”Vejle, I rykker aldrig op…!” sang kålhøgne vestjyder i et godt fyldt gæsteafsnit ved dagens fodboldklassiker, som VB fortjent tabte 1-3 til Esbjerg fB. Nuvel – der resterer jo da stadig 21 runder i NordicBet LIGA, men det skal medgives de tilrejsende vestfra, at EfB på dagen i højere grad lignede et tophold end VB, som for første gang i efteråret måtte se fortet blive sprængt i stumper og stykker.

VB havde Nicolaj Madsen ude med skade, så den centrale midtbane blev udgjort af Arbnor Mucolli og Jacob Schoop. I front var Dominic Vinicius tilbage efter udstået karantæne. Hos EfB blev anførerbindet båret af den eneste spiller med vejlensisk fortid – Nikolaj Hagelskjær.

Der var en duft af gamle dage over dagens opgør. Den ældre del af publikum kunne mindes 60’erne og 70’erne, hvor øst- og vestjyderne var fodboldmæssige magtfaktorer og udkæmpede drabelige opgør i toppen af dansk fodbold, ligesom en betragtelig del af landsholdsspillerne blev rekrutteret herfra. Der var lidt af den samme stemning i dag i Nørreskoven med pænt besøg og ”song contest” mellem de to fangrupperinger. En konkurrence, vestjyderne vandt i takt med måltavlens skiften… Og dommer Jakob A. Sundberg måtte udsætte startfløjtet et par minutter, indtil røgen fra vestjyske romerlys var lettet.

Gæsterne havde fat i den lange ende før pausen. Publikum kunne se et mere rutineret og afklaret vestjysk hold, som fortjent kunne gå til pausen med en føring. Efter en forsigtig start, hvor begge parter så hinanden an, var det Esbjergs Schetino, der havde kampens første forsøg, da han testede Bajza med et langskud. På det efterfølgende hjørne headede samme Schetino over mål i lovende position.

Efter 17 minutter gik det så galt for hjemmeholdet. Efter et lynhurtigt angreb kunne Mathias Kristensen fra højre finde en helt fri Adrian Petre, der fra det lille felt let kunne passere Bajza til 0-1.

VB var muligvis mest på bolden, men de blåstribede fremdeles farligst. Efter et ikke dømt frispark mod Dom kom gæsterne i en hurtig omstilling, der bragte Essigba fri med Bajza, men slovakken parerede flot. Inden pausen skulle det dog blive 2-0 til udeholdet. Et rigtigt kluddermor-mål, hvor flere VB’ere ikke lykkedes med at få clearet bolden, og til sidst kunne Mathias Kristensen puffe læderet over stregen.

Det var i 1. halvleg småt med muligheder til værterne trods en del spil og nogle lovende standarder. Sousa testede fladt Jeppe Højbjerg efter et kvarter, og efter en halv time måtte EfB redde på stregen efter et Sousa-frispark og en række kontraer. Nærmede kom Sormanis drenge ikke før pausen.

Hjemmeholdet trykkede på efter pausen og kom til en række halve muligheder. Dom kom en anelse for sent til et Schoop-indlæg, og på det efterfølgende hjørne var VB på ny tæt på, men Højbjerg greb ind. Der var langskud fra Davidsen og Vinicius, mens VB’s farligste, Imed Louati, skød over efter en smart vending.

Wernersson kom ind for Davidsen, men i næsten samme øjeblik slukkede gæsterne endegyldigt lyset for de rødblusede. Efter et hurtigt gennembrud i VB’s højre side tordnede Jesper Lauridsen bolden forbi Bajza til 0-3.

Sormani skiftede endnu to gange, da Erick Farias kom ind for Sousa og Elgaard for Schoop. Netop Farias bragte VB en smule ind i kampen igen, da han efter 66 minutter lagde bolden ind til Louati, der scorede med indersiden.

Superliganedrykkerne koncentrerede sig nu udelukkende om at holde forspringet, og skønt trykkende VB-dominans kom man aldrig rigtig tæt på den reducering, der kunne have bragt spænding ind i opgøret. I stedet kom gemytterne i kog i slutminutterne, hvilket kostede advarsler til Memija, Louati og Greve, ligesom Adolfo Sormani blev henvist til tribunen af dommer Jakob A. Sundberg efter kontroverser med fjerdedommer Esad Deronjic.

Et slag er tabt, men ikke en krig. Det gælder nu for VB om så hurtigt som muligt at få sundet sig og så se frem mod endnu en vanskelig opgave, når den anden nedrykker, Viborg, på søndag gæster Nørreskoven.

Se mål og højdepunkter fra kampen her.

Kampfakta:
Vejle Boldklub – Esbjerg fB 1-3 (0-2)
18. 0-1 Adrian Petre
42. 0-2 Mathias Kristensen
57. 0-3 Jesper Lauridsen
67. 1-3 Imed Louati

Kort:
84. Kerim Memija (gult kort)
86. Imed Louati (gult kort)
90. Mads Greve (gult kort)

Indskiftninger:

Dommer: Jakob A. Sundberg