Efter en flot spillet 1. halvleg og en fighterbetonet indsats efter pausen vandt VB topkampen i Esbjerg 2-1 og har nu sat sig alene i spidsen for NordicBet LIGA.

VB-træner Adolfo Sormani har sjældent de store overraskelser i ærmet mht. startopstillingen – således heller ikke i dag. Den eneste ændring i forhold til Nykøbing FC-kampen var tvungen. Kim Elgaard er med et læderet ledbånd foreløbig ukampdygtig – hans plads på den centrale midtbane blev overtaget af Arbnor Mucolli.

I en flot kulisse med drivende lammeskyer, blå-hvide cheerleaders, over 4000 tilskuere og en heftig lydkrig mellem de to fangrupperinger i hver sin ende af det imposante Blue Water Arena gav de to hold hinanden en 1. halvleg på højt spillemæssigt niveau.

Der var opskruet tempo og nærmest åben slagudveksling fra kampens start. Hjemmeholdet havde i begyndelsen svært ved at befri sig for de boldfaste østjyders favntag, og Louati kunne straks true med et lumsk skruet skud lige uden om opstanderen. Et kompetent Esbjerg-mandskab ville dog også være med, og Parunashvili hamrede kort efter i sidenettet. Også både VB’s Schoop og EfB’s Nikolaj Hagelskjær bidrog i en afvekslende optakt med kvalificerede forsøg til underholdningen.

Superliganedrykkerne var dog sårbare for vejlensernes lynhurtige omstillinger, og efter en halv snes minutter gik det simpelt hen for hurtigt for de blåhvide. VB kombinerede sig kvikt igennem, og Allan Sousa kunne efter en et-to med Arbnor Mucolli sparke bolden ind under Højbjerg til 0-1.

10 minutter senere bragte Adrian Petre balance i regnskabet. Han forvandlede sikkert et straffe begået af Ylber Ramadani, der kom for sent og fik væltet en EfB-spiller i gennembrud. Målet gav værterne momentum, og den tidligere VB’er Nikolaj Hagelskjær viste igen sin fine sparketeknik med et godt langskud, som Bajza dog sikkert tog sig af.

VB lader sig dog her i efteråret ikke uden videre ryste af mål imod sig, og at man er blevet skarp på dødboldene, beviste de rødblusede igen efter 26 minutter. Sousas fine hjørne til forreste stolpe kom Rasmus Lauritsen indøvet stormende til og fik pandet forbi Højberg. Lauritsens tredje sæsonscoring! Esbjergenserne var dog stedse farlige – ikke mindst i højresiden, hvor den ”quirlige” Anders Dreyer huserede.

Selv om Dom indledte 2. halvleg med et fint spark lige over EfB-målet, blev det snart klart, at den spillemæssige kvalitet fra de første 45 minutter nu mere blev afløst af rå fight. VB’erne blev presset bagud og magtede kun sjældent at befri sig gennem omstillinger. Esbjerg lagde et tungt pres, om end Anders Dreyer forsvandt lidt ud af billedet og blev udskiftet. Vestjyderne var nu farligere i venstresiden, hvor Emmanuel Oti Essigba viste takter.

Nok trykkede værterne på, men direkte åbninger i VB-forsvaret havde de svært ved at finde, og de mange høje indlæg tog Bajza eller luftkaptajnerne Greve & Lauritsen sig af. Også Dom sled som et bæst defensivt – kæmpen gik ofte ned og vandt dueller og førte selv bolden op. Tømt for kræfter måtte han lade sig udskifte med Wernersson med syv minutter igen af ordinær spilletid.

Også Nicolaj Madsen kom – helt efter planen – på banen til sin turneringsdebut efter en time som afløser for Arbnor Mucolli. SønderjyskE-manden bragte med sin ro og sine kloge beslutninger ro på et stresset VB-mandskab. Det var småt med chancer i en 2. halvleg, som spillemæssigt ikke nåede de store højder. Essigba havde et okay langskud, mens indskiftede Yakovenko havde Esbjergs største chance for udligning, da han i det 87. minut fik afsluttet fra tæt hold, men ukraineren fik ikke ordentligt træf på afslutningen, som var piece of cake for Bajza.

Samme Bajza faldt i unåde hos den vestjysksindede del af publikum – slovakken benyttede enhver lejlighed til at trække tiden, hvilket da også indbragte ham en advarsel fra dommer Jesper Nielsen. Også Sousa så gult for at sparke bolden væk efter frispark, mens Rasmus Lauritsen efter advarsler i det 66. og 90. minut fik marchordre. VB må nu undvære sin topscorer i næste kamp mod netop Lauritsens gamle klub, Skive. Efter det røde kort kom Egholm på banen for Sousa for at krige sejren hjem.

Efter ikke mindre end seks minutters overtid – delvist som følge af VB-spillernes tidsudtrækning -kunne Jesper Nielsen endelig blæse i fløjten for sidste gang, og lykkelige VB-spillere kunne søge mod udeholdets syngende fankurve, hvor ingen kunne være i tvivl om, at ”Vi ligger nummer 1…” var på førstepladsen på tilhængernes hitliste…

Var kampen endt ud i en pointdeling, havde det vel ikke været blodigt uretfærdigt, men VB havde marginalerne i dag. Dog næppe tvivl om, at begge hold med det spil, de viste før pausen, kommer til at præge toppen af NordicBet LIGA.

Se mål og højdepunkter fra kampen her.

Kampfakta:
Esbjerg fB – Vejle Boldklub 1-2 (1-2)
11. 0-1 Allan Sousa
21. 1-1 Adrian Petre (straffespark)
27. 1-2 Rasmus Lauritsen

Kort:
66. Rasmus Lauritsen (gult kort)
71. Allan Sousa (gult kort)
86. Pavol Bajza (gult kort)
90. Rasmus Lauritsen (gult kort)
90. Rasmus Lauritsen (rødt kort)

Indskiftninger: