Artiklen med Sergiy Gryn blev bragt første gang i kampprogrammet til hjemmekampen mod FC Roskilde den 19. september 2019.

25-årige Sergiy Gryn kom til Vejle Boldklub i årets første måned efter 20 år i hjemlandets storklub Shakhtar Donetsk. Her spillede den hurtige VB-kant, fra han var fem år, men det blev kun til én optræden for klubben som seniorspiller. I stedet har Gryn været udlejet fem gange til andre ukrainske klubber. I et interview med kampprogrammet fortæller den formstærke ukrainer om fodboldopvæksten i det østlige Ukraine, om frustrationen ved de mange lejeophold, en hollandsk mulighed og klubskiftet til Danmark, hvor han i foråret var én af tre ukrainere i Nørreskoven.

For anden gang på fem dage byder VB indenfor i Nørreskoven til hjemmekamp. I søndags var det til mødet med Hvidovre, hvor VB efter en målløs 1. halvleg fik hul på bylden efter pausen og scorede tre gange.

– Det var en kamp med gode momenter fra vores side. Vi har tre store chancer før pausen, men scorer ikke, og vi kommer ud til 2. halvleg og véd, at nu skal vi score. Næsten alle kampe i NordicBet LIGA ligner hinanden. Holdene står defensivt og venter på os. Det er ikke nemt, men vi var meget professionelle mod Hvidovre og lod os ikke stresse. Vi kontrollerede med bolden, og det var ikke mange chancer, som Hvidovre kom frem til. Sæsonstarten har ikke været god fra vores side, men vi er kommet i gang med et par sejre. Vi har vist, at vi er et hold man skal regne med, siger Sergiy Gryn.

Nu venter FC Roskilde, og Gryn erkender, at han ikke ved meget om modstanderen.

– Det er svært at udtale mange af navnene på klubberne, vi møder, og jeg ved heller ikke meget om dem. Stillingen fortæller noget, men ikke alt. Vi skal selv skabe de fleste chancer i kampene, og vi må ikke give noget væk. Min forventing er, at det igen bliver en kamp, hvor vi er meget på bolden. Jeg har spillet en del kampe med Malte Amundsen i venstre side, og han hjælper mig. Når han truer på udvendige side, så kan jeg løbe ind i banen. Min opgave er også, at jeg skal jagte bolden og presse højt, når vi mister bolden, så de ikke får ro på deres spil med bolden. Med bolden skal jeg søge kombinationer med angriberen eller den offensive midtbane, og hvis vi angriber i modsatte side, så skal jeg komme i feltet. Mål og assist er vigtige for mig, for det er dem, jeg bliver målt på. Jeg skal levere i hver kamp, og det forventes, at jeg skal være med til at hjælpe holdet, og det ansvar vil jeg også gerne tage, siger Sergiy Gryn.

Opvokset i ukrainsk storklub
Sergiy Gryn er født og opvokset 50 km fra Donetsk i det østlige Ukraine. Allerede som helt ung begyndte han i storklubben Shakhtar Donetsk, hvor han spillede hele sin ungdomstid.

– Jeg er ikke fra Donetsk, men fra en lille by cirka 50 kilometer udenfor. Mine forældre kørte mig den lange vej til og fra træning i mange år, inden jeg flyttede til byen. Det er hårdt arbejde i et ukrainsk akademi. Vi trænede meget og hårdt, og det er helt sikkert med til, at jeg i dag lever af at spille fodbold, siger Sergiy Gryn.

Selvom Gryn har været ejet af Shakhtar Donetsk, frem til han skiftede til Vejle Boldklub i januar i år, så har han aldrig fået sit gennembrud i storklubben, der har vundet de tre seneste mesterskaber i Ukraine.

– Jeg spillede én officiel kamp for Shakhtar Donetsk i den ukrainske pokalturnering, hvor jeg scorede. Det er en god statistik, og jeg er historisk i Shakhtar med én kamp og ét mål. Konkurrencen om de offensive pladser på Shakhtars hold er hård. Der er mange stærke ukrainere og brasilianere på de positioner, siger Sergiy Gryn.

Som helt ung fulgte Gryn fodbolden fra de store europæiske turneringer på tv op igennem nullerne. Her brillerede Ukraines største stjerne Andriy Shevchenko med Serie A-titler og Champions League-triumfer i AC Milan.

– Han var mit største idol som ung, og han er en hel ukrainsk generations forbillede. Shevchenko var en stjerne i Milan og en af Europas bedste angribere, da han var på toppen. Han tog til Vesteuropa og blev en stor spiller, og han er stor i Ukraine. Vi har ikke spillere på det niveau i Ukraine i dag, men han var mit idol, og jeg er inspireret af ham, siger Gryn.

Fem gange på lejeophold og hollandsk tilbud
25-årige Sergiy har været seniorspiller i Shakhtar i mange sæsoner, men med kun én optræden på klubbens førstehold var han nødsaget til at søge spilletid i andre klubber. Derfor blev det til mange lejeophold, før han i januar i år skiftede til Danmark og Vejle.

– Livet som lejespiller havde jeg prøvet, og derfor søgte jeg en permanent klub. Jeg var på leje fem gange i fire forskellige klubber. Nye steder at bo og nye trænere hele tiden. Det er ikke ideelt for min udvikling, så jeg er glad for at have fundet en permanent klub. Fra jeg var 20 til 24 år var jeg udlejet i mange perioder til klubber i den bedste række i Ukraine. Jeg var også plaget af skader og derfor blev det aldrig til kontinuerligt gode præstationer. Jeg var hjemme i Shakhtar i en periode, hvor jeg skulle spille mig på holdet, men jeg var skadet og blev senere lejet ud igen, og sådan fortsatte det, siger Sergiy Gryn.

Han havde chancen for at skifte til hollandsk fodbold allerede som 20-årig, men Shakhtar Donetsk stod i vejen for den talentfulde Gryn.

– Jeg havde et tilbud fra en klub i Holland for fem år siden. Det var en stor klub, men Shakhtar præsenterede mig aldrig for tilbuddet. I stedet fik jeg informationer om muligheden fra agenter, da transfervinduet var lukket. Derefter blev mit forhold til Shakhtar-ledelsen aldrig rigtig godt. Hollandsk fodbold er en stor mulighed for en ung spiller. De er kendt for deres evne til at udvikle dygtige spillere, og det er aldrig til at vide, hvad det kunne være blevet til. Jeg er kommet videre, men man ved aldrig, hvad der kunne være sket. Selvom jeg har været ejet af Shakhtar i mange år og spillet hele min ungdom i klubben, så har de aldrig rigtig troet på mig, selvom de først lod mig gå i vinter. Men det er den største klub i Ukraine og har overhalet Dynamo Kiev, så det var også mit håb, at jeg en dag kunne spille på førsteholdet, siger Sergiy Gryn, der skiftede til VB på en fri transfer.

Fri af skaderne i Vejle
Sergiy Gryn kom til VB som ukampdygtig i årets første måned, men han arbejdede hårdt på at blive klar og debuterede i et opgør mod Esbjerg medio marts.

– Jeg kendte Vladlen Yurchenko, og han fortalte om Danmark og Vejle. Derefter besluttede jeg, at det var en god mulighed. I Ukraine er der kun tre gode klubber, og de præger ligaen. Resten kan ikke stille noget op. I Danmark er alle hold i stand til at spille godt. Der er meget fysik i kampene, og jeg bliver presset hårdt, når jeg modtager bolden. Det er med til, at jeg allerede, inden jeg modtager bolden, skal have en løsning. Det er med til at udvikle mig. I Ukraine er fodbolden meget anderledes, for der har jeg meget mere plads og der er ikke det samme pres på boldholderen. I Ukraine er vi meget optagede af tysk fodbold og Bundesligaen, og stilen i Danmark ligger tæt op af den tyske, og det passer mig godt, siger Gryn.

– De skader, som jeg havde mange af i årene, inden jeg kom til Vejle, er jeg fri af nu. Min krop og min fysik har aldrig haft det bedre, så jeg er klar til at præstere hver gang. Der er kommet flere ukrainere til Danmark i de sidste par år, og det er også, fordi fodbolden er på et godt niveau. Der er gode trænere, gode faciliteter, og landet er godt at leve i, siger Gryn.

Yurchenko og Emmersón er rejst
Da Sergiy Gryn kom til Danmark i vinter, var landsmændene Vladis Emmersón og Vladlen Yurchenko i klubben. Nu er Yurchenko rejst hjem til Ukraine, mens Emmersón er fortsat på en lejeaftale i Hong Kong.

– Det var en god tid, da vi alle tre var i klubben og kunne tale sammen og lave ting sammen i fritiden. Nu er de rejst, og jeg savner nogen, som jeg kan tale sammen med på ukrainsk. Mit engelsk bliver bedre og bedre, men det betyder noget at have landsmænd ved sin side. Jeg kommer godt ud af det med de mange brasilianske spillere, som jeg mødes med i fritiden. Vi laver mange sjove ting, og der er i det hele taget mange holdkammerater, som jeg kommer godt ud af det med, siger Gryn.

– Men når jeg er så langt hjemmefra, så er savnet af venner og familie stort. Jeg taler med dem via internettet, men en dag vil jeg vende hjem. Mit fokus er, at vi skal vende tilbage til Superligaen, men om jeg spiller to eller tre år i Vejle er svært at sige. I fodbold kan alt ske, men jeg er glad for at være i Vejle, og min karriere er kommet tilbage på sporet med spilletiden her, siger Sergiy Gryn.

Fire ukrainere i VB
Fire spillere fra Ukraine har i nyere tid spillet for Vejle Boldklub. Den første var Artem Favorov, der blev lejet i hjemlandets FC Zirka Kropyvnytskyi for forårssæsonen 2017. Den alsidige midtbanespiller Favorov kvitterede med fire scoringer i 13 kampe for VB inden han vendte tilbage til Ukraine, hvor han i dag spiller i landets bedste række. I sommeren 2018 fulgte Vladis Emmersón fra Olimpik Donetsk og den store forsvarsspiller optrådte for VB i Superligaen, hvor det blev til 14 kampe. Emmersón er nu udlejet til R&F i Hong Kong. I september sidste år blev Vladlen Yurchenko den tredje ukrainer i VB. Den teknisk dygtige midtbanespiller kom til Vejle som klubløs efter at brudt med Bayer Leverkusen et par måneder forinden. Yurchenko forlod VB efter 3 mål i 19 kampe. Gryn kom til VB i januar i år og i årets første seks måneder var der altså tre ukrainere i Nørreskoven. I tidens løb har tre ukrainere også været til prøvetræning i VB. Den første var Aleksandr Shchur tilbage i 2010, siden kom Hramatik Kostiantyn i 2018 inden Dmytro Shcherbak trænede med VB denne sommer. Trioen fik ingen aftaler med VB. Der har i Superligaens historie været syv spillere fra Ukraine.

Fakta:
Sergiy Gryn
Rygnummer: 7
Født: 06.06.1994 (25 år)
Nationalitet: Ukraine
Position: Kantspiller
Tidligere klubber: FC Shakhtar Donetsk (1999-19), FK Mariupol, leje (2014-15), FK Mariupol, leje (2016), Olimpik Donetsk, leje (2016-17), NK Veres Rivne, leje (2017), Arsenal Kiev, leje (2018), Vejle Boldklub (2019-)
VB-debut: 17. marts 2019, Esbjerg – VB 2-1
Kampe for VB: 19
Mål for VB: 4
Assist for VB: 5
Straffespark: Der erbegået ét straffespark mod Sergiy Gryn i 19 kampe. Det var fem minutter inde i ukrainerens VB-debut, hvor Rudolph Austin, Esbjerg, fjernede benene under Gryn i VB-feltet og klart straffe til vejlenserne. Allan Sousa scorede til 1-0, men senere vandt EfB 2-1 efter en hektisk afslutning på kampen. I de sidste 20 år er Gryn den eneste VB-debutant, der har tilkæmpet sig et straffespark
Kontrakt: 30. juni 2021
Landskampe: 4 U19-landskampe og 9 U21-landskampe
Vidste du, at Sergiy Gryn spillede U16-landskamp for Ukraine mod Danmark i januar 2010 under en træningslejr i Tyrkiet? De unge ukrainere slog et ungt dansk hold med spillere som Riza Durmisi, Lucas Andersen, Hakan Redzep og Viktor Fischer under landstræner Thomas Frank. Resultat blev til 2-0 til Ukraine, og begge mål scoret af Vladlen Yurchenko. Gryn fik en advarsel i kampen og har senere opnået landskampe op til U21-niveau for sit hjemland

Tekst: Lars Christensen.