Portrættet af Arlind Ajeti blev bragt første gang i kampprogrammet til hjemmekampen mod FC Fredericia lørdag den 27. juni.

VB’s skaldede, fuldskæggede og lidt bistert udseende forsvarsspiller Arlind Ajeti, fortæller her om sin fodboldfamilie og om livet som fodboldnomade

Af: Ole Kristensen

– Es gibt doch keine Linie!

Tysktalende Arlind Ajeti ærgrer sig stadig over sit tidlige gule kort, som var medvirkende årsag til, at han blev trukket ud i pausen af opgøret mod Hvidovre – Ajetis fjerde optræden i VB-trøjen og den anden fra start.

Kampprogrammet har truffet manden med det dobbelte statsborgerskab umiddelbart efter restitutionstræningen mandag aften, dagen efter målfesten i Nørreskoven. Enkelte svedperler tegner sig på forsvarsklippens skaldede isse, men ellers er træningen pt. skånsom ved spillerne, som pga. coronapausen er igennem et vanvittigt hårdt slutprogram.

Ajeti er ud af en rigtig fodboldfamilie. Faderen Afrim stod selv på mål og har været inspiration for sine tre sønner. Forældrene er kosovo-albanere fra Podujevo og flyttede til Basel i Schweiz, hvor Arlind blev født i 1993. Hver dag trillede han bold med faderen, og som 10-årig trak han for første gang en klubtrøje over hovedet – i FC Concordia Basel.

I 2011 fik Arlind Ajeti sin første professionelle kontrakt – i FC Basel, for hvem han spillede 27 kampe. I 37 kampe repræsenterede han også skiftende schweiziske ungdomslandshold. Hans to yngre brødre, tvillingerne Adonis og Albian, spiller også professionel fodbold – Adonis hos FC St. Gallen i Schweiz og Albian for West Ham i Premier League.

– Jo, så snart man er tilbage i familien, bliver der snakket fodbold, smiler Arlind. – Det er næsten helt rart at komme væk igen og hvile ørerne lidt.

I Ajeti-hjemmet taler brødrene albansk til forældrene, men indbyrdes også tysk.

– Men Schwizzerdütsch! ler Arlind

Mens brødrene repræsenterer Schweiz, tog Arlind en anden beslutning.

– Jeg fik flere henvendelser fra den albanske landstræner, for med mit dobbelte statsborgerskab var det et issue for mig. Jeg elsker Schweiz, er opvokset der og har mine venner der, men jeg er albaner og så min store chance i tilbuddet om at spille for det albanske A-landshold.

Her debuterede Arlind i 2014 i en venskabskamp mod Frankrig.

Til Italien

I november 2015 ringede Arlinds agent til ham med et tilbud fra Italien.

– Det var den helt rigtige beslutning, husker Arlind.

– Frosinone, nybagt serie A-hold, er ingen stor klub, men jeg havde et godt halvt år der.

Ganske vist rykkede klubben ned igen, men Ajeti spillede godt og kunne samtidig føre sig frem med Albanien ved EM-slutrunden i 2016, og så kom der tilbud fra Torino, hvorfra han senere blev lejet ud til en anden serie A-klub, Crotone.

– Det var 2½ gode år for mig i Italien, understreger Arlind.

– Jeg oplevede meget, lærte en anden kultur at kende, og fodboldmæssigt lærer man meget ved at være forsvarsspiller i Italien. Det var nok det hidtidige højdepunkt i min karriere, men med 26 år er jeg stadig ung og har da nok mindst otte år foran mig endnu som professionel fodboldspiller.

I september 2018 returnerede Arlind Ajeti til Schweiz, hvor han spillede et år for Grasshoppers i Zürich. Sin foreløbig sidste landskamp spillede han i 2018 mod Ukraine.

Kendskab til dansk fodbold fik han direkte i september 2015, da han med Albanien opnåede 0-0 i Parken mod Danmark i en EM-kval.kamp.

Stadig ambitioner

Arlind har efter et par års landsholdspause stadig ambitioner om at vende tilbage til Albaniens ”Nationalelf.”

– Alle ønsker sig at spille på landsholdet, men foreløbig må jeg koncentrere mig om klubfodbolden, understreger Arlind, der efter sit år hos Grasshoppers havde over et års pause, inden han i VB’s opgør i Fredericia atter spillede en tællende klubkamp.

– Efter så lang en pause har man brug for kamppraksis for atter at finde ind i rytmen, pointerer Ajeti.

– Jeg ved, hvad jeg kan, men sådan et afbræk i karrieren går jo ikke sporløst hen over én. Jeg har noget, jeg skal indhente.

Efter sit ophold i Grasshoppers fik Ajeti flere tilbud.

– Også nogle, jeg set i bakspejlet nok skulle have sagt ja til. Fodbold er en verden, hvor man aldrig ved, hvad der kommer til at ske, og hvor man hele tiden skal træffe afgørelser. Nogle gange træffer man så de forkerte, og det har jeg gjort et par gange.

Ikke forstået på den måde, at jeg fortryder, jeg sagde ja til tilbuddet fra Vejle. Jeg er overmåde lykkelig for at være landet i Nørreskoven. Jeg har kun positivt at sige om klubben, hvor jeg er begejstret for at være.

Ajeti kendte på forhånd Ramadani, som han har spillet sammen med på landsholdet. Ajeti vurderer spillet, som han har mødt det i NordicBet LIGA’en sådan:

– Kampene er meget intense. Der er hårde dueller, men dommerlinjen er svær at finde ud af. Hårde tacklinger kan gå upåagtede hen, mens man pludselig ser gult for et ”Allerweltsfoul.” Der bliver gået hårdere til sagen i den næstbedste række i forhold til, hvad jeg har set i Superligaen, og der bliver spillet meget med lange bolde. Mange hold spiller ikke meget langs jorden. Vores fokus skal dog bare være at spille vores spil og holde afstanden ned til de næste, så vi kan rykke op.

Privatlivet

– De fleste fodboldspillere har nok prøvet at være angriber i deres grønne ungdom, men hele min professionelle karriere har jeg spillet midterforsvar, fortæller Ajeti. Dog enkelte kampe som 6’er, altså den bageste midtbaneposition.

Min force er nok, at jeg er ret hurtig af en stopper at være. I alt fald i NordicBet LIGA har mange hold store og stærke, men ikke så hurtige midterforsvarere pga. spillestilen. Jeg er også ganske stærk i 1:1 dueller. Jeg er ikke særlig høj af en stopper at være – 1.84 m – men springer ret godt, så hovedspillet er også en styrke – noget, jeg har taget med fra Italien.

Min kondition kan efter min lange pause helt klart forbedres, og jeg kan også lægge på mit offensive spil.

Ajeti blev gift med Pranvera i 2015, men hans kone bor med parrets femårige søn i Schweiz.

– Alle tænker, det må være en drøm at være professionel fodboldspiller, men jeg har ikke set min søn i fem måneder. Min familie var med mig i Italien, men nu hvor drengen skal i skole, har vi valgt, at de bliver i Schweiz, og at han får sin base og sine venner der.

Arlind lever et stilfærdigt liv i sin lejlighed i den indre by.

– Vejle er en dejlig lille by – specielt om sommeren, hvor der er mange mennesker i centrum, og der er mange gode cafeer og restauranter. Jeg går lidt ud og drikker kaffe eller spiser med de andre spillere. Ellers spiller jeg playstation og laver ikke så meget udover den daglige træning.

Ajetis familie – bortset fra den nærmeste – bor i Kosovo, og den besøger han, når har ferie.

– Familie betyder alt, pointerer den sympatiske hardnitter, som tager en dag ad gangen vedr. fremtiden. – Hvad fremtiden bringer, er umuligt at sige i fodboldverdenen. Alt, hvad man måske planlægger, ’geht in die Hose’. Jeg håber bare at forblive sund og rask og skadesfri, så jeg kan spille fodbold mange år endnu!

FAKTA:
Arlind Afrim Ajeti
Trøjenummer: 5
Født: 25.09.1993 i Schweiz (26 år)
Nationalitet: Schweiz/Albanien
Position: Midterforsvar
Tidligere klubber: FC Concordia Basel (2003-04), FC Basel (2004-15), Frosinone Calcio (2015-16), Torino FC (2016-18), FC Crotone, udlejet (2017-18), Grashopper Club Zürich (2018-19), Vejle Boldklub (2020-)
Landshold: 19 A-landskampe for Albanien og 12 U21-landskampe for Schweiz
VB-debut: 5. juni 2020, FC Fredericia – VB 1-2
Kampe for VB: 5
Mål for VB:
0
Familie: Arlind er storebror til tvillingerne Adonis Ajeti og Albian Ajeti. De er født i 1997 og spiller begge som professionelle. Adonis spiller i schweiziske FC St. Gallen, mens Albian Ajeti siden i sommer har spillet i West Ham. Her han har opnået 8 kampe i Premier League
EM 2016: Arlind Ajeti var en del af Albaniens trup til EM 2016. Han fik spilletid i de to af de tre gruppekampe. 85 minutter i 0-2-nederlaget til Frankrig og alle 90 minutter i sejren på 1-0 over Rumænien. Ajeti så hele opgøret mod Schweiz (0-1) fra bænken
Vidste du, at
Arlind Ajeti har spillet A-landskamp mod Danmark? Det var den 4. september 2015 i kvalifikationen til EM 2016. Albanien spillede 0-0 mod danskerne i Parken. Ajeti fik en advarsel efter 75 minutter i opgøret, hvor han dannede stopperduo med Lorik Cana

Ajeti er den anden albaner i VB
Da Arlind Ajeti debuterede for VB i udekampen mod FC Fredericia den 5. juni, blev han den anden albanske spiller i Vejle Boldklub. Ylber Ramadani, der debuterede i juli 2017, er den første albaner i VB. ”Rama” og Ajeti kender hinanden fra det albanske landshold, men har ikke spillet klubfodbold med eller mod hinanden, da Ramadanis karriere inden han kom til Vejle, foregik i Albanien. Ajeti seneste klub, inden han kom til Vejle, var Grashopper Club Zürich og spillertilgange fra schweizisk fodbold er heller ikke hverdagskost i VB. I januar 2011 fik VB tilgang af den jugoslavisk fødte schweizer, Getoar Sallauka, der kom fra Grashoppers U21-hold, men den alsidige offensivspiller nåede aldrig at debutere for VB på grund af problemer med skader. Mats Gren kom til VB som cheftræner i 2009, efter senest at have været assistenttræner i Grashoppers, og svenskeren har også en fortid om spiller i den schweiziske storklub. Gren var en profil i GCZ fra 1986 til karrierestoppet i 2000. Så sent som i vinter testede VB Nikola Sukacev fra klubben, men han vendte tilbage til Schweiz. (LC)

Ajeti i landskamp mod Italien.
Basel’s Arlind Ajeti i en træningskamp mellem FC Basel 1893 og FC Biel/Bienne på Rankhof stadium i Basel, lørdag d. 2. februar 2013.
Ajetis to brødre Adonis og Albian og hans far Afrim.