3.984 tilskuere. Som et kuriosum kan det nævnes, at den nuværende holdkammerat, Lucas Chang-Andersen, sad på bænken som ikke benyttet indskiftningsmålmand for B.93

Sjælden assist fra debuterende Montano
Leonel Montano bidrog med en assist, da han kom ind i udekampen mod Hvidovre og fik sin officielle VB-debut. Den alsidige midtbanespiller kom ind for Lucas Jensen i det 74. minut, og i kampens overtid var det netop Montano, der lagde bolden af til topscorer Finnbogason. Islændingen svigtede ikke midt for mål, og med venstrebenet udplacerede han Hvidovres målmand. Det er ikke hverdagskost, at debuterende spillere leverer en målgivende aflevering. Faktisk er Montano den kun femte debutant siden 2005 til at assistere ved et mål i debuten. De fire første spillere var Brian Nielsen (mod AB i 2005), Jacob ”Taz” Sørensen (mod Brønshøj i 2011), João Pereira (mod AC Horsens i 2013) og Gustaf Nilsson (mod Hobro i 2018). Kun João spillede fra start, mens de fire øvrige kom ind fra bænken. Portugiseren brugte 10 minutter på banen til at lave en assist, mens Montano er næsthurtigst på listen med 16 minutter fra indskiftningen til assisten.

Tekst: Lars Christensen.