Denne artikel blev bragt første gang i kampprogrammet til hjemmekampen mod AGF den 21. april 2019.

I den lille serie med portrætter af medlemmer af VB’s trænerstab er turen kommet til assistenttræner Johan Sandahl.

I marts kom Johan Sandahl tilbage til sit andet ophold i Vejle Boldklub – denne gang som assistent for Constantin Gâlcă. Kampprogrammet har sat den 40-årige svensker stævne i Arbejdernes Landsbank Lounge til en snak om fodbold og livet, og den sympatiske træner lever på ingen måde op til fordommene om fodboldfolk som lidt nørdede og ensporede.

Af: Ole Kristensen

Johan startede som femårig med at trille bold i en lille klub i Hovmantorp i Småland. Senere gik turen til Furuby i de svenske amatørrækker og som 20-årig så til FK Älmeboda/LinnerydFK , som i dag ligger i den svenske 2. division – den fjerdebedste række.

Som 18-årig har Johan dog fået mange andre interesser. Litteratur, sprog, musik, kultur og rejser spiller en stor rolle i den nysgerrige og videbegærlige unge svenskers liv. På kurser studerer han samfundsvidenskab, antropologi, fredsforskning m.m., men færdiggør ikke nogen egentlig uddannelse, før han langt senere tager UEFA Pro License – den eneste uddannelse, Johan har.

En ondartet cancersygdom sætter en stopper for fodboldspillet, da han er omkring 24, men atter rask rejser han til Australien.

– Jeg havde en kæreste der og fik job på en fabrik, der forarbejdede krokodilleskind, husker Johan.
– Jeg var i Australien omkring halvandet år, forholdet til kæresten gik over, og jeg rejste hjem.

Johan er langt væk fra fodbolden og tager ikke spillet op igen. Han har ingen kontakter inden for sportens verden, men skal jo finde på et eller andet efter hjemkomsten.

– Nogen anbefalede mig at prøve at søge ind i en fodboldklub og efter at have sendt nogle breve rundt, bliver jeg så i 2007 – om end jeg ikke har det store cv – ansat som assistenttræner for juniorholdet i Gefle IF, der på det tidspunkt lå i Allsvenskan. Og under en træner, der hedder Pelle Olsson og hans trænerassistent Thomas Andersson, lærer jeg en masse om fodbold i de fire år.

Gefle er en lille klub, og Johan får en masse andre små gøremål i klubben – bl.a. som sikkerhedsansvarlig – så han kan faktisk tjene til dagen og vejen her.

I 2011 kommer Johan til Dalkurd FF, en lille indvandrerklub, som assistenttræner. Han assisterer dog kun to måneder, så bliver træneren fyret, og Johan bliver forfremmet til cheftræner.

– Det var et stort spring at komme fra Gefle, som er en gammel, traditionsrig svensk klub og så komme til Dalkurd, som jo var et immigrationsprojekt. Det var en helt anden spillestil, et helt andet miljø!

Det bliver dog et godt år for Johan, som fører holdet op i den sjove ende af 1. division, den tredjebedste række.

Så trækker udlængslen dog igen, og Johan tager til Afrika til en klub i Liberia.

– Masser af problemer, som vi ikke kender fra Skandinavien, men vi vandt en masse kampe, og jeg lærte også her rigtig meget, pointerer Johan.

Tilbage i Sverige bliver Johan ikke alene træner, men også sportsdirektør i Umeå FC i 1. division. Det er en svær tid for klubben efter nedrykning og spilleråreladning, men det går godt, og igen lærer Johan en masse nyt – bl.a. andet som sportsdirektør.

Efter endnu et år i Dalkurd – denne gang som assistenttræner – ringer Andreas Alm, som har fået den unge, men erfarne og sprogkyndige træner anbefalet, og Alm tager Johan med til Vejle, hvor ”det nye VB” med den nye ejerkreds og med internationalt tilsnit skal skabes så at sige over night.

Efter seks måneder med Andreas Alm, som Johan betegner som en meget dygtig træner, og derefter seks måneder som assistent for Adolfo Sormani, bliver han U19-Ligatræner i sine sidste seks måneder i VB i denne omgang.

Johan bliver så kaldt tilbage til Dalkurd FF, som er rykket op i Allsvenskan, men de irakiske ejere har trukket sig, og klubben er i krise og ligge uhjælpeligt sidst. Johan lykkes dog næsten med redningsaktionen, og i den sidste ende mangler klubben blot få point i at redde livet, men må rykke ned, og Johan forlader klubben.

Han er dog ikke arbejdsløs længe. Mens han opholdet sig Colombia, Johans yndlingsdestination, hvor han har mange venner, bliver han kontaktet af Andrew Zolotko og hentet tilbage til VB – nu som assistent for rumænske Constantin Gâlcă.

– Det var tillokkende for mig at komme til at arbejde under Gâlcă og hans team, siger Johan, der ikke har studeret spansk, men gennem venner, rejser og bøger har tilegnet sig sproget.

– Jeg ville gerne bruge det spanske sprog, og da Gâlcă har en fortid i bl.a. Espanyol, er det også en kærkommen mulighed for at lære mere om spansk inspireret fodbold. Og Gâlcă og hans team er gode mennesker, som det er en fornøjelse at arbejde sammen med. Og så sætter jeg stor pris på klubben, siger Johan Sandahl.

Johan understreger, at sprogproblemerne er blevet overdrevet.

– Gâlcă forstår engelsk og Uzunea (assistenttræner, red) forstår og taler engelsk, så det er ikke så meget oversættelse som folk tror. Men der kan være specifikke ting eller detaljer, som jeg hjælper med, men i det store hele går al kommunikation uden problemer og uden min hjælp. Under møder kan jeg så træde til som tolk. Ellers er min rolle klassisk assisterende træner, siger Johan Sandahl.

Svenskeren erkender, at det naturligvis er en omstilling at være assistent, når man så ofte har været vant til at være cheftræner.

– Som cheftræner er man mere planlæggeren, men nu skal jeg så have en mere aktiv rolle under træningen. Det er cheftræneren, der bestemmer – han sætter holdet og lægger taktikken. Som assistent er man mere i den praktiske rolle. Til gengæld er det cheftræneren, der har al presset på sig. Jeg kan godt lide begge roller. Og så godt som vi spiller i øjeblikket, er det rart at være her! Superligaen er bedre end Allsvenskan, og Danmark er et dejligt land.

Johan kan personligt godt lide en hybrid mellem traditionelt skandinavisk fodbold med zoneforsvar, høj arbejdsmoral og stærk holdmentalitet og så det boldbesiddende mere sydeuropæiske udtryk. Liverpool FC under Klopp er et hold, han godt kan lide at se.

Men for Johan er der meget andet i livet end fodbold.

– I min fritid vil jeg hellere gå i teatret end til fodbold, ler svenskeren.

– Jeg går lange ture, lytter til musik – gerne singer/songwritere á la Bob Dylan – og så læser jeg meget. Skønlitteratur, biografier, og så vil jeg gerne læse flere bøger på dansk for at forbedre mit danske sprog.

Johan erkender gerne, at han med sit tænksomme væsen og sine alsidige interesser af lidt mere intellektuelt præg er et noget atypisk fodboldmenneske.

Han er single. – Jeg har jo nok boet de første ti forskellige steder i mit liv. Det er spændende, men det er så også svært at danne relationer. Men det er noget, jeg arbejder på, smiler svenskeren.

– Hvad jeg laver om ti år? Jeg er nok fodboldtræner et eller andet sted – gerne hvor solen skinner.

Og så har jeg forhåbentlig skrevet en bog. Jeg har oplevet mange ting rundt om i verden, bl.a. i Afrika, så den kan handle om andre kulturer, fodbold, kærlighed, sygdom, politik, drama… Jeg har masser af ting på hjerte…

FAKTA:
Johan Niclas Sandahl
Født: 20. februar 1979 i Hovmantorp, Småland i Sverige
Nationalitet: Sverige
Position som spiller: Offensiv midtbane
Uddannelse: UEFA Pro License
Stilling: Assistenttræner
En del af trænerstaben i Vejle Boldklub siden 6. marts 2019
VB-debut: 5. marts 2017, VB – Skive 0-2
Spillerkarriere: Hovmantorps GOIF, Furuby IF, FK Almeboda/Linneryd
Trænerkarriere: Ungdomstræner i Gefle IF (2007-11), Dalkurd FF (2011-12), Monrovia FC, Liberia (2012-13), cheftræner og sportsdirektør Umeå FC (2013-15), assistenttræner i Dalkurd FF (2016), Vejle Boldklub (2017-18), Dalkurd FF (2018), Vejle Boldklub (2019-)
Vidste du, at Johan Sandahl har været assistenttræner under de sidste tre cheftrænere i VB? Først seks måneder under Andreas Alm, siden en halvsæson for Adolfo Sormani og nu som en del af Constantin Gâlcăs team.

Fra samme serie:
Fodbold er ikke videnskab – men videnskab kan hjælpe fodbolden… – portræt af Gabriele Faccia (06-08-2018)
En københavner trives i VB – portræt af Asger Pedersen (03-10-2018)
Helten fra Bernábeu blev analytiker i VB – portræt af Morten Bisgaard (27-11-2018)