Denne artikel blev bragt første gang i kampprogrammet til hjemmekampen mod Kolding IF lørdag den 19. oktober 2019.

I den lille serie med portrætter af medlemmer af VB’s trænerstab er turen kommet til assistenttræner Dumitru Uzunea.

VB’s assistenttræner Dumitru Uzunea har fulgt Constantin Gâlcă gennem fire lande. Vi har mødt cheftrænerens højre hånd og tegner her et lille portræt af den erfarne rumæner

Af: Ole Kristensen

42-årige Dumitru Uzunea er født i Bukarest. Han spillede ungdomsfodbold i byen og sluttede sin aktive karriere i den tredjebedste række allerede som 27-årig for at hellige sig trænergerningen.

Efter at have studeret idræt på universitetet i hovedstaden tog han under det rumænske fodboldforbund B-, A- og endelig Pro-træneruddannelsen.

Efter at have virket som træner i en mindre klub i hovedstaden under sin uddannelse startede Dumitru nu i storklubben Steaua Bukarest som ungdomstræner for først U10 og dernæst de ældre årgange op til U19, hvorefter han blev ass.træner for andetholdet i klubben.

I 2013 kaldte forbundet på Dumitru, og han arbejdede nu halvandet år i den rumænske trænerskole, inden han blev landstræner for U15 – den eneste cheftrænerstilling, han endnu har bestridt. Under arbejdet for forbundet mødte Dumitru Constantin Gâlcă, som var U17 landstræner, og dermed blev et årelangt samarbejde indledt.

De to arbejdede godt sammen, og da Gâlcă i juni 2014 overtog cheftrænersædet i storklubben Steaua tog han Dumitru Uzunea med som assistent.

– Vi ser nok meget ens på fodbold, erkender Dumitru.

– Den spillestil, jeg sætter pris på, spilles af hold som FC Barcelona. Men jeg erkender, at fodbolden i øjeblikket er under forvandling. I dag handler det om fart. Fremtiden tilhører klubber som Liverpool og Bayern München med mange hurtige spillere.

Samarbejdet med den karismatiske cheftræner er de følgende seks år fortsat gennem flere lande. Trænerduoen rykkede efter en succesrig tid i Steaua til Spanien, hvor de stod i spidsen for Espanyol. Efter ophold i to saudiarabiske klubber blev Gâlcă kontaktet af Vejle Boldklub, hvor Adolfo Sormani havde smidt tøjlerne, og selvfølgelig skulle Gâlcă have Uzunea med til Nørreskoven.

Sin rolle i trænerteamet betegner Dumitru således:

– Jeg hjælper Constantin. Vi analyserer kampene sammen og planlægger de næste træningspas herudfra. Jeg laver så træningsplanerne. Dødboldene er også mit ansvar.

Springet fra storklubber som Steaua og Espanyol til en dansk provinsklub, som nu ovenikøbet er ”zweitklassig,” kunne nok synes stort, men det rører ikke Dumitru.

– Fodbold er fodbold. Klubben her er velorganiseret, så der er såmænd ikke den store forskel. Selvfølgelig spiller Steaua og Espanyol på et højere niveau, så på den led er det selvfølgelig anderledes, men jeg synes nu, niveauet i Danmark er fint. Jeg er også vant til at omgås spillertrupper med internationalt tilsnit. Alt foregår på engelsk, og det er fint. Jeg forstår engelsk, men kan godt blive bedre til at udtrykke mig. Det arbejder jeg på.

Dumitru holder af livet i fjordbyen.

– Folk er flinke, og Vejle er en dejlig by. Jeg lever et helt normalt liv…

Fra sin lejlighed i Vestergade tager Dumitru rundt og kigger på byen og er sammen med det øvrige trænerteam. Helt fri holder han sjældent, for han holder af at kigge fodbold, lære om den danske spillestil og studere de andre klubber. Og følger selvfølgelig med i andre landes ligaer også.

Som de øvrige rumænere i trænerteamet må Dumitru undvære familien i hverdagen. Hustruen og børnene, en dreng på 16 og en pige på 9, bor hjemme i Bukarest, og familien er kun samlet i ferier, når fodboldprogrammet tillader det.

– Min kone og jeg har kendt hinanden længe, og hun har forståelse for, at familielivet er lidt on and off. Der kan godt gå et par måneder imellem, vi ser hinanden. Sådan er det at være fodboldtræner, siger Dumitru og trækker på skuldrene.

– Hvad jeg laver om ti år? Umuligt at sige – en fodboldtræners liv er uforudsigeligt. Jeg ønsker at fortsætte i trænerhvervet, men om det bliver som assistent eller cheftræner, kan kun tiden viser. På det korte plan håber jeg sammen med VB’s hold at rykke op i Superligaen…!

FAKTA:
Dumitru ”Mitica” Uzunea
Født: 3. oktober 1977 i Bukarest, Rumænien
Nationalitet: Rumænien
Position som spiller: Højrekant som ungdomsspiller. Midterforsvarer og defensiv midtbanespiller som senior
Uddannelse:
Har studeret Idræt på Universitet i Bukarest
UEFA Pro Licens ved ’Romanian Football Federation’
Klubber som aktiv:
Steaua Bukarest (ungdom), Metalul Bucuresti, FC Baia-Mare, CS Otopeni
Stilling: